Loading...
KUNNIOITA YMPÄRISTÖÄ
 • LOMAILE ENERGIATEHOKKAASTI: vältä turhaa vedenkulutusta, käytä sähköä säästäen ja sulje ikkunat, kun lämmität.
 • VALITSE PÄÄTÖVIISAASTI: suosi vähäpäästöistä liikkumista, kieltäydy turhasta ja kompensoi ne päästöt, joita et voi välttää.
 • VARMISTA SIISTEIN MATKA: kieltäydy kertakäyttökulttuurista, huolehdi jokainen roskasi lajitteluun ja vältä ruokahävikin syntymistä.
ARVOSTA PAIKALLISUUTTA
 • MATKAILE MAISTELLEN: korvaa osa liha- ja maitotuotteista kasviksilla, suosi lähi- ja luomuruokaa ja tutustu kohteesi kulttuuriin makuelämysten kautta
 • ANNA MATKAILUN AVARTAA: suosi paikallisia tuotteita ja palveluja, kunnioita kohteen ohjeita ja asukkaita ja tutustu seutuun paikallisoppaan kanssa.
 • VAIKUTA VASTUULLISESTI: anna rakentavaa asiakaspalautetta, opasta muita esimerkilläsi ja viesti vastuullisesti somessa.

Vaikuta valinnoillasi

Green Key -sertifioidut matkailuyritykset ovat sitoutuneet kehittämään toimintansa vastuullisuutta ja viestimään toimenpiteistään myös asiakkaille. Yritysten omat kehitystoimet eivät yksinään riitä, vaan vastuullinen matkailuala vaatii yhteen hiileen puhaltamista meiltä kaikilta. Tällä sivulla kerromme, mitä sinä voit matkailijana tehdä, jotta matkailusta koituisi mahdollisimman vähän haittaa ilmastolle sekä matkakohteelle ja sen asukkaille. Yhdessä me voimme varmistaa, että yhteinen kotimme säilyy elinvoimaisena ja matkailu voi jatkua myös tulevaisuudessa.

VESI JA SÄHKÖ

Pienilläkin energiansäästötoimilla voi olla yllättäviä vaikutuksia

Green Key -kohteet ovat sitoutuneet tarkkailemaan ja tehostamaan energian- ja vedenkulutusta vähintään kuukausitasolla. Hyvin pienillä teoilla voit vahvistaa matkakohteesi hyviä tekoja.

Vaikka majoitusyritys kertoisi käyttävänsä vain vihreää sähköä ja kompensoivansa asiakkaiden energian- ja vedenkulutuksen, ei kumpaakaan sovi tuhlata turhaan. Tiesitkö, että sulkemalla vesihanan hampaiden pesun ajaksi voit säästää jopa 14 000 litraa vettä vuodessa? Se riittäisi kattamaan yli 15 aikuisen vuotuisen juomaveden tarpeen.

Suomalaisten suurin sähkösyöppö on liian kuumaksi lämmitettävä ja turhaan päällä pidettävä sähkökiuas. Fiksuilla saunomisrutiineilla voi säästää jopa satasia. Siksi myös lomamökissä sauna kannattaa lämmittää enintään 80-asteiseksi ja pitää päällä vain saunomisen ajan.

Uskoisitko, että energiansäästö voi tuoda myös terveyshyötyjä? Tutkimusten mukaan viileä suihku virkistää, lievittää stressiä, helpottaa masennusta ja lisää vastustuskykyä. Se näkyy myös energiankulutuksessa, sillä käyttövesi kattaa jopa 30 % rakennusten vuotuisesta lämmitysenergiasta.

ENERGIATEHOKKAAT LOMAVINKIT:

 • Sulje hana saippuoinnin ja hampaiden harjauksen ajaksi
 • Pidä virta päällä ja pistokkeet seinissä vain, kun tarvitset niitä
 • Vältä ristiriidat: sulje ovet ja ikkunat tilassa, jota lämmität

RUOKA

Ilmastoystävällisestä ruoasta kiittävät myös keho ja paikalliset tuottajat

Ruoka tuo muutakin kuin mielihyvää, sillä ruoan tuotanto, kuljetus ja kulutus kuormittavat ympäristöä monin eri tavoin. Syömistä emme voi lopettaa, mutta fiksuilla valinnoilla voimme vaikuttaa positiivisesti ympäristöön ja omaan hyvinvointiimme.

Lähiruokaa ja satokauden tuotteita suosimalla niin yritykset kuin yksittäiset suomalaiset voivat vähentää merkittävästi ruoantuotannon haittoja sekä tukea paikallisia tuottajia. Liha- ja maitotuotteiden vähentäminen ja korvaaminen kasvisvaihtoehdoilla ovat merkittävimpiä ilmastotekoja, joita suomalainen voi tehdä. Myös sekasyöjä voi valita kestävämmin valitsemalla vapaana kasvaneen vaihtoehdon tehotuotetun lihan sijaan.

Jotta hyvien valintojen tekeminen olisi mahdollisimman helppoa myös matkoilla, Green Key -kohteet lisäävät jatkuvasti lähiruoka-, luomu- ja Reilun kaupan tuotteiden määrää sekä tarjoavat vegaani- ja kasvisvaihtoehtoja.

Paikallisten erikoisuuksien maistelu on suussa sulava tapa tutustua matkakohteen tapoihin ja kulttuuriin. Paikalliset tuotteet ovat myös erinomaisia tuliaisia, ja monissa Green Key -kohteissa onkin pieni lähiruokapuoti, josta kiireisimmätkin matkailijat ehtivät hankkia maukkaita matkamuistoja kotikeittiöönsä.

MAISTUVIMMAT YMPÄRISTÖTEOT:

 • Vaihda edes osa liha- ja maitotuotteista kasvisvaihtoehtoihin
 • Suosi lähi- ja luomuruokaa sekä satokauden tuotteita
 • Tutustu matkakohteesi kulttuuriin paikallisten makujen kautta

JÄTE

Vähemmän on enemmän – ainakin silloin, kun puhutaan jätteistä

Luontoon heitetty roska voi jäädä sinne pysyvästi tai jopa päätyä lautasellesi. Jätteiden lajittelu on tärkeää myös kiertotalouden kannalta, sillä elämme jatkuvassa ylikulutuksen kierteessä, eivätkä luonnonvarat riitä ikuisesti. Roskassa piilee uuden alku, ja lajittelu on ainoa tapa saada jätteet kiertoon.

Kun majoitut Green Key -kohteessa, voit olla varma, että matkasi aikana syntyneet roskat on helppo kierrättää. Jos huoneestasi ei löydy astiaa tietylle jätelajille, voit jättää sellaiset roskat huoneesi pöydälle siivoojaa varten tai viedä ne vastaanottoon.

Roskattomuuteen on hyvä pyrkiä myös ulkona liikkuessa. Sen, minkä pystyt viemään mennessäsi, pystyt tuomaan takaisin lähimpään keräysastiaan – mukaan lukien tupakantumpit, jotka eivät maadu koskaan vaan muuttuvat mikromuoviksi.

Kertakäyttökulttuurista kieltäytyminen on helpoin tapa vähentää jätemäärää. Vaihda muovipussi kestokassiin tai selkäreppuun, pakkaa eväät uudelleenkäytettäviin astioihin ja suosi ravintolassa illastamista noutoruoan sijaan. Myös ruokahävikki on jätettä, jota päätyy Suomessa roskiin käsittämättömät 360 miljoonaa kiloa joka vuosi. Otathan siis ruokaa vain sen verran, mitä jaksat syödä.

SIISTEIMMÄT MATKAVINKIT:

 • Minimoi roskien synty: suosi kestotuotteita ja kieltäydy kertakäyttökulttuurista
 • Älä heitä pienintäkään roskaa maahan vaan lajittele jätteet ohjeiden mukaan
 • Vältä ruokahävikkiä: ota vain sen verran ruokaa, mitä jaksat syödä

HIILIJALANJÄLKI

Pieni hiilijalanjälki on valtavan suuri teko maapallolle

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on nelinkertainen ilmastotavoitteisiin nähden. Green Key -kohteiden toimet pienentävät sinunkin matkasi hiilijalanjälkeä eli sitä ilmastokuormaa, joka syntyy kaikista matkasi aikana kuluttamistasi tuotteista ja palveluista sekä liikkumisesta paikasta toiseen. Fiksuilla valinnoilla voit auttaa vähentämään matkasi ilmastohaittoja entisestään.

Ulkomaanmatkan vaihtaminen kotimaanmatkailuun onkin tehokas tapa vähentää päästöjä ja tukea samalla suomalaista työtä. Valitse aina mahdollisimman vähäpäästöinen kulkuneuvo. Jos julkinen liikenne ei ole vaihtoehto, vältä yksin autoilua ja suosi kimppakyytejä.

Viipymän pidentäminen ja turhan ympäristökuormituksen välttäminen ovat hyviä keinoja pienentää hiilijalanjälkeä. Vaikka Green Key -kohteet käyttävät vain ympäristömerkittyjä puhdistusaineita, kannattaa tarpeettomasta siivouksesta ja pyykinpesusta kieltäytyä.

Matkan päästöt on hyvä kompensoida, mutta pyri ensin vähentämään päästöt minimiin. Voit laskea yksittäisen matkan hiilijalanjäljen esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen Ilmastodieetti-palvelussa. Huomaathan, että kompensointipalveluissa on suuria eroja, joten valitse päästöhyvitysten kohde huolella.

PÄÄSTÖVIISAAT MATKAVALINNAT:

 • Älä autoile yksin: suosi julkista liikennettä tai tarjoa kavereille kyyti
 • Kieltäydy turhasta ilmastokuormasta, kuten kerran käytetyn pyyhkeen pesusta
 • Pienennä päästösi minimiin ja hyvitä vasta sitten. Valitse kompensointikohde huolella.

PAIKALLISUUS

Paikallisuutta arvostava matkailija otetaan avosylin vastaan

Matkailijat ovat aina vieraana toisten ihmisten kotona. Jotta tuntisit olosi tervetulleeksi, on omiin valintoihin syytä kiinnittää huomiota myös matkakohteessa liikkuessa. Green Key -kohteet ovat sitoutuneet tukemaan toiminnallaan paikallisuutta, ja voitkin aina kysyä neuvoa majoitusyrityksestä, jos et ole varma, miten kohteessa pitäisi toimia.

Jotta matkastasi tulisi kaikin puolin onnistunut, tutustu etukäteen kohteen tapoihin ja kulttuuriin. Maistele paikallisia ruokia, suosi paikallisia palveluja ja osta matkamuistoiksi paikallisia tuotteita – näin tuet kohteen yhteisöä ja työllisyyttä ja saat itsekin matkastasi enemmän irti.

Kunnioitathan jokaista vastaantulijaa hänen taustoistaan huolimatta ja noudata paikallisten toiveita ja ohjeita. Älä kulje yksityisalueilla, pidä kohtuutonta meteliä tai kuvaa ketään ilman lupaa. Jos liikut luonnossa, pysyttele merkityillä reiteillä ja varmista, ettet häiritse eläimiä tai vahingoita kasvillisuutta.

Paikallisten oppaiden ja ohjelmapalvelujen avulla opit parhaiten matkakohteesi elämästä. Voit etsiä vastuullisesti tuotettuja ohjelmapalveluja tutustumalla Green Activities -sertifioituihin yrityksiin.

ANNA MATKAILUN AVARTAA:

 • Käytä paikallisia palveluja ja tutustu matkakohteesi tapoihin, kulttuuriin, ihmisiin ja makuihin.
 • Kunnioita asukkaiden yksityisyyttä ja noudata paikallisia ohjeita.
 • Tutustu matkakohteesi elämäntyyliin paikallisen oppaan johdolla.

OSALLISTUMINEN

Vastuullinen matkailija on tärkeä osa muutosta – älä jätä tilaisuutta käyttämättä

Matkailijoilla on merkittävä rooli matkailualan muutoksessa kohti vastuullisuutta. Matkailijana juuri sinä olet aitiopaikalla seuraamassa ja kokemassa yritysten arkisia toimintoja, tuotteita ja palveluja.

Matkailijana tärkein työkalusi on asiakaspalaute. Toimiiko yritys, kuten se sertifikaatillaan ja viestinnässään lupaa? Toimiiko yritys jollakin osa-alueella erityisen kiitettävästi? Havaitsitko matkasi aikana epäkohtia, jotka tulisi korjata välittömästi? Valitsemasi Green Key -kohteen lisäksi myös me Green Keyllä haluamme saada sinulta rakentavaa palautetta siitä, kuinka vierailusi sujui. Voit antaa palautetta tällä yhteydenottolomakkeella.

Muistathan, että voit edistää vastuullista matkailua myös muihin matkailijoihin vaikuttamalla. Opeta esimerkilläsi ja ohjeista ystävällisesti, jos huomaat toisten matkailijoiden toimivan vastuuttomasti. Myös sillä, miten viestit lomamatkastasi sosiaalisessa mediassa on väliä. Varmistathan, ettet rohkaise kuvin tai sanoin matkakohteen ja sen ympäristön ja asukkaiden kannalta haitalliseen toimintaan. Vastuullinen matkailuala tarvitsee meidän kaikkien panostusta.

VAIKUTA VASTUULLISESTI:

 • Asiakaspalautteella on voimaa! Anna palautetta vierailustasi sekä yritykselle että Green Keylle.
 • Näytä esimerkkiä muille matkailijoille ja opasta heitä ystävällisesti, jos tarpeen.
 • Viesti vastuullisesti somessa: älä kannusta kuvin ja sanoin haitalliseen toimintaan.

Inspiroidu esimerkkien avulla: näin Green Key -kohteissa toimitaan

tutustu kaikkiin esimerkkeihin

Astetta Alemmas Sokos Hotelleissa

28.02.2023|

                  Astetta alemmas on valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja. Se tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteess

Vastuullisen matkailijan tietopankki

Haluatko oppia lisää matkailun vastuullisuudesta? Olemme koonneet sinua varten vastuullisen matkailijan tietopankin, jonka avulla voit syventää osaamistasi. Tietopankki sisältää vinkkejä vastuullisen matkailun toimijoista, kursseista ja koulutuksista. Vastuullista matkaa!

OPI LISÄÄ