“Luonto kuuluu kaikille” on ollut luontoelämyksiä räätälöivän Seikkailuapinat Oy:n toiminta-ajatus alusta lähtien. Yrittäjä Heidi Savolainen kannustaa yrityksiä panostamaan matkailupalvelujen tasavertaisuuteen – se on Suomessa kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

Kulinaristista kulttuurivaihtoa keittiössä ja kotanuotiolla, mustikkaretkiä paikallisten ikäihmisten kanssa, matkailijoiden ja kyläläisten yhteisiä ulkopeliturnauksia ja illanviettoja.

Muun muassa näillä keinoilla Seikkailuapinat osallistaa ja luo yhteyksiä matkailijoiden ja paikallisten välillä. Orivedellä ja Kuusamossa sijaitsevissa majataloissa asiakkaat pääsevät kokemaan, millaista on elää osana pientä, suomalaista kyläyhteisöä.

Majoitustoiminnan rinnalla Seikkailuapinat vie asiakkaitaan räätälöidyille retkille Suomen luontoon, missä jokainen osallistuja taustoihin ja taitotasoon katsomatta oppii retkeilytaitoja ja saa kokea ainutlaatuisia onnistumisen tunteita.

Ennakkoluulottomuus toi yllättävän erikoistumisalan

Seikkailuapinoiden retkikalenterista ei löydy kahta samanlaista luontoelämystä, sillä palvelut tuotetaan aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Siksi yrittäjä Heidi Savolainen ei epäröinyt, kun hän sai ensimmäistä kertaa yhteydenoton näkövammaiselta, luontoon kaipaavalta pariskunnalta.

Savolaiselle selvisi nopeasti, että Suomen monipuolisessa luontomatkailutarjonnassa on erityisryhmien kokoinen aukko, joka kaipaa kipeästi paikkausta. Niinpä he suunnittelivat yhdessä asiakkaiden kanssa viikko-ohjelman, joka haastaisi täysin terveen ja kokeneenkin luonnossa liikkujan.

Yrittäjä Heidi Savolainen kannustaa yrityksiä panostamaan matkailupalvelujen tasavertaisuuteen – se on Suomessa kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

Vaativaa vaellusmaastoa, koskenlaskua ja köysilaskeutumista sisältäneelle lomaviikolle osallistui kolme näkövammaista avustajineen. Tyytyväiset asiakkaat toivat yhä useampia yhteydenottoja, ja kuin huomaamatta Seikkailuapinoista tuli erityisryhmille räätälöityjen luontoelämysten edelläkävijä.

Asiakasryhmä ei ole aivan pieni, sillä WHO:n mukaan jopa 15 % ihmisistä elää pysyvän vamman kanssa. Kun mukaan luetaan mielenterveyspotilaat ja aistiyliherkät, määrä kasvaa entisestään. Erityistarpeiset matkustavat usein seurueessa ja palaavat keskimääräistä useammin yritykseen, jonka palvelut he tietävät hyviksi. He myös suosittelevat positiivisia kokemuksia innokkaasti eteenpäin, kuten Savolainen sai nopeasti huomata.

Oikeus liikkua luonnossa on kaikille yhdenvertainen

Erilaisten luonnossa liikkujien erityistarpeet voivat tulla osaksi omaakin retkeä. Niin kävi monelle Kuusamossa vaeltaneelle elokuussa 2020, kun Savolainen toteutti uransa haastavimman retken, 82 kilometrin mittaisen Ison Karhunkierroksen kahdestaan sokean Outi Keskisen kanssa.

Kannustusta ja ihailua osakseen saanut kaksikko huomasi, kuinka vaikuttava kokemus vammaisen retkeilijän kohtaaminen voi olla. Suklaan loppuminen, hiertävä kenkä tai vääränlainen hiuslenkki ei yhtäkkiä tunnukaan valittamisen arvoiselta, kun vaativalla vaellusreitillä vastaan tulee sokea vaeltaja, jolle on kuvailtava yksityiskohtaisesti joka ikinen edessä oleva askel.

Savolaiselle selvisi nopeasti, että Suomen monipuolisessa luontomatkailutarjonnassa on erityisryhmien kokoinen aukko, joka kaipaa kipeästi paikkausta.

Luontomatkailun suosion kasvaessa myös retkeilijöiden on hyvä muistaa Seikkailuapinoiden motto: luonto ja seikkailu kuuluvat kaikille. Mitä enemmän ihmisiä luontokohteessa liikkuu, sitä tarkemmin toiset retkeilijät on otettava huomioon.

Yhdenvertaisen retkeilyn mahdollistajia ovat kuitenkin Savolaisen kaltaiset, ennakkoluulottomat yrittäjät.

“Meillä ammattilaisilla on avaimet rakentaa puitteet sille, että kaikilla olisi yhtäläinen mahdollisuus saavuttaa luonto turvallisesti. Oman osaamisen riittävyyttä ei tarvitse pelätä, vaan asiakkaalta kannattaa kysyä suoraan, miten asiat olisi hyvä tehdä, jotta palvelu olisi hänelle mahdollisimman mukava ja turvallinen”, Savolainen rohkaisee.


Tuhannet suomalaiset seurasivat sosiaalisessa mediassa, kun Seikkailuapinat-yrittäjä Heidi Savolainen (kuvassa oikealla) ja näkövammainen Outi Keskinen vaelsivat Ison Karhunkierroksen elokuussa 2020. Kuva: Petri Kinnunen