KÄYNTIKOHTEET

Green Key -ohjelmassa Käyntikohteiksi katsotaan yritykset, jotka tarjoavat ohjelmaa ja palveluja päiväkävijöille kiinteissä toimitiloissa. Niiden tiloissa voi olla myös ravintolatoimintaa, mutta pääsy- ja palveluihin liittyvät maksut muodostavat valtaosan liikevaihdosta.

Tältä sivulta löydät kaikki pieniä käyntikohteita koskevat Green Key -vaatimukset eli kriteerit. Huomaa, että kriteerit on jaettu perus- ja pistekriteereihin, joista peruskriteerit tulee täyttää jokaisena osallistumisvuonna, kun taas pistekriteereitä täytetään itse valitussa järjestyksessä vuosittain kasvava määrä. Tavoitetaso on 50 % pistekriteereistä viimeistään 10. osallistumisvuoden aikana.

Kriteerien lisäksi esitellään myös niiden selitykset ja se, miten kriteerien toteutuminen osoitetaan. Mikäli tarvitset lisätietoja kriteereistä, niiden soveltamisesta tai tarkastamisesta, voit aina ottaa meihin yhteyttä. Autamme mielellämme!

Piste- ja peruskriteerit

Saadakseen Green Key -sertifikaatin kohteen tulee täyttää Green Key -kriteerit. Ne on jaettu kahteen eri luokkaan:

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Hakijan tulee täyttää kaikki pakolliset peruskriteerit jo Green Key -merkkiä hakiessaan. Tämän jälkeen hakijan toiminnan tulee täyttää kaikki Green Key -merkin pakolliset kriteerit jokaisena vuonna, jona kohde on mukana Green Key -työssä.

PISTEKRITEERIT

Ensimmäisenä osallistumisvuonna ei edellytetä pistekriteerien täyttämistä, eikä niitä tarkasteta auditoinnin yhteydessä. Toisesta osallistumisvuodesta alkaen kohteen tulee täyttää vähintään alla olevan kuvaajan osoittama osuus sitä koskevista pistekriteereistä. Pistekriteerejä voidaan täyttää halutussa järjestyksessä, eikä mitään yksittäistä pistekriteeriä siis ole pakko täyttää. Kun 50% pistekriteereistä on saavutettu, ei lisäpisteiden kerryttämistä enää vaadita.

Mikäli jokin kriteeri koskee toimintoa tai osastoa, jota kohteella ei ole, sitä ei lasketa mukaan pistekriteerien tavoitemäärään.

Kriteeristö

Alta löydät kriteerit sekä yksityiskohtaiset selvitykset siitä, mitä niillä tarkoitetaan ja niiden toteutuminen tulee osoittaa. HUOM! Klikkaa symbolia  nähdäksesi kriteerit ja  symbolia saadaksesi tarkemmat selitykset näkyviin.

MERKKIEN SELITYKSET

näyttää kriteeritekstit
avaa kriteerin täyttöohjeen
kertoo, miten kyseinen kriteerikohta käsitellään auditoinnissa
hakemukseen vaaditaan erillinen liite
lisää dokumentti Green Key -ympäristökansioon

1. YMPÄRISTÖJOHTAMINEN JA -VASTUULLISUUS

Ympäristöjohtaminen on yrityksen ympäristötyön hallintaa ja kehittämistä. Johdon sitoutuminen ja kannustava ote ympäristötyöhön luovat perustan ympäristövastuullisen ilmapiirin leviämiselle koko henkilöstön pariin. Jotta ympäristötyö olisi suunnitelmallista ja kehittyvää, yritys tarvitsee ympäristöjohtamiseensa apuvälineitä, kuten yhteisen ympäristöpolitiikan ja konkreettista ympäristötyötä ohjaavan toimintasuunnitelman sekä avainhenkilönä toimivan ympäristövastaavan.

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Varmistaakseen, että Green Key -ohjelmaa toteutetaan ja hallinnoidaan asianmukaisesti, yrityksen johdon tulee nimetä yritykselle ympäristövastaava yrityksen henkilökunnan joukosta.

Suosittelemme, että kohteeseen nimetään Green Key -työryhmä, jossa on edustajia kaikilta osastoilta. Työryhmä valvoo ympäristö- ja vastuullisuushankkeiden toteuttamista yhdessä ympäristövastaavan kanssa ja huolehtii siitä, että kaikki henkilökunnan jäsenet saavat tietoa yrityksen Green Key -työstä.

Ympäristövastaavan tehtävä on useimmissa tapauksissa osa-aikainen. Ympäristövastaavaksi voidaan nimittää kuka tahansa henkilökunnan jäsen, mutta hän on useimmiten kiinteistöhuollon, siivouksen, vastaanoton, henkilöstöhallinnan vastaava tai yrityksen toimitusjohtaja. Ympäristövastaavan tehtävä tulisi mainita henkilön työnkuvauksessa.

Ympäristövastaavan tärkeimpiin tehtäviin kuuluvat:
• toimia yhteyshenkilönä kaikissa ympäristö- ja vastuullisuusasioissa johdon, henkilökunnan, tavarantoimittajien ja Green Key:n kansallisten sekä kansainvälisten edustajien kanssa
• vastata muiden henkilöstön jäsenten ohjeistuksesta ja tukea heitä ympäristö- ja vastuullisuuskysymyksissä
• vastata ympäristötyöhön liittyvä tiedon keräämisestä, hallinnoinnista ja päivittämisestä koskien siivousta, jäteasioita ja energian- ja vedenkäyttöä
• vastata kohteen ympäristösuunnitelman ja ympäristötavoitteiden muotoilemisesta, kehittämisestä ja toteuttamisesta
• vastata uusien kestävyyteen liittyvien ideoiden ja hankkeiden keräämisestä henkilökunnalta ja asiakkailta sekä niiden ja kehittämisestä.

Ympäristövastaava huolehtii hakemukseen ja jatkohakemukseen liittyvästä viestinnästä Green Key:n kanssa. Mikäli ympäristövastaava vaihtuu, tulee siitä ilmoittaa Green Key:lle.

 Auditoinnissa kohteen ympäristövastaava on yleensä paikalla vastaamassa kysymyksiin ja kertomassa hotellin ympäristötyöstä yleisesti sekä Green Key -kriteerien täyttämisestä erityisesti.

Varmistaakseen kattavan toimintamallin vastuulliselle toiminnalleen yrityksen tulee muotoilla vastuullisuussuunnitelma. Suunnitelmassa kuvaillaan yleiset periaatteet ja tavoitteet liittyen yrityksen ympäristö-, sosiaalisiin ja taloudellisiin vaikutuksiin. Vastuullisuussuunnitelma on yleisluonteinen sitoumus jatkuvaan kehitykseen ja toiminnan vaikutusten seurantaan, mutta siinä ei oteta kantaa yksittäisiin ongelmiin tai niiden ratkaisuihin. Vastuullisuussuunnitelman tavoitteiden tulisi olla kunnianhimoisempia kuin pelkkä lakien ja säädösten noudattaminen. Jotta varmistetaan yrityksen toiminnan jatkuva kehittyminen, suunnitelma tulee päivittää kolmen vuoden välein.

Vastuullisuussuunnitelman tulee sisältää
a) yrityksen ympäristösitoumukset ja -tavoitteet
sekä
b) yhteiskuntavastuuseen liittyvät sitoumukset ja tavoitteet

Ympäristösitoumuksiin tulee sisältyä:
• energian, veden ja muiden raaka-aineiden kestävä käyttö
• sitoutuminen kiertotalousajattelun periaatteisiin
• ympäristöä kuormittavien kemikaalien ja yhdisteiden käytön ja päästöjen valvonta ja rajoittaminen, esim. ilmansaasteet, puhdistusaineet, lannoitteet ja torjunta-aineet
• yrityksen hiilijalanjäljen pienentäminen
• paikallisen ja maailmanlaajuisen luonnon monimuotoisuuden suojelu

Yhteiskuntavastuuseen liittyvissä sitoumuksissa tulee mainita:
• työntekijöiden oikeuksien turvaaminen
• turvallisen työympäristön ylläpitäminen
• riskienhallinta ja toiminta kriisitilanteissa
• korruption vastainen toiminta
• lapsiin, teini-ikäisiin, naisiin, vähemmistöihin tai muihin haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin kohdistuva
kaupallisen, seksuaalisen tai muun hyväksikäytön sekä kaikenlaisen häirinnän torjuminen
• sitoutuminen kaikkien ihmisten tasa-arvoiseen kohteluun ja oikeuksiin
• henkilöstön palkkaaminen kaikkiin työtehtäviin, myös johtoon (erityisesti paikallisyhteisön ja vähemmistöjen jäseniä), ilman ikään, rotuun, sukupuoleen, vammaisuuteen, sosioekonomiseen asemaan tms. liittyvää syrjintää.
• koulutus, tiedottaminen ja tietoisuuden lisääminen
• paikallisyhteisön tukeminen
• osallistuminen alueelliseen kestävän matkailun suunnitteluun ja kehittämiseen

Suosittelemme, että vastuullisuussuunnitelma muotoillaan yhdessä henkilöstön kanssa ja siihen sisällytetään sekä johdon että henkilöstön näkemyksiä. Tavallisesti vastuullisuussuunnitelman allekirjoittaa yrityksen toimitusjohtaja. Valmistumisensa jälkeen vastuullisuussuunnitelman tulee olla koko henkilöstön saatavilla.

Suosittelemme vahvasti, että kukin kohde muotoilee oman vastuullisuussuunnitelmansa. Jos kohde on osa kansallista tai kansainvälistä ketjua, ketjuun kuuluvilla yrityksillä voi kuitenkin olla yhteinen vastuullisuussuunnitelma.

Vastuullisuussuunnitelma.

  Auditoinnissa kohde esittelee vastuullisuussuunnitelmansa ja osoittaa, että se on henkilökunnan saatavilla. Auditoija tarkastaa, että suunnitelma on alle 3 vuotta vanha ja sisältää yllä mainitut sitoumukset.

Varmistaakseen, että vastuullisuussuunnitelma viedään käytäntöön, yrityksen tulee määrittää siihen liittyvät tavoitteet ja vuotuinen toimenpidesuunnitelma. Tavoitteet kuvaavat, miten vastuullisuussuunnitelmaa pyritään toteuttamaan seuraavien 1–3 vuoden aikana, ja vuosisuunnitelma niitä käytännön toimia, joilla yritys pyrkii asettamiinsa tavoitteisiin seuraavan vuoden aikana.

Konkreettisten tavoitteiden ja toimenpiteiden tulee liittyä seuraaviin yritysten yhteiskuntavastuun osa-alueisiin:
– ympäristövaikutukset
– sosiokulttuurinen, taloudellinen ja laadullinen vastuullisuus
– ihmisoikeudet ja terveys
– riskien- ja kriisienhallinta

Suosittelemme vahvasti, että vuotuiset tavoitteet ja toimintasuunnitelma muotoillaan yhdessä henkilöstön kanssa.

Kohteella tulee olla vähintään 3 konkreettista vastuullisuustavoitetta toiminnan eri osa-alueilta. Suosittelemme, että tavoitteiden valinnassa hyödynnetään Green Key -kriteeristöä joko valitsemalla uusia, tavoiteltavia pistekriteereitä tai syventämällä sitoutumista jo täytettyjen kriteerien osalta.

On tärkeää huomata, että Green Key -kohteen tulee täyttää vuodesta toiseen kasvava määrä pistekriteereitä. Tämän vuoksi jo toteutuneet tavoitteet eivät enää voi olla seuraavien vuosien toimintasuunnitelmassa.

Jos kohde kuuluu suurempaan ketjuun, sen Green Key -vastuullisuustavoitteet ja -toimet voivat liittyä ketjun yhteisiin tavoitteisiin.

Jatkohakemuksen yhteydessä tarkastellaan, miten edellisen vuoden tavoitteet on saavutettu ja mitä tavoitteita on kirjattu seuraavalle 12 kuukaudelle. Mikäli asetettuja tavoitteita ei ole voitu toteuttaa, keskustellaan siihen johtaneista syistä ja annetaan suosituksia korjaavista toimenpiteistä.

Vastuullisuustavoitteet ja vuosisuunnitelma (min. 3 kpl seuraavalla 12 kk jaksolla) .

  Auditoinnissa käydään läpi yrityksen vastuullisuustavoitteet ja niihin liittyvä vuotuinen toimintasuunnitelma seuraaville 12 kuukaudelle sekä se, että ne ovat henkilöstön saatavilla. Lisäksi tarkistetaan, että suunnitelmassa on vähintään 3 konkreettista tavoitetta toiminnan ja vastuullisuuden eri osa-alueilta.

Green Key -työn seurattavuutta ja kokonaisuuden hahmottamista helpottaa, kun kaikki siihen liittyvä tärkeä dokumentaatio on saatavilla yhdessä paikassa. Green Key -kansio voi olla konkreettinen mappi, johon on liitetty kopiot kaikista tarvittavista asiakirjoista, tai sähköinen kansio esim. yrityksen intranetissä. Resurssien säästämiseksi suosittelemme, että kansio on elektronisessa muodossa.

Jotta tieto olisi helposti löydettävissä, Green Key -kansio tulee järjestää kriteeristön lukujen mukaiseen järjestykseen ja sen sisältämät asiakirjat numeroida kriteeriä vastaavasti.

Ympäristökansioon tulee liittää ainakin seuraavat dokumentit:
– vastuullisuussuunnitelma
– vuosittaiset vastuullisuustavoitteet
– vastuullisuusviestinnän esimerkkejä (sisäinen ja ulkoinen viestintä)
– mittaukset ja toimenpiteet
– kokousten pöytäkirjat sekä työohjeet

Green Key-kansio.

Auditoinnissa ympäristövastaava esittelee Green Key -kansion ja auditoija tarkastaa, että se täyttää edellä esitetyt vaatimukset.

Lisätäkseen lähiympäristönsä ympäristötietoisuutta ja vahvistaakseen yhteistyökumppaneidensa ympäristöystävällisiä käytäntöjä kohde tekee aktiivista yhteistyötä sidosryhmiensä kanssa.

Yhteistyö keskittyy pääasiassa ympäristöasioihin (esim. paikallisen luonnon monimuotoisuuden tukeminen), mutta voi myös liittyä sosiaalisiin, kulttuurisiin, kasvatuksellisiin, taloudellisiin tai laadullisiin asioihin tai riskien- tai kriisinhallintaan, ihmisoikeuksiin tai terveyteen. Green Key kannustaa kohteitaan yhteistyöhön myös paikallisten historiallisten, arkeologisten, kulttuurillisten ja/tai hengellisesti tärkeiden kohteiden ja perinteiden suojelemiseksi.

Sidosryhmiä voivat olla esim. kansalaisjärjestöt, paikallisviranomaiset, paikalliset asukkaat, koulut, tavarantoimittajat tai läheisiä suojelualueita hallinnoivat tahot.

Esimerkkejä paikallisesta sidosryhmäyhteistyöstä ovat esim. koulujen ympäristökasvatustyön tukeminen, museoiden paikalliskulttuurihankkeet, yhteistyö paikallistuottajien kanssa (laajempi kuin vain tuotteiden ostaminen), paikallisyhteisön/alueellisen matkailuorganisaation kestävän matkailun suunnittelutyöhön osallistuminen, paikalliseen infrastruktuuriin ja yhteisön hyvinvointiin liittyvät kehityshankkeet (esim. jätehuolto).

Jotta sidosryhmäyhteistyö täyttäisi kriteerin vaatimukset, sen tulee olla kahdensuuntaista ja hyödyntää molempia osapuolia.

Hotelleilla ja leirintäalueilla tulee olla aktiivinen kumppanuus vähintään 2 paikallisen sidosryhmän kanssa, muilla kohdetyypeillä vähintään 1 paikallisen sidosryhmän kanssa.

Auditoinnissa tarkastetaan, että kohde on tehnyt aktiivista yhteistyötä vähintään kohdetyypiltä vaaditun sidosryhmämäärän kanssa.

PISTEKRITEERIT

Kohteen tulee määrittää kasvihuonekaasupäästöjen lähteet ja käyttää energiankäytöstä ja muista lähteistä keräämäänsä tietoa vuotuisen hiilijalanjälkensä laskemiseen hiilijalanjälkilaskuria käyttäen. Hiilijalanjälki tulee ilmoittaa myös yövyttyä yötä/käytettyä huonetta/kävijää kohden. Päästövaihtelun seuraamiseksi laskuria tulee käyttää vähintään kerran vuodessa, tavoitteena hiilijalanjäljen pienentäminen.

Käytetyn työkalun tulee:
– olla tunnustetusti GHG-protokollan vaatimukset täyttävä
– julkistaa käytetyt päästökertoimet ja päivittää niitä säännöllisesti, kun uutta tietoa kertyy
– huomioida vähintään kaikki 1- ja 2-luokan päästöt, mielellään myöskin merkittävimmät 3-luokan päästöt
– mahdollistaa tulosten tarkastelu myös luokittain, jotta voidaan asettaa päästöluokkakohtaisia vähennystavoitteita

Saatavilla olevien hiilijalanjälkilaskureiden tarkkuus vaihtelee. Yksi majoitussektorille kehitetyistä työkaluista on Hotel Carbon Management Initiative (HCMI)-työkalu, joka tuottaa arvion majoitusta tarjoavan yrityksen hiilijalanjäljestä. HCMI-työkalu on käytettävissä myös suomenkielisenä, ja löytyy seuraamalla tätä linkkiä.

Suomessa on kehitetty myös oma, matkailualalle suunnattu hiilijalanjälkilaskuri, jota hallinnoi Sustainable Travel Finland -ohjelma. Se mahdollistaa 1-, 2- ja 3-luokan (SCOPE 1&2&3) päästöjen huomioimisen ja soveltuu myös muille kuin majoitussektorin kohteille. Jotta laskelma täyttää Green Key-kriteerin, tulee siinä olla huomioitu vähintään energiankäytön suorat ja epäsuorat päästöt sekä kylmäaineiden lisäykset (SCOPE 1&2).

Tilaa käyttäjätunnus STF-laskuriin tästä linkistä.

Katso yllä mainittujen laskurien käyttöä esittelevä video Opastusvideot jatkohakijoille -sivulta.

 

Kirjaa hakemukseen käytetyn mittarin nimi ja liitä hakemukseen ja ympäristökansioon laskennan tulos sekä laskennassa käytetyt kulutustiedot (tulosta esim. PDF-tiedostoksi välilehdet, joilla nämä tiedot näkyvät).

  Auditoinnissa kohde esittelee käyttämänsä laskurin sekä sillä lasketun viimeisten 12 kk hiilijalanjälkensä.

Kohde muotoilee laskemansa hiilijalanjäljen perusteella vähennystavoitteen, jonka tulee olla vähintään 5 % vuodessa. Kohde määrittää toimet, joilla se pyrkii päästövähennyksiin, esim. vähentämällä energiankulutusta, lisäämällä ekotehokkuutta tai asentamalla uusiutuvan energian järjestelmiä.

 Liitä mukaan johtoryhmän tms. päätös tavoitteen asettamisesta.

Auditoinnissa kohde esittelee vähennystavoitteensa sekä toimet, joilla se pyrkii saavuttamaan ne. Nämä toimet voivat sisältyä kohdan 1.3 vuotuisiin ympäristötavoitteisiin.

Kohde on muotoillut laskemansa hiilijalanjäljen perusteella vähennystavoitteen, joka on vähintään 5 % vuodessa. Kohde on edellisten 12 kk aikana saavuttanut vähintään tavoitteen mukaisen vähennyksen hiilijalanjäljessään. Toteutunutta päästövähennystä laskettaessa käytetty laskuri on sama kuin alkuperäistä hiilijalanjälkeä laskettaessa.

Liitä mukaan dokumentit laskennan tuloksista 2 peräkkäisenä vuonna (samaa mittaria käyttäen).

Auditoinnissa kohde esittelee käyttämänsä hiilijalanjälkilaskurin, edellisenä vuonna asettamansa vähennystavoitteen sekä viimeisten 12 kk aikana toteutuneet päästövähennykset.

Sellaiset toiminnasta aiheutuvat päästöt, joita ei voida välttää, on mahdollista hyvittää ns. kompensointiohjelman kautta. Kompensointi tulee toteuttaa kansainvälisen, sertifioidun kompensointimekanismin tai muun kansainvälisen/kansallisen ohjelman kautta (esim. FEE:n hallinnoima Global Forest Fund). Päästöjen kompensointi puunistutusprojektien kautta voidaan toteuttaa paikallisesti kohteen lähellä tai muulla alueella. Istutettujen puulajien tulee aina tukea paikallista eläin- ja kasvilajistoa.

Kohde kompensoi vuotuiset, vähintään 1- ja 2-luokan päästönsä hyödyntäen kansainvälistä, sertifioitua kompensointiohjelmaa tai muuta kansallista tai kansainvälistä ohjelmaa.

Sertifioituja standardeja ovat mm.:
– Verified Carbon Standard
– Gold Standard
– Plan Vivo.

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee varmistaa, että:
– Laskelmat sisältävät kaikki suorat ja epäsuorat 1- ja 2-luokkien päästöt
– Kaikki käytetyt tiedot ja laskelmat kirjataan ylös ja säilytetään
– Kohteella on päästöjen seuranta- ja vähennyssuunnitelma
– Kaikki kasvihuonekaasujen päästöt kompensoidaan
– riippumaton, kolmannen osapuolen auditoija tarkistaa ja vahvistaa yllä mainitut asiakirjat

 Liitä hakemukseen kompensaatiohankkeen myöntämä todistus.

 Auditoinnissa kohteen tulee esittää:
a) laskelmat kaikista 1- ja 2-luokan suorista ja epäsuorista päästöistään
b) ajantasainen päästövähennyssuunnitelma kyseiselle vuodelle
c) tositteet tehdyistä kompensaatiotoimista, jotka sisältävät tiedot kompensoiduista määristä ja sovelletuista
hankkeista/standardeista
Esitettyjen tositteiden tulee olla ulkopuolisen, pätevän auditoijan vahvistamia.

Jotta kohde olisi hiilineutraali tietyllä ajanjaksolla, sen käyttämän kompensaatiomekanismin tulee täyttää riippumattoman, kansainvälisesti tunnustetun standardin kuten PAS 2060 tai ISO 14021 vaatimukset.

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee varmistaa, että

– Hiilidioksidilaskelmat kattavat kaikki suorat ja epäsuorat 1-, 2- ja 3-luokkien päästöt
– Kaikki käytetyt tiedot ja laskelmat kirjataan ylös ja säilytetään
– Kohteella on päästöjen seuranta- ja vähennyssuunnitelma
– Kaikki kasvihuonekaasujen päästöt kompensoidaan
– riippumaton, kolmannen osapuolen auditoija tarkistaa ja vahvistaa yllä mainitut asiakirjat

 Lisää sertifikaatti kansioon ja liitä hakemukseen.

Auditoinnissa kohteen tulee esittää:
a) laskelmat kaikista 1-, 2- ja 3-luokan suorista ja epäsuorista päästöistään
b) ajantasainen päästövähennyssuunnitelma kyseiselle vuodelle
c) tositteet tehdyistä kompensaatiotoimista, jotka sisältävät tiedot kompensoiduista määristä sekä sovelletuista hankkeista ja standardeista

Esitettyjen tositteiden tulee olla ulkopuolisen, pätevän auditoijan vahvistamia.

Kohde tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden kompensoida vierailusta ja/tai kohteeseen matkustamisesta aiheutuneita päästöjä.

Kun kohde on laskenut keskimääräisen yöpymistä/kävijää kohti lasketut päästönsä (ks. kriteeri 1.6), kohde tarjoaa vierailleen mahdollisuuden kompensoida käyntinsä/oleskelunsa päästöt. Kohde voi lisäksi tarjota asiakkailleen mahdollisuuden kompensoida kohteeseen matkustamisesta aiheutuneet päästöt.

Kompensointi tulee toteuttaa kansainvälisen, sertifioidun (esim. Gold Standard) kompensointimekanismin tai muun kansainvälisen/kansallisen ohjelman kautta (esim. FEE:n hallinnoima Global Forest Fund).

Kohde tarjoaa kompensointimahdollisuutta esittelemällä asiakkaille kompensointiohjelman ja tarjoamalla tietoa/linkin ohjelman omille internetsivuille. Kohde voi myös kerätä kompensointimaksut asiakkailta ja lähettää ne kompensointiohjelmalle.

Kohde voi tarjota kompensointimahdollisuutta suoraan asiakkailleen tai matkanjärjestäjille/matkatoimistoille, joiden kautta asiakkaat ovat matkan varanneet.

Auditoinnissa kohde esittelee, miten asiakkaille kerrotaan kompensointimahdollisuudesta.

2. HENKILÖSTÖN OSALLISTAMINEN

Johdon ja henkilökunnan välinen yhteistyö ja sujuva kommunikaatio ovat pohja yrityksen pitkäjänteiselle ympäristötyölle. On tärkeää, että ympäristötyöllä on johdon tuki, ja että henkilökunnan jäsenet sitoutuvat Green Key -toimintaan osana päivittäistä työtään ja osaavat informoida asiakkaita yrityksen tekemästä ympäristötyöstä.

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Ympäristötietoisuuden lisäämiseksi on tärkeää, että johto, ympäristövastaava ja/tai ympäristötyöryhmä varmistavat tiedonkulun henkilökunnalle kohteen ympäristö- ja vastuullisuustyötä koskevissa asioissa. Johdon tulee järjestää 1–3 vuosittaista tapaamista, joissa henkilökunnalle kerrotaan kohteen vastuullisuustyöstä. Kokouksia suunniteltaessa huomioidaan, että mahdollisimman laaja joukko henkilöstön edustajia pääsee osallistumaan.

Kokousten tarkoitus on lisätä henkilökunnan tietoisuutta ja ymmärrystä omasta roolistaan ja vaikuttamismahdollisuuksistaan. Niiden seurauksena henkilökunta osaa myös paremmin vastata asiakkaiden aihepiiriin liittyviin kysymyksiin. Kokouksissa henkilökuntaa ei ainoastaan informoida kohteen ympäristö-/vastuullisuustyöstä, vaan sillä on myös mahdollisuus ehdottaa ja ideoida. Eri osastojen kokemus ja kehitysideat on tärkeää kerätä kehitystyöhön mukaan.

Henkilökunnalle kerrotaan ympäristövaikutusten hallinnasta (aihepiireinä esim. vesi, energia, jäte, siivous, elintarvikkeet), kiertotalousajattelun perusteista ja muista vastuullisuusasioista (esim. paikallinen luonnon monimuotoisuus), mutta myös asiakkaiden, henkilökunnan, tavarantoimittajien ja paikallisyhteisön tietoisuuden kasvattamisesta. Henkilökunnalle tulee myös kertoa Green Key:stä.

Kriteeri koskee sekä yrityksen kanssa suorassa työsuhteessa olevia että alihankkijayritysten työntekijöitä, jotka työskentelevät kohteessa.

Tallenna kokousmuistiot Green Key -kansioon ja liitä kopio hakemukseen tai listaa kokoukset päivämäärineen ja sisältöineen.

  Auditoinnissa kohde esittää muistiinpanot, pöytäkirjat tai osallistumislistat henkilökunnalle pidetyistä kokouksista, joissa vastuullisuusasioita on käsitelty. Esitetyistä asiakirjoista tulee käydä ilmi osallistujat ja aihepiirit, joita kokouksissa on käsitelty. Jos kohde auditoidaan ensimmäistä kertaa, sen tulee esittää suunnitelma henkilökunnan osallistamisesta. Mikäli kohteessa työskentelee alle 5 henkilöä, voidaan tieto pidetyistä kokouksista antaa myös suullisesti. Auditoija voi myös haastatella henkilökuntaa selvittääkseen, ovatko he tietoisia kohteen ympäristötyöstä.

Mikäli ympäristövastaava ei kuulu yrityksen johtoon, johdon tulee kutsua hänet säännöllisesti kokouksiinsa. Kokoukset ovat tärkeitä, jotta johdolla on ajantasainen tieto, se pysyy osallisena ja voi tukea ympäristövastaavaa kohteen ympäristötyössä.

Pienemmissä yrityksissä johdon ja ympäristövastaavan sekä henkilökunnan kokoukset voidaan yhdistää. Johdon ja ympäristövastaavan kokouksia pidetään tavallisesti ainakin 1–3 kertaa vuodessa.

Auditoinnissa esitellään muistiinpanot/pöytäkirjat johdon ja ympäristövastaavan välisistä kokouksista. Muistiinpanoista tulee käydä ilmi osallistujat ja käsitellyt vastuullisuuteen/ympäristöasioihin liittyvät aiheet. Jos kohde auditoidaan ensimmäistä kertaa, sen tulee esittää suunnitelma näistä kokouksista.

On tärkeää, että henkilöstön jäsenet saavat koulutusta omaan työnkuvaansa liittyvissä ympäristö- ja vastuullisuusasioissa. Koulutuksen avulla voidaan määritellä ja ottaa käyttöön soveltuvia ja käyttökelpoisia ratkaisuja. Koulutuksen tulee keskittyä käytännön toimiin, joilla henkilöstö voi vaikuttaa oman työnsä kautta kohteen ympäristövaikutuksiin ja vastuullisuustyöhön.

Kriteeri koskee kaikkia henkilökunnan jäseniä, jotka työskentelevät yrityksessä yhtäjaksoisesti vähintään 4 viikkoa.

Koulutus voi olla sisäistä tai ulkoista. Ulkoinen koulutus voidaan toteuttaa konsulttien, asiantuntijoiden, oppaiden tai tuotevalmistajien avulla, ja menetelminä voidaan käyttää opintomatkoja, osallistumista webinaareihin tai muihin verkkokursseihin, verkostoihin tms. Myös Green Key:n järjestämät webinaarit voivat toimia koulutuksen ja verkostoitumisen apuna. Kohteet, jotka ovat osa kansallista tai kansainvälistä ketjua, saavat usein ympäristö- ja vastuullisuuskoulutusta ketjulta.

Sisäistä koulutusta voi järjestää kohteen ympäristövastaava/ympäristötyöryhmä, ja sen painopisteen tulee olla niissä käytännön toimissa, joilla työntekijä voi itse auttaa kohdetta toteuttamaan omia ympäristötavoitteitaan. Koulutus voidaan järjestää yksittäiselle työntekijälle tai esim. jonkin toiminnan osa-alueen henkilökunnalle yhdessä. Koulutuksen lisäksi kohde voi järjestää muita vastuullisuustyöhön kannustavia hankkeita kuten henkilökunnan kilpailuja/palkkiojärjestelmiä.

Kaikkien henkilökunnan jäsenten tulee osallistua vuosittain 1–3 ympäristöasioita käsittelevään koulutukseen. Uusien työntekijöiden tulee saada ympäristökoulutusta ensimmäisen työskentelykuukautensa aikana. Suosittelemme vahvasti, että myös kohteessa alihankkijoiden kautta vakituisesti työskenteleville työntekijöille järjestetään sama koulutus.

Auditoinnissa esitellään yhteenveto henkilökunnalle viimeisten 12 kk aikana järjestetystä ympäristökoulutuksesta, sen sisällöstä ja siihen osallistuneista henkilöistä. Auditoija voi myös haastatella henkilökunnan jäseniä auditointikierroksen aikana varmistaakseen, että he ovat saaneet työhönsä liittyvää ympäristökoulutusta. Jos kohde auditoidaan ensimmäistä kertaa, sen tulee esittää suunnitelma koulutuksista.

Ympäristövaikutusten ja kustannusten pienentämiseksi henkilökunnan tiloissa on esillä kylttejä/infomateriaalia, joilla muistutetaan yrityksen vastuullisuustyöhön liittyvistä hankkeista.

Kylteillä/muulla ohjeistuksella kannustetaan henkilökuntaa säästämään resursseja (esim. valojen sammuttaminen, hanojen sulkeminen, paperin säästäminen jne.), vähentämään/kierrättämään syntyvää jätettä, ja käyttämään koneita ja laitteita ekotehokkaasti (esim. pyykin- ja astianpesukoneet, imurit jne.) Ohjeistus voi myös liittyä paikallisen luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen tai muun vastuullisuuden osa-alueen huomioimiseen.

Henkilökunnan tietoisuutta voidaan lisätä mm. ilmoitustaulujen, muistilappujen, tarrojen, uutiskirjeiden, näytönsäästäjien tai sähköisen viestinnän kautta. Riippuen viestistä sen kohderyhmänä voi olla joko koko henkilökunta, jokin osasto tai yksittäinen työntekijä.

Auditointikierroksella tarkistetaan, että henkilökunnan tiloissa on ohjeistusta koskien yrityksen vastuullisuustavoitteita.

PISTEKRITEERIT

Jotta koko henkilökunnalla olisi mahdollisuus osallistua kohteen ympäristötyöhön johto kerää aktiivisesti henkilökunnan ideoita, ajatuksia ja palautetta ympäristötyön kehittämiseksi. Henkilökunnalla on mahdollisuus pohtia kriittisesti oman työnsä tai kohteen ympäristövaikutuksia ja tehdä parannusehdotuksia.

Tämä voidaan tehdä toteuttamalla säännöllisiä henkilökuntakyselyitä ja palautekeskusteluja tai aloitelaatikon kautta. Palautetta tulee voida antaa nimettömänä.

 Auditoinnissa kohde esittelee menetelmän, jolla se kerää henkilökunnalta palautetta ja ideoita.

Pienentääkseen liikenteen aiheuttamaa ympäristökuormitusta ja kohentaakseen henkilöstönsä hyvinvointia kohde kannustaa henkilöstöään käyttämään ympäristöystävällisiä kulkumuotoja työmatkaliikenteessään.

Ympäristöystävällisiksi kulkuvälineiksi katsotaan tässä yhteydessä julkiset kulkuvälineet (linja-auto, juna, raitiovaunu, lautta jne.), sähköllä tai 100 % uusiutuvilla polttoaineella kulkevat ajoneuvot, kimppakyydit, henkilökunnan yhteiskuljetukset jne.

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee kannustaa kirjallisesti tai suullisesti henkilökuntaansa valitsemaan ympäristöystävällisiä kulkuneuvoja työmatkaliikenteessä. Lisäksi kohteen tulee antaa konkreettista tukea kulkumuodon valintaan: Kohde voi esim. tarjota turvallisen tilan polkupyörien säilyttämiseen ja suihkutilan työmatkapyöräilijöille, sähköautojen latauspisteen, taloudellista tukea julkisen liikenteen lippukuluihin tai sähköautojen pysäköinti- ja latauskuluihin, ilmaista yhteiskuljetusta tms.

  Auditoinnissa kohde esittelee toimintatavan, jolla se on kannustanut henkilökuntaansa ympäristöystävällisen liikuntavälineen valintaan työmatkaliikenteessä viimeisten 12 kk aikana. Auditointikierroksella varmistetaan, että kohde on ryhtynyt asiassa konkreettisiin toimiin.

Lisätäkseen henkilökuntansa hyvinvointia ja vähentääkseen sairaspoissaoloja kohde kannustaa henkilökuntaansa aktiiviseen, liikkuvaan elämäntapaan. Kannustaminen voi tapahtua tarjoamalla ilmaisia/tuettuja liikuntaohjelmia tai tiloja/välineitä, joita henkilökunta saa maksutta käyttää. Liikunta voi tapahtua työajan ulkopuolella, mutta Green Key kannustaa tarjoamaan ohjattuja liikuntahetkiä myös työajalla. Mahdollisuus voidaan tarjota kohteen alueella tai ulkopuolisen palveluntarjoajan tiloissa.

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee olla tarjonnut henkilökunnalleen viikoittaisia liikuntamahdollisuuksia vähintään viimeisten 6 kk ajan. Liikuntamahdollisuuksien tulee olla koko vakituisen henkilökunnan käytettävissä.

  Auditoinnissa kohde esittelee toimintatavan, jolla se on tukenut työntekijöidensä liikuntaharrastusta vähintään viimeisten 6 kuukauden ajan.

3. ASIAKKAIDEN OSALLISTAMINEN

Ympäristökasvatus on tärkeä osa Green Key -kohteen toimintaa ja ympäristötyötä. Osallistaminen on yksi ympäristökasvatuksen päämääristä, jonka tavoitteena on kannustaa yksilöitä tai yhteisöjä mukaan ympäristötyöhön. Yrityksen näkökulmasta asiakkaiden osallistaminen on keskeisessä asemassa, ja siihen pyritään toisaalta lisäämällä heidän ympäristötietoisuutta ja toisaalta innostamalla heitä konkreettisiin ympäristötekoihin.

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Kohteen tulee sijoittaa Green Key -kyltti näkyvälle paikalle sisäänkäynnin läheisyyteen ja sertifikaatti vastaanottoon näkyvälle paikalle. Hyvä esillepano auttaa saamaan kohteen ympäristötyölle näkyvyyttä ja tukee myös markkinointia. Green Key -merkin näkyminen on jo itsessään osa kohteen ympäristökasvatustyötä, jossa asiakkaiden kiinnostus ympäristönäkökulmia kohtaan kasvaa.

Kohde voi tilata lisäkappaleita kyltistä ja sertifikaatista ja sijoittaa niitä muihin strategisesti tärkeisiin paikkoihin (esim. ilmoitustaululle tai henkilökunnan taukotilaan). Saatavana on myös Green Key-lippuja.

Kuva sertifikaatin ja kyltin sijaintipaikoista. Ensimmäisessä hakemuksessa toimita kuva suunnitellusta sijainnista. Ota kuvat riittävän kaukaa, jotta kuvasta näkyy sertifikaatin ja kyltin sijainti tilassa.

Auditoinnissa tarkastetaan, että Green Key -kyltti ja -sertifikaatti ovat esillä. Mikäli kohde hakee sertifikaattia ensimmäistä kertaa, sen tulee esittää suunnitelma paikasta, johon kyltti ja sertifikaatti sijoitetaan.

Kohteessa vierailevien asiakkaiden tulee saada helposti tietoa Green Key-sertifikaatin vaatimuksista.

Tietoa voi olla näkyvällä paikalla yhteisissä tiloissa ilmoitustaululla, TV-ruuduilla, vastaanotossa, kansiossa/TV-ruuduilla majoitus- tai kokoustiloissa tai esim. kohteen puhelinsovelluksessa. Tiedon yhteydessä tulee näkyä brändiohjeistuksen mukainen Green Key -logo.

  Auditoinnissa tarkistetaan, että tietoa Green Key:stä on saatavilla näkyvällä paikalla yleisissä /kokous-/majoitustiloissa. Mikäli kohde hakee Green Key:tä ensimmäisen kerran, tulee esittää suunnitelma siitä, missä tietoa Green Key:stä tullaan jakamaan. Auditoinnissa tarkastetaan, että annettu tieto on ajantasaista, selkeää ja helppotajuista.

Ympäristötyöstä viestiminen auttaa tavoittaa paitsi nykyisiä, myös potentiaalisia aiheesta kiinnostuneita asiakkaita. Samalla se lisää asiakkaiden ympäristötietoisuutta ja motivoi mukaan ympäristötyöhön. Eri sähköisen viestinnän kanavia kuten verkkosivuja, Twitteriä, Facebookia tai sähköisiä uutiskirjeitä kannattaa käyttää monipuolisesti.

Kohteen verkkosivuilla tulee olla tietoa kohteen ympäristötyöstä ja että se on Green Key -sertifioitu sekä Green Key -ohjelman periaatteista. Käyttäkää virallista Green Key -logoa. Viestikää asiakkaillenne innostavasti ja kannustavasti esim. ympäristötavoitteistanne ja kampanjoistanne. Sivuilla voi olla myös linkki Green Key –sivuille Suomessa ja kansainvälisesti:
www.greenkey.fi / www.greenkey.global

Kirjaa hakemukseen linkki www-sivuille, jossa tieto näkyy.

Auditoinnissa tarkastetaan hotellin verkkosivujen kuvaus Green Key –ympäristötyöstä.

On tärkeää, että kohde kertoo asiakkailleen omista ympäristöteoistaan yleisten tilojen, kokoustilojen ja majoitushuoneiden infotaulujen/TV-näyttöjen/puhelinsovelluksen kautta.

Asiakkaita on hyvä myös kannustaa osallistumaan kohteen ympäristötyöhön vierailunsa aikana esim. säästämällä vettä ja energiaa tai vähentämällä/kierrättämällä jätettä. Osallistaminen voi myös liittyä luonnon monimuotoisuuden suojeluun tai paikallisten kestävän kehityksen hankkeiden tukemiseen.

Asiakkaat voi ohjata myös yksityiskohtaisemman ympäristötiedon luokse. Voitte viestiä kohteen ympäristötoiminnasta esim. yleisellä ”ekopisteellä”, sähköisissä infotauluissa tai hotellihuoneen perehdytyskansioissa ja tv-ruuduilla. Voitte kannusta asiakkaita myös laajemmin kestävämpien elämäntapojen omaksumiseen.

Liitä hakemukseen esimerkkejä toteutetusta viestinnästä tai kerro niistä liiteraportissa (min. 3 esimerkkiä).

 Auditoinnissa tarkistetaan, että tietoa kohteen ympäristötyöstä on asiakkaiden saatavilla heidän vierailunsa aikana, ja että asiakkaita kannustetaan osallistumaan kohteen ympäristötyöhön. Mikäli kohde hakee Green Key -sertifikaattia ensimmäistä kertaa, esitellään suunnitelma siitä, miten tietoa tuodaan kohteessa vierailevien asiakkaiden saataville. Asiakkaille annetun tiedon tulee olla selkeää, paikkansa pitävää ja helposti ymmärrettävää.

Koska Green Key -kyltin ja -sertifikaatin tulee olla näkyvällä paikalla ja kohteen tulee kertoa muutenkin ympäristötyöstään, asiakkaat saattavat haluta lisätietoa Green Key:stä. Tämän vuoksi vastaanotossa, tarjoilutehtävissä ja muissa asiakaspalvelutehtävissä työskentelevien henkilöiden on tärkeää osata kertoa Green Key:stä ja kohteen tärkeimmistä ympäristö- ja vastuullisuustyöstä.

 Auditoinnissa kohteen vastaanotossa ja/tai muissa asiakaspalvelutehtävissä toimivilta henkilöiltä kysytään perustietoja Green Key:stä ja kohteen ympäristötyöstä. Kysymyksillä varmistetaan, että asiakkaille osataan antaa selkeää, paikkansa pitävää ja helppotajuista tietoa.

Yksityisautoilun vähentäminen on tärkeä tapa vähentää matkustamisen aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Tämän vuoksi kohteen tulee kannustaa asiakkaita vaihtoehtoisten liikennevälineiden käyttöön siellä, missä se on mahdollista.

Vaihtoehtoisia liikennevälineitä voivat olla esim.:
• paikalliset julkisen liikenteen kulkumuodot (linja-auto, juna, metro, raitiovaunu, lautta ym.)
• kimppataksit
• taksiyhtiöt, jotka käyttävät sähköautoja tai ovat sitoutuneet ympäristöystävällisen polttoaineen käyttöön
• kohteen itse järjestämät liityntäkuljetukset
• muut tavat liikkua kohteessa, kuten pyöräily tai kävely

Vastaanotossa työskentelevien tulee pystyä kertomaan, miten kohteeseen ja lähiympäristön tärkeimpiin vierailukohteisiin pääsee ilman omaa autoa/taksia tai mistä tämä tieto on saatavilla. Lisäksi sähköautoa käyttäville asiakkaille tulee pystyä kertomaan, missä niitä voi ladata.

Auditoinnissa varmistetaan, että julkisen liikenteen aikataulut ja mahdolliset reittioppaat ovat asiakkaiden helposti saatavilla joko paperisena tai sähköisenä. Vastaanotto osaa neuvoa asiakasta vaihtoehtoisten liikennevälineiden käytössä. Tarjotun tiedon tulee olla ajantasaista, selkeää ja helppotajuista.

PISTEKRITEERIT

Systemaattisesti kerätty asiakaspalaute auttaa kehittämään ympäristötyötä ja voi tuoda esille mitkä asiat ovat asiakkaille ympäristökysymyksissä tärkeitä. Palaute voi kertoa myös, kuinka tärkeänä vieraat pitävät kohteen tekemää ympäristötyötä ja miten he arvioivat omia mahdollisuuksiaan osallistua siihen. Ympäristötyön arviointi on osa asiakkaan kokonaiskokemusta.

Kriteeri edellyttää, että kohteella on systemaattinen menettelytapa palautteen keräämiseen, käsittelyyn ja niistä johdettaviin toimenpiteisiin.

 Liitä arviointilomake hakemukseen. Jos arviointilomake on verkossa, kopio linkki hakemuslomakkeeseen.

Auditoinnissa kohde esittää arviointilomakkeen sekä sen, miten palautteisiin reagoidaan.

Päivittäisen vastuullisuusviestintänsä lisäksi kohde voi toteuttaa myös erillisiä kampanjoita, joilla pyritään aktivoimaan asiakkaita tai sidosryhmiä ympäristötekoihin. Täyttääkseen kriteerin kampanjan tulee erottua kohteen jokapäiväisestä vastuullisuusviestinnästä, kestää vähintään 2 viikkoa ja kiinnittää huomiota toimintaan, johon kohderyhmä voi itse vaikuttaa.

Kampanja voidaan suunnata asiakkaille, tavarantoimittajille tai muille sidosryhmille, ja sen tulee olla näkyvä ja aktiivisiin toimiin kannustava.

Liitä kampanjamateriaali hakemukseen ja ympäristökansioon.

  Auditoinnissa kohde esittelee kampanjansa, sen kohderyhmän ja saavutetut tulokset.

Vastuullisuustyö on kiinteä osa kohteen liiketoimintaa ja viestintää. Nostaakseen asiakkaidensa ja sidosryhmiensä ympäristötietoisuutta ja osallistaakseen heitä vastuullisuustyöhön kohteen tulee suunnitella vastuullisuusviestintänsä etukäteen ja nimetä sen pääkohderyhmät. Eri kohderyhmiä voivat olla esimerkiksi kokousvieraat, vapaa-ajanmatkustajat, työmatkustajat, lapsiperheet, kanta-asiakkaat tms. Kun kohderyhmät on määritelty, voidaan viestintä suunnitella paremmin kohderyhmän tarpeita ja mieltymyksiä vastaavaksi.

 Liite hakemukseen esimerkiksi viestinnän vuosikello tai muu vuosisuunnitelma.

  Auditoinnissa kohde esittelee viestintäsuunnitelmansa tai sen osan, jossa käsitellään ympäristöviestintää. Suunnitelmassa tulee olla käsiteltynä viestintäkanavat, viestinnän kohderyhmät, viestintätoimien ajoitus ja ympäristöviestinnän keskeinen sanoma.

Hyvä tapa kannustaa asiakkaita tekemään ympäristöystävällisiä valintoja on palkita heitä niistä tuotteella, palvelulla, alennuksella tai muulla huomionosoituksella. Kannustettavia valintoja voivat olla vaikkapa pyöränlainaus tai -vuokraus, kohteeseen saapuminen julkisilla kulkuvälineillä, kasvisruoan valinta tai pyyntö jättää huone siivoamatta useamman yön oleskelun aikana.

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee huomioida asiakkaan valinnat ja palkita ympäristöystävälliset teot. Palkintona voi olla esim. lahjakortti/alennuskuponki huonesiivouksesta kieltäytyvälle, ilmainen kahvi kasvisruoan valinneelle tai vaikkapa jäätelöpuikko ympäristöteon tehneelle lapselle.

Auditoinnissa kohde esittelee käytännöt, joilla asiakkaita palkitaan ympäristöteoista.

4. VESI

Suoraa vedenkulutusta vähentämällä yritys voi pienentää paitsi ympäristökuormitustaan myös taloudellisia kustannuksia. Vaikka juomavedestä ei Suomessa ole toistaiseksi puutetta, suoran vedenkulutuksen vähentäminen säästää niin veden hankintaan, puhdistukseen ja pumppaukseen sekä jäteveden puhdistukseen tarvittavien kemikaalien määrää sekä energiaa. Lämpimän veden osalta veden kulutuksen vähentäminen säästää lämmitykseen kuluvaa energiaa.

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Pienentääkseen ympäristökuormitustaan yrityksen tulee seurata vedenkulutustaan vähintään kuukausitasolla. Seuranta antaa arvokasta tietoa ympäristökuormituksesta ja auttaa havaitsemaan mahdollisia kulutuspiikkejä. Vedenkulutusta tulee seurata myös suhteutettuna asiakasmääriin. Mikäli vesi tulee omasta kaivosta, sitä tulee käyttää kestävästi niin, ettei ympäristölle tai paikalliselle vedensaannille aiheudu haittaa.

Kerättyä tietoa tulee seurata ja käyttää aktiivisesti pitäen tavoitteena vedenkulutuksen vähentämistä. Kannustamme seuraamaan vedenkulutusta useammin kuin kuukausitasolla, koska täten saadaan yksityiskohtaisempaa tietoa.

Mikäli kohteen vedenkulutus äkillisesti kohoaa, kohteella on toimintatapa, jolla syyt selvitetään ja mahdollisiin korjaaviin toimiin ryhdytään.

Liitä kulutustiedot viimeiseltä 12 kk hakemukseen ja ympäristökansioon excel- tai tekstitiedostona tms. (ei kuvana tai pdf-tiedostona).

Auditoinnissa kohde osaa kertoa raportoinnista ja seurannasta sekä toimintamenetelmistään yllättävien kulutuspiikkien havaitsemiseen ja mahdollisista korjaustoimenpiteistä. Mikäli vesi tulee omasta kaivosta, kohde esittelee toimintatavan, jolla varmistetaan, ettei paikallisia vesivaroja käytetä liikaa.

Vedenkulutuksen pienentämiseksi kohteen viimeisten 12 kk aikana hankkimien WC-istuimien tulee olla varustettu kaksoishuuhtelulla. Vaihtoehtoisesti voidaan hyväksyä myös äskettäin hankitut, ilman kaksoishuuhtelua olevat WC-istuimet, joiden huuhtelumäärä on korkeintaan 4,5 litraa.

Kriteeri koskee kaikkia viimeisen 12 kk aikana hankittuja WC-istuimia hotellihuoneissa, yleisissä tiloissa ja henkilökunnan tiloissa.

 Auditoinnissa kohde esittää hankintatositteet WC-istuimista, jotka on hankittu viimeisten 12 kk aikana. Tositteista tulee käydä ilmi, että istuimissa on kaksoishuuhtelu. Auditointikierroksella varmistetaan, että kohteen WC-tiloissa on kaksoishuuhteluistuimia.

Vettä tiputtavat tai vuotavat hanat, wc-istuimet ja uima-altaat tuhlaavat vettä ja aiheuttavat näin sekä ympäristörastitusta että ylimääräisiä kustannuksia. Pitkään jatkuvat pienetkin vuodot voivat lisätä kohteen vedenkulutusta huomattavasti. Tämän vuoksi kohteella tulee olla toimintatapa vuotojen havaitsemiseen, raportoimiseen ja korjaamiseen.

Uima-altaiden vuotojen havaitseminen voi tapahtua silmämääräisesti, mutta suositeltavampaa on asentaa erillinen vesimittari tai vuotojenhavaintojärjestelmä. Mikäli seuranta tehdään silmämääräisesti, suosittelemme vahvasti sen tekemistä päivittäin.

Auditoinnissa kohde esittää henkilökunnan toimintaohjeet vuotavien hanojen, wc-säiliöiden ja uima-altaiden tunnistamiseen ja huoltoon. Auditointikierroksella tarkistetaan, ettei vuotoja ole silmämääräisesti havaittavissa.

Ympäristövaikutusten pienentämiseksi ja kustannusten hallitsemiseksi vedenvirtaama vähintään 90 % majoitustilojen, yleisten tilojen ja henkilökunnan tilojen käsienpesuhanoista ei saa ylittää 8 l/min. Monissa tapauksissa vedenvirtaamaa voidaan pienentää vielä tästäkin ilman, että asiakkaiden käyttömukavuus vaarantuu.

Mikäli hanoissa on ns. ekonappi, huomioidaan virtaama ekonapin rajoittamalla maksimivirtaamalla.

Ensimmäisesssä hakemuksessa kaikkien käsienopesuhanojen virtaaman mittaustulokset. Jatkohakemuksissa tarkistusmittaustulos 20 % käsienpesuhanoista (enintään 50 kpl).

  Auditoinnissa mitataan hanojen vedenvirtaama 2–5 erityyppisestä/eri paikassa sijaitsevasta majoitushuoneesta tai muusta tilasta.

Vedettömillä pisuaareilla voidaan säästää merkittävä määrä vettä ja kustannuksia vuosittain. Vettä säästävillä pisuaareilla tarkoitetaan painonapilla toimivia pisuaareja, joiden vedenkulutus on max. 3 l/huuhtelu.

  Tiedot pisuaarien vedenkäytöstä tai vedettömyydestä ovat auditoijan saatavilla.

Ympäristövaikutusten pienentämiseksi ja kustannusten hallitsemiseksi viimeisten 12 kk aikana hankittujen, ammattikäyttöön tarkoitettujen astianpesukoneiden vedenkulutus ei saa ylittää 3,5 litraa/kori.

Kriteeri ei koske asiakaskäyttöön tarkoitettuja astianpesukoneita tai kohteita, joissa ei ole ammattikeittiötä.

  Auditoinnissa tarkastetaan tekniset tiedot viimeisten 12 kk aikana hankittujen astianpesukoneiden vedenkulutuksesta.

Kohteen ympäristövaikutusten pienentämiseksi kaikki sen tuottama jätevesi tulee puhdistaa ja käsitellä lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Kohde voi olla liittyneenä kunnalliseen jätevesijärjestelmään tai huolehtia jätevetensä puhdistamisesta itse. Puhdistettu jätevesi tulee pyrkiä käyttämään uudelleen, mikäli se on mahdollista turvallisesti.

  Auditoinnissa kohde esittelee, miten se huolehtii jätevetensä puhdistamisesta. Mikäli kohde ei ole liittyneenä kunnalliseen jätevesijärjestelmään, sen tulee esitellä jätevedenpuhdistusjärjestelmänsä tai esittää sitä koskeva ympäristölupa (mikäli kohteen asukasvastineluku on yli 100). Auditointikierroksella kirjataan ylös mahdollisesti havaitut poikkeamat.

Kotitalouskäyttöön tarkoitetut pesu- ja astianpesukoneet kuluttavat paljon käytettynä enemmän energiaa ja vettä kuin ammattikäyttöön tarkoitetut tunneli- ja kupukoneet. Kohteen ympäristövaikutusten pienentämiseksi ja kustannusten säästämiseksi kotitalouskoneiden käyttöä matkailuyrityksissä on syytä välttää. Tämän vuoksi kaikkien viimeisten 12 kk aikana hankittujen pesu- ja astianpesukoneiden tulee olla ammattikäyttöön tarkoitettuja.

Niissä tapauksissa, joissa pesu- ja astianpesukoneiden käyttötarve on hyvin pieni, voi kuitenkin olla perusteltua jatkaa kotitalouskäyttöön tarkoitettujen laitteiden käyttöä. Myös asiakkaiden käyttöön tarkoitetut laitteet jäävät tämän kriteerin ulkopuolelle.

Auditoinnissa kohde osoittaa hankintatositteilla/laitteiden teknisillä tiedoilla, että sen viimeisten 12 kk aikana hankkimat pesu- ja astianpesukoneet eivät ole kotitalouskäyttöön tarkoitettuja laitteita. Auditointikierroksella tarkistetaan, että käytössä olevat laitteet ovat ammattikäyttöön tarkoitettuja.

Hyvin toimivat rasvankerääjät ammattikeittiön pesualtaissa pienentävät veden- ja kemikaalien tarvetta ja siten toiminnan ympäristövaikutuksia ja kustannuksia. Jotta ruuanvalmistuksessa käytetty rasva ei tuki poistoviemäreitä, tulee astioiden huuhteluun käytetyissä pesualtaissa olla rasvankerääjät, jotka tyhjennetään säännöllisesti.

Tämä kriteeri ei koske kohteita, joissa ei ole ruuanvalmistuskeittiötä.

  Auditointikierroksella tarkistetaan, että astioiden pesualtaissa on rasvankerääjät. Kohde esittelee toimintatavan, jolla niiden säännöllisestä tyhjentämisestä huolehditaan.

Mikäli kohteessa on vielä käytössä vanhoja, kotitalouskäyttöön tarkoitettuja pesu- tai astianpesukoneita, tulee niiden yhteydessä näkyvällä paikalla olla selkeät ohjeet veden ja energian säästämiseksi. Mikäli koneet ovat asiakkaiden käytössä, tulee ohjeiden olla yleisimmillä asiakkaiden käyttämillä kielillä.

Auditoinnissa tarkistetaan ohjeistuksen sijainti pyykin- ja astianpesukoneiden läheisyydessä. Mikäli laitteet ovat asiakkaiden käytössä, tulee ohjeiden olla niillä kielillä, joita 75 % asiakkaista ymmärtää.

PISTEKRITEERIT

Veden haihtuminen uima-altaasta voi lisätä kohteen vedenkulutusta huomattavasti. Tämän vuoksi ulkouima-altaat tulee peittää niinä aikoina, kun ne eivät ole käytössä. Katteena voidaan käyttää altaan päälle levitettävää suojaa tai veden pinnalle levitettävää geelimäistä seosta. Lisäksi uima-altaan vettä tulee pyrkiä uudelleenkäyttämään kokonaisvedenkulutuksen vähentämiseksi.

Mikäli ulkouima-altaan vettä lämmitetään, altaan kattamista käytön ulkopuolisina aikoina suositellaan erityisen vahvasti. Tällöin säästyy myös lämmitykseen käytettävää energiaa.

  Auditoinnissa kohde esittelee menetelmän ja toimintatavan, joita uima-altaan peittämisessä käytetään.

Vähentääkseen haitallisten kemikaalien käyttöä kohde puhdistaa uima-altaan veden muutoin kuin kemiallisilla menetelmillä, esim. UV-valon, elektrolyysimenetelmien tai kasvien avulla. Käytetyn puhdistusmenetelmän tulee vastata lakien ja säädösten vaatimuksia.

  Auditoinnissa kohde esittelee asiakirjat, joista käy ilmi uima-altaan veden kemikaaliton puhdistusmenetelmä, ja että se on lakien ja säädösten mukainen.

Jotta kohteen eri toimintojen vedenkulutusta voidaan paremmin seurata, kohde asentaa vesimittareita alueille, joilla vedenkulutus on runsasta (esim. keittiöt, sauna- ja uima-allasosastot). Mikäli kohteen majoitustiloja on laajalla alueella, myös eri rakennusten vedenkulutusta voidaan seurata. Joskus voi olla tarpeen asentaa vesimittari jokaiseen huoneeseen/mökkiin.

Kun kohteella on mahdollisimman tarkkaa tietoa eri toimintojen vedenkulutuksesta, sen on helpompi suunnitella ja toteuttaa kulutusta pienentäviä toimia. Erilliset vesimittarit helpottavat myös vuotojen havaitsemista ajoissa.

Kaikkien vesimittareiden lukemia tulee seurata ja ne tulee kirjata ylös vähintään kuukausittain.

Auditoinnissa kohde esittelee vähintään kuukausittaisen kirjanpidon, josta käy ilmi eri mittauskohteiden lukemat, sekä toimintatavan, jolla äkilliset poikkeamat vedenkulutuksessa havaitaan ja niihin puututaan.

Ympäristökuormituksen pienentämiseksi ja kustannusten säästämiseksi 75 % kohteen käsienpesuhanoista virtaama ei ylitä 5 litraa minuutissa. Myös sensorilla varustettujen hanojen tulee täyttää tämä kriteeri.

Auditoinnissa mitataan vedenvirtaama 2–5 eri hanasta kohteen eri osastoilla tai osissa.

Ympäristökuormituksen pienentämiseksi ja kustannusten säästämiseksi kohde puhdistaa ja uudelleen käyttää jätevetensä itse. Puhdistettua vettä voidaan käyttää eri tarkoituksiin, esim. peltojen lannoitukseen, viheralueiden kasteluun, wc-istuinten huuhteluvetenä jne. Puhdistetun veden käytön tulee noudattaa lakeja ja säädöksiä, eikä siitä saa aiheutua haittoja paikallisväestölle tai ympäristölle.

Tämä kriteeri koskee myös ilmastointilaitteista kerättyä kondenssivettä.

Auditoinnissa kohde esittelee asiakirjat, joista käy ilmi jäteveden puhdistamiseen kohteessa käytetty menetelmä, puhdistetun veden uudelleenkäyttökohde ja se, ettei käytöstä aiheudu haittaa ympäristölle (esim. ympäristöviranomaisen lupa/tarkastusraportti).

Ympäristökuormituksen pienentämiseksi ja kustannusten säästämiseksi kohde kerää sadevettä ja käyttää sitä kasteluun, wc-istuinten huuhteluun tai muuhun soveltuvaan tarkoitukseen. Sadevettä tulee kerätä ja käyttää niin, ettei siitä aiheudu haittaa asiakkaille, henkilökunnalle, lähiympäristön asukkaille tai ympäristölle.

Auditoinnissa kohde esittelee sadeveden keräämiseen käytetyt menetelmät ja kerätyn veden käyttökohteet sekä vahvistaa, ettei niistä aiheudu haittaa asiakkaille, henkilökunnalle, lähiympäristön asukkaille tai ympäristölle.

Ilmaston muuttuessa veden saatavuuden, laadun tai vesiympäristön muutokset voivat aiheuttaa riskejä yrityksen toiminnalle, ympäristölle ja ihmisten terveydelle. Varmistaakseen, että yhteisiä vesivaroja käytetään ja hallinnoidaan kestävästi, kohde toteuttaa veden käyttöön, laatuun ja saatavuuteen liittyvän riskikartoituksen omalla toimialueellaan. Riskikartoituksen tekijäksi tulee valita sopiva viranomainen tai aihepiirin tunteva ulkopuolinen asiantuntija.

Mikäli riskikartoituksessa löydetään mahdollisia veteen liittyviä riskejä, niiden torjumiseksi suositellut toimet tulee toteuttaa huolellisesti ja yhteistyössä sidosryhmien kanssa. (Lisätietoa: esim. WWF Water Risk Filter).

 Auditoinnissa kohde esittelee asiantuntijan toteuttaman vesiriskianalyysin tulokset sekä sen, miten sen suositukset on huomioitu.

Kohde esittelee tiedot käyttämästään vesivahinkojen ja -vuotojen tunnistusjärjestelmästä.

Vesihuuhtelulla varustetut käymälät ovat merkittävä kohteen vedenkulutusta lisäävä tekijä. Oikein käytetyt ja huolletut kuivakäymälät ovat turvallisia, siistejä ja pienentävät vedenkulutusta huomattavasti. Erityisesti ulkomaalaisten asiakkaiden ohjeistus kuivakäymälän käyttöön on välttämätöntä, jotta syntyvä käymäläjäte voitaisiin jatkokäsitellä ja hyödyntää turvallisesti. Käymäläjätteen käsittelyn tulee noudattaa viranomaisten ohjeita.

Täyttääkseen tämän kriteerin kohteen käymälöistä vähintään 50 % tulee olla kuivakäymälöitä, niissä tulee olla käyttöohjeistus yleisimmillä asiakkaiden ymmärtämillä kielillä, ja syntyvä jäte tulee käsitellä määräysten mukaisesti.

 Auditoinnissa tarkastetaan, että alueella on ilmoitettu määrä kuivakäymälöitä ja niissä on asianmukainen ohjeistus suurimpien asiakasryhmien kielillä.

Havaitakseen vuodot ja vedenkulutuksen äkilliset muutokset kohteella on automatisoitu, tietokoneohjattu vedenkulutuksen seurantajärjestelmä. Järjestelmän tulee seurata käytetyn veden ja kerätyn jäteveden määrää sekä sisältää automaattinen hälytystoiminto, jolla varmistetaan, että tieto syntyneistä vuodoista tavoittaa kiinteistöhuollon mahdollisimman nopeasti.

 Auditoinnissa kohde esittelee käyttämänsä vedenkulutuksen automaattisen seurantajärjestelmän.

5. PUHTAANAPITO

Siivous on avainasemassa päivittäisessä ympäristötyössä Green Key -kohteissa. Ympäristövastuullinen siivous optimoi kemikaalien, energian, materiaalien ja veden kulutuksen päivittäisessä työssä.

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Kaikkien päivittäiskäytössä olevien puhdistus- ja pesuaineiden tulee olla ympäristömerkittyjä. Tämä koskee asiakkaiden ja henkilökunnan tilojen (paitsi uima-altaiden ja keittiöiden) siivoukseen käytettyjä kemiallisia puhdistusaineita.

Tunnustettuja ympäristömerkkejä ovat kansainväliset merkit, kuten EU-Kukka tai Joutsenmerkki, Nordic Swan, Green Seal, Cradle2Cradle tai kansalliset, kolmannen osapuolen tarkastamat ekomerkit. Hyväksytyt ekomerkit täyttävät tiukat ympäristövaatimukset huomioiden tuotteiden koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset.

Kohde saa kuitenkin käyttää loppuun ennen Green Key:hin liittymistään hankkimansa puhdistusaineet, jotka eivät ole ympäristömerkittyjä.

  Kirjaa tai liitä hakemukseen ja ympäristökansioon lista siivouskäytössä olevista puhdistus- ja pesuaineista.

  Auditoinnissa kohde esittää listan päivittäiskäytössään olevista puhdistus- ja pesuaineista ja osoittaa, että niillä on kansallisesti tai kansainvälisesti tunnustettu ympäristömerkki. Auditointikierroksella tarkistetaan, että päivittäiskäytössä olevat puhdistuskemikaalit on mainittu esitetyllä listalla.

Kemiallisia desinfiointiaineita käytetään vain silloin, kun se on välttämätöntä taudinaiheuttajien torjumiseksi, eikä desinfiointia voida muilla keinoin toteuttaa. Kriteeri ei koske desinfioivaa käsihuuhdetta.

Mahdollisten haitallisten sivuvaikutusten vuoksi desinfiointiaineiden käytön tulee olla mahdollisimman vähäistä, ja sitä tulee pyrkiä korvaamaan muilla, vähemmän haitallisilla tavoilla. Käytettyjen desinfiointiaineiden tulee olla kansallisten terveysviranomaisten hyväksymiä, ja niitä voidaan käyttää ainoastaan käyttöturvallisuustiedotteessa mainittuihin kohteisiin ja tarkoituksiin. Annostelu- ja muita käyttöohjeita on ehdottomasti noudatettava.

Desinfiointiaineita saavat käyttää vain niiden käyttöön perehdytetyt henkilökunnan jäsenet, ja työnjohdon tulee varmistaa niiden oikea käyttö.

Mikäli terveysviranomaiset edellyttävät tätä kriteeriä tiukempien hygieniavaatimusten noudattamista, kohde voidaan vapauttaa tästä kriteeristä.

  Auditoinnissa kohde esittelee käytettyjen desinfiointiaineiden käyttöturvallisuustiedotteet sekä toimintatavan, jolla varmistetaan, että henkilökunta tuntee kutakin ainetta koskevat annostelu- ja työtavat.

Kaikki kohteen käytössä olevat pehmopaperit (WC- ja talouspaperit, pefletit ja muut keittiössä käytetyt pehmopaperit) ovat saaneet kansallisesti tai kansainvälisesti tunnustetun ympäristömerkin. Tunnustettuja merkkejä ovat esim. EU-Kukka tai Joutsenmerkki, jotka kertovat valmistusprosessin mahdollisimman pienestä ympäristökuormituksesta.

Listaa tai liitä hakemukseen ja ympäristökansioon käytetyt pehmopaperit ja niiden ympäristömerkit.

Auditoinnissa tarkistetaan tiedot viimeisen 12 kk aikana hankittujen WC- ja talouspaperien ja muiden pehmopapereiden ympäristömerkinnästä.

Konetiskiaineiden oikea annostelu on yksinkertaisin tapa rajoittaa niiden ympäristövaikutuksia. Kohteen tulee käyttää ympäristömerkittyjä konetiskiaineita, koska niiden ympäristökuormitus on muita konetiskiaineita pienempää. Tunnustettuja ympäristömerkkejä ovat esim. EU-Kukka tai Joutsenmerkki, jotka kertovat valmistusprosessin ja jäteveteen päätyvän pesuaineen mahdollisimman pienestä ympäristökuormituksesta.

Listaa tai liitä hakemukseen ja ympäristökansioon kohteessa käytetyt konetiskiaineet niiden ympäristömerkit.

Auditoinnissa tarkistetaan, että käytössä olevalla konetiskiaineilla on ympäristömerkintä.

Pyykinpesuaineiden oikea annostelu on yksinkertaisin tapa rajoittaa niiden ympäristövaikutuksia. Kohteen tulee käyttää ympäristömerkittyjä pyykinpesuaineita, koska niiden ympäristökuormitus on muita pyykinpesuaineita pienempää. Tunnustettuja ympäristömerkkejä ovat esim. EU-Kukka tai Joutsenmerkki, jotka kertovat valmistusprosessin ja jäteveteen päätyvän pesuaineen mahdollisimman pienestä ympäristökuormituksesta.

Listaa tai liitä hakemukseen ja ympäristökansioon kohteessa käytetyt pyykinpesuaineet niiden ympäristömerkit.

Auditoinnissa tarkistetaan, että käytössä olevilla pyykinpesuaineilla on ympäristömerkintä.

Pesu- ja puhdistusaineiden oikea annostelu ja käyttö on tärkeää ympäristökuormituksen, mutta myös kustannusten ja työntekijöiden terveyden vuoksi. Jotta varmistetaan, että kaikki puhdistuskemikaaleja käyttävät osaavat käyttää niitä oikein, selkeiden käyttö- ja annosteluohjeiden tulee olla helposti nähtävissä käyttöpakkauksen kyljessä tai muuten näkyvällä paikalla.

Auditoinnissa tarkistetaan, että käyttö- ja annosteluohje on päivittäiskäytössä olevien puhdistusainepakkausten kyljessä tai muuten helposti nähtävissä.

Ympäristökuormituksen pienentämiseksi kaikki asiakkaiden käyttöön tarjotut saippuat on merkitty kansallisesti tai kansainvälisesti tunnustetulla ympäristömerkillä. Tunnustettuja ympäristömerkkejä ovat mm. EU-Kukka ja Joutsenmerkki.

Listaa käytettävät saippuat ja niiden ympäristömerkit.

Auditoinnissa tarkastetaan, että asiakkaiden käytössä olevat saippuat ovat ympäristömerkittyjä.

PISTEKRITEERIT

Puhdistusaineiden kuljettamisesta aiheutuvien ympäristökuormituksen pienentämiseksi ja pakkausjätteen vähentämiseksi kohde käyttää puhdistusainetiivisteitä, jotka laimennetaan kohteessa ennen käyttöä. Laimennus voidaan tehdä automaattisesti annostelijan avulla tai asiaankuuluvan käyttö- ja turvallisuuskoulutuksen saanut henkilökunta voi huolehtia siitä. Suosittelemme vahvasti, että puhdistuskemikaalien annostelu tapahtuu suljetussa järjestelmässä, jolloin minimoidaan henkilökunnan altistuminen ja pienennetään vuotojen ja kemikaalivahinkojen riskiä.

Auditoinnissa kohde esittää asiakirjat, joista käy ilmi, että sen hankkimat pesu- ja puhdistusaineet toimitetaan tiivistetyssä muodossa. Auditointikierroksella varmistetaan, että kohteessa on käytössä automaattinen/valvottu puhdistusaineiden annostelu- ja laimennusjärjestelmä.

Mikrokuituliinojen käyttö voi vähentää puhdistuskemikaalien, veden ja puhdistusliinojen tarvetta huomattavasti ja säästää siten myös kustannuksia. Mikrokuituliinojen tulee kuitenkin olla valmistettu luonnonkuiduista, jotta vältetään mikromuovin irtoaminen käytön aikana ja kulkeutuminen vesiympäristöön. Kansainvälisesti tunnustettu ympäristömerkki (esim. EU-Kukka tai Joutsenmerkki) kertoo, että tuotteen valmistusprosessin, käytön ja hävittämisen ympäristökuormitus on mahdollisimman pientä.

Auditointikierroksella varmistetaan, että käytössä olevat mikrokuituliinat on valmistettu luonnonkuidusta tai ympäristömerkitty.

Puhdistuskemikaalien käytöstä aiheutuvien ympäristökuormituksen pienentämiseksi kohde käyttää ei-kemiallisia puhdistus- ja desinfiointimenetelmiä ja aineita. Niitä voivat olla mm. deionisoitu vesi, elektrolysoitu vesi, painepesu.

Täyttääkseen tämän kriteerin kohteen tulee käyttää ei-kemiallisia puhdistusmenetelmiä ja -aineita kaikkien yleisten, kokous- ja majoitustilojen puhdistamiseen. Kriteeri ei koske keittiöitä. Mikäli terveysviranomaiset edellyttävät kemiallisten puhdistusmenetelmien käyttöä, kohteen ei tarvitse täyttää tätä kriteeriä.

Auditoinnissa kohde esittelee yleisten, kokous- ja majoitustilojen puhdistamiseen käyttämänsä ei-kemialliset puhdistusmenetelmät.

Kemikaalien aiheuttaman ympäristökuormituksen vähentämiseksi kohde ei käytä hajusteita tai ilmanraikasteita tavanomaisessa siivouksessa tai puhtaanapidossa. Kriteeri koskee sekä kohteen oman henkilökunnan tekemää että alihankkijoilta tilattua siivousta ja puhtaanapitoa. Hajusteiden paikallinen ja lyhytaikainen käyttö on kuitenkin sallittua poikkeustilanteissa voimakkaiden orgaanisten hajujen torjumiseksi.

Auditoinnissa tarkistetaan, että siivouskaapissa/huonesiivoojien kärryissä ei ole siivouksessa käytettäviä hajusteita. Kohde voi myös esittää käyttämiensä siivouskemikaalien tuotetiedot, joista käy ilmi, että ne ovat hajusteettomia.

6. JÄTE

Suomen ja EU:n jätehuoltoa on ohjannut jo vuodesta 2008 viisiportainen tärkeysjärjestys, joka edistää kierrätysyhteiskunnan kehittymistä ja minimoi kaatopaikoille päätyvän materiaalin määrän.

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Jätteen hyötykäytön ja kierrättämisen edistäminen on tärkeä osa vastuullista yritystoimintaa. Green Key-kohteen tulee lajitella toiminnassaan/alueellaan syntynyt jäte vähintään seuraaviin jakeisiin: paperi, pahvi/kartonki, metalli, lasi, biojäte, muovipakkaukset. Mikäli jotain näistä jätetyypeistä syntyy yrityksen toiminnassa vähäisiä määriä tai kyseisen maakunnan alueella ei ole järjestetty sille vastaanottoa, sitä ei tarvitse kerätä.

Jätteen erilliskeräämisen lisäksi kohdetta kannustetaan myös vähentämään syntyvän jätteen määrää esim. etsimällä käytöstä poistetuille tarvikkeille, materiaaleille jne. uusia käyttökohteita tai lahjoittamalla/myymällä niitä. Kohteen tulee pyrkiä hyödyntämään ja/tai kierrättämään mahdollisimman suuri osa lajitellusta jätteestä.

Kohteen jätepisteessä tulee olla keräysastia niille jätejakeille, joita se kerää. Lajiteltu jäte tulee säilyttää turvallisesti ja siististi jätehuoltomääräysten edellyttämällä tavalla. Jätepisteen tulee sijaita kohteen alueella tai kohteen tulee vastata siihen kerättyjen jätteiden jatkokäsittelystä.

Jätepisteen tulee olla henkilökunnan helposti saavutettavissa. Jätepisteen lisäksi paikoissa, joissa pakkausjätettä syntyy paljon, tulee olla erilliset, selvästi merkityt keräysastiat syntyville jätejakeille. Kohteiden, joissa on keittiö, tulisi pyrkiä lajittelemaan keittiössä syntyvä jäte siellä.

  Liitä ympäristökansioon lista kerättävistä jätejakeista ja kirjaa ne hakemukseen.

Auditoinnissa kohde esittää, mitä jätejakeita se kerää. Mikäli jakeita on alle 6, perusteena tulee esittää laskelma/arvio syntyvistä jätemääristä tai muu selvitys. Auditointikierroksella tarkistetaan, että jätepisteessä on ilmoitettuja jakeita vastaavat keräysastiat.

Kohteen tulee huolehtia siitä, että erilliskerätyt jätejakeet kuljetetaan asianmukaiseen jatkokäsittelypaikkaan. Jo lajiteltuja jätejakeita ei saa uudelleen sekoittaa keskenään. Jatkokäsittelyllä tarkoitetaan jätteen edelleen lajittelua, kierrätystä, hyödyntämistä ja hävittämistä.

Kohteella tulee olla sopimus kerättyjen jätejakeiden kuljetuksesta jatkokäsittelypaikkaan yksityisen palveluntarjoajan tai kunnallisen jätehuoltoyhtiön kanssa.

Kohde voi myös itse vastata lajittelemansa jätteen jatkokäsittelystä esim. kompostoimalla keittiössä, ravintolassa ja viheralueilla syntyneen biojätteen. Kompostoinnissa tulee noudattaa terveys- ja ympäristöviranomaisten ohjeita koskien haittaeläinten pääsyä kompostiin ja suotovesien keräämistä. Kohde voi myös pienentää kerätyn jätteen tilavuutta esim. puristimen avulla. Roskien polttaminen kohteen alueella ei ole sallittua.

Auditoinnissa kohde kertoo, miten se huolehtii lajitellun jätteen asianmukaisesta kuljetuksesta jatkokäsittelypaikkaan tai käsittelee itse lajitellun jätejakeen. Mikäli kohde käsittelee jätejakeita itse, auditointikierroksella tarkastetaan, että menettelytavat noudattavat ohjeita ja säädöksiä.

Varmistaakseen, että asiakkaat ja henkilökunta osaavat lajitella syntyneen jätteen asianmukaisesti, kohteen tulee tarjota heille tietoa jätepisteiden sijainnista ja merkitä jäteastiat selkeästi.

Jätepisteessä tulee olla selkeät ohjeet tai merkinnät siitä, mihin astiaan jäte tulee lajitella. Jäteastiat tulee olla merkitty selvästi ja näkyvästi kielillä, joita valtaosa asiakkaista ja henkilökunnasta ymmärtää. Suosittelemme vahvasti symbolien tai kuvien käyttöä tekstien tukena.

Kuvia ja/tai ohjetekstit henkilökunnalle ja asiakkaille jätteiden lajittelusta.

 Auditointikierroksella tarkastetaan, että jätepisteessä ja pakkausjätteen syntypaikalla on keräysastiat kaikilla kerättäville jätejakeille. Astioissa on selkeät, näkyvät merkinnät kielillä, joita valtaosa asiakkaista ja henkilökunnasta ymmärtää.

Kylmä- ja ilmastointilaitteissa käytettyjen kylmäaineiden ilmastoa lämmittävä vaikutus (Global Warming Potential, GWP) vaihtelee suuresti. Suosittelemme vahvasti, että kohde valitsee kylmälaitteita, joissa käytetään mahdollisimman matalan GWP-arvon kylmäaineita. Kylmäaineet, joiden GWP>2500 on kokonaan kielletty.

Viimeisten 12 kk aikana hankittujen uusien kylmä- ja ilmastointilaitteiden kylmäaineena ei saa käyttää CFC- tai HCFC-yhdisteitä. Vanhoja CFC- tai HCFC-yhdisteitä kylmäaineena käyttäviä laitteita saa yhä käyttää, mutta niihin ei saa enää lisätä kylmäaineita. Kaikkia kylmäaineita saa lisätä vain valtuutettu huoltoliike, ja lisätyistä kylmäaineista ja niiden määristä tulee pitää huoltokirjaa.

Liitä kylmälaitteiden huoltokirja kansioon.

  Auditoinnissa kohde esittelee kylmä- ja ilmastointilaitteidensa huoltokirjan sekä huollosta vastaavan, valtuutetun kylmälaitehuollon toimittaman raportin.

Ympäristökuormituksen pienentämiseksi kohde ei käytä päivittäisessä toiminnassaan kertakäyttöisiä astioita, aterimia, sekoittimia jne. Pillejä käytetään/tarjotaan asiakkaiden käyttöön vain silloin, kun ne ovat välttämättömiä.

Kertakäyttöisiä astioita ja aterimia voi käyttää ainoastaan niissä tapauksissa, joissa hygienia- tai turvallisuusnäkökohdat sitä edellyttävät, kuten hyvin suurissa yleisötapahtumissa ja take away -annoksissa. Mikäli kertakäyttöastioita joudutaan käyttämään, suosittelemme vahvasti, että ne on valmistettu täysin biohajoavista materiaaleista kuten paperista, pahvista tai kasvikuiduista. Muovista valmistetut kertakäyttöaterimet, pillit, sekoittimet, jne. eivät ole sallittuja.

  Auditoinnissa kohde esittelee kirjallisen hankintapolitiikkansa, josta käy ilmi, ettei kertakäyttöastioita tai -aterimia käytetä. Auditointikierroksella varmistetaan, että niitä ei ole tarjolla.

Vaarallisia kemikaaleja sisältäviä tuotteita ovat esimerkiksi tuholaismyrkyt, maalit, energiansäästölamput, akut, (sähkölaitteet), puhdistusaineet ja desinfiointiaineet.

Erikseen kerätyt vaaralliset kemikaalit säilytetään turvallisesti noudattaen viranomaisten ohjeita ja käyttöturvallisuustiedotteiden suosituksia. Suosittelemme vahvasti, että vaaralliset kemikaalit säilytetään lukitussa tilassa erillään muusta jätteestä. Mahdollisten terveyshaittojen minimoimiseksi säilytyspaikassa tulee olla hyvä ilmanvaihto.

Kohteen tulee ylläpitää listaa säännöllisesti käyttämistään vaarallisista kemikaaleista. Kohteella on toimintatapa, jolla mahdollisiin vaarallisten kemikaalien aiheuttamiin altistumis- ja myrkytystilanteisiin reagoidaan. Kohde kirjaa ylös mahdolliset kemikaalivuodot sekä sen, miten niiden ympäristö- ja terveyshaittoja on torjuttu.

Vaarallisten aineiden käytön vähentämiseksi kohdetta kannustetaan myös etsimään vaihtoehtoisia menetelmiä ja aineita, joiden aiheuttamat riskit ympäristölle tai terveydelle olisivat pienemmät.

  Auditoinnissa kohde esittelee listan käyttämistään vaarallisista kemikaaleista. Auditointikierroksella tarkistetaan, että vaarallisia kemikaaleja säilytetään erillisissä astioissa turvallisessa, hyvin tuuletetussa paikassa, ja ettei astioiden ympärillä ole merkkejä vuodoista.

Varmistettuaan, että vaarallista kiinteää ja nestemäistä jätettä kerätään ja säilytetään haitattomasti, kohteen tulee huolehtia myös sen turvallisesta kuljetuksesta asianmukaiseen käsittelylaitokseen. Vaarallista jätettä ei saa varastoida yli 1 vuoden ajan.

Suosittelemme, että vaarallisen jätteen kuljetuksesta käsittelylaitokseen vastaa tehtävään valtuutettu jätteenkuljetusyhtiö. Mikäli se voidaan tehdä säädösten mukaisesti ja ympäristön tilaa tai henkilökunnan terveyttä vaarantamatta, kohde voi myös itse huolehtia vaarallisen jätteen kuljetuksesta käsittelylaitokseen. Vaarallisen jätteen kuljetuksesta ja vastaanotosta tulee saada asianmukainen siirtoasiakirja, joka tulee liittää Green Key -kansioon.

  Auditoinnissa kohde esittelee menettelytapansa vaarallisten jätteiden kuljetuksessa ja esittää siitä viimeisen vuoden aikana kerätyt siirtoasiakirjat.

Jotta varmistetaan, ettei hygieniatuotteita päädy viemäriin, kussakin WC-tilassa / kylpyhuoneessa tulee olla roskakori. Suosittelemme vahvasti, että WC-tiloissa/kylpyhuoneissa on kyltit, joissa muistutetaan, ettei hygieniatuotteita saa laittaa viemäriin, jossa ne aiheuttavat tukoksia. Kylttien tulee olla kielillä, joita valtaosa asiakkaista ymmärtää.

Auditoinnissa tarkistetaan, että jokaisessa WC-tilassa/kylpyhuoneessa on roskakori.

Yksittäispakkausten ympäristörasitus syntyy valmistuksessa, kuljetuksessa ja jätteenkäsittelyssä. Yksittäispakkauksista syntyy myös helposti ruokahävikkiä. Pakkausjätteen määrän vähentämiseksi ja kustannusten pienentämiseksi kohteen ravintolat, baarit ja muut yleiset tarjoilutilat tarjoavat yksittäispakattuja elintarvikkeita vain hygienia- tai terveyssyistä. Tarjolla saa olla korkeintaan 5 yksittäispakattua elintarviketyyppiä.

Tällaisia yksittäispakattuja tuotteita ovat esim. maito/kerma, sokeri, voi, hunaja, jogurtti, juustot ja suola/pippuri.

Suosittelemme vahvasti, että kaikki yksittäispakatut elintarvikkeet korvataan täyttöpakkauksilla, annostelijoilla tai suuremmilla tarjoiluastioilla, mikäli hygienia- ja terveysnäkökohdat sen sallivat. Joitain elintarvikkeita voidaan myös tarjota valmiiksi annosteltuina pienemmissä tarjoiluastioissa.

Niiden elintarvikkeiden osalta, joita on välttämätöntä tarjota yksittäispakattuina, suosittelemme vahvasti, että syntyvä pakkausjäte kierrätetään.

Vaikka tämä kriteeri koskee yleisiä tarjoilutiloja, suosittelemme vahvasti, että kohde välttää yksittäispakattujen elintarvikkeiden käyttöä myös majoitustiloissa.

Auditointikierroksella kohde esittelee, mitä yksittäispakattuja tuotteita se tarjoaa ja miksi ne ovat välttämättömiä.

Kohteen on tärkeää tietää, paljonko jätettä se tuottaa, jotta se voisi suunnitellusti pyrkiä pienentämään aiheuttamaansa ympäristökuormitusta. Tavoitteena on pienentää toiminnan ekologista jalanjälkeä ja kustannuksia vähentämällä materiaalien ja raaka-aineiden käyttöä sekä lisäämällä uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

Tämän vuoksi kohteen tulee seurata tuottamiaan, palveluntarjoajan noutamia, jätemääriä kuukausitasolla niiden jätejakeiden osalta, joita kohteessa kerätään. Jätemääriä voidaan seurata joko painon tai tilavuuden mukaan, riippuen jätteenkuljetusyhtiön toimittamista asiakirjoista.

  Liitä erittely kerätyistä jätemääristä mukaan hakemukseen.

  Auditoinnissa kohde esittelee jätemäärien seurantamenetelmänsä sekä yhteenvedon edellisten 12 kk aikana kerätystä jätteestä, mielellään jätejakeittain eriteltynä.

Sähkö- ja elektroniikkaromu sisältää metalleja ja muista ainesosia, jotka voidaan kierrättää materiaalina ja vähentää siten uuden materiaalin hankinnasta syntyvää ympäristörasitusta. Ympäristöön tai jätteenpolttolaitokseen päätyessään SER-jätteestä voi lisäksi liueta tai haihtua haitallisia tai vaarallisia ainesosia, minkä vuoksi sen erilliskeräys ja jatkokäsittely on välttämätöntä.

  Auditoinnissa tarkistetaan kohteen toimintatapa SER-jätteen keräämiseksi ja astia, johon sitä kerätään. Lisäksi kohde kertoo, mihin kerätty SER-jäte toimitetaan jatkokäsiteltäväksi.

Varmistaakseen, että henkilökunta ymmärtää lajittelun merkityksen ja osaa toteuttaa sitä omaan työnkuvaansa liittyvissä tehtävissä, kohteen tulee järjestää kaikille työntekijöilleen lajittelukoulutus. Henkilökunnalle tulee kertoa jätteen vähentämistavoitteista ja siitä, että lajittelu on yksinkertainen tapa pienentää sekajätteen määrää.

Lajittelukoulutuksen tulee sisältyä työhön perehdyttämiseen ja se tulee toteuttaa kuukauden kuluessa siitä, kun työntekijä aloittaa työskentelyn kohteessa. Koulutus voidaan toteuttaa osana henkilökunnan muuta koulutusta, ja siinä voidaan hyödyntää esim. verkkomateriaalia, henkilökohtaista ohjausta tai esitteitä.

Kriteeri ei koske tilapäisesti palkattua henkilökuntaa, joka työskentelee kohteessa yhtäjaksoisesti alle 4 viikkoa.

  Auditoinnissa kohde esittelee, mitä lajittelukoulutusta henkilökunta on saanut viimeisen 12 kuukauden aikana, ja miten on varmistettu, että koko henkilökunta tuntee oman työnkuvansa kannalta keskeiset lajittelukäytännöt.

Annostelija on ekologinen valinta, sillä täyttöpakkaukset tuottavat vähemmän jätettä kuin yksittäispakkaukset. Annostelijoiden avulla vältetään myös hukkaan menevät, osittain käytetyt pullot.

Kriteeri koskee majoitus-, yleisten ja henkilökunnan tilojen WC-tiloja, suihkuja ja kylpyhuoneita. Täytön yhteydessä annostelijat tulee puhdistaa säännöllisin väliajoin.

Mikäli paikalliset terveysviranomaiset edellyttävät hygienia- tai turvallisuustoimenpiteitä, jotka ovat ristiriidassa kriteerin kanssa, kohteen ei tarvitse täyttää kriteeriä.

  Auditointikierroksella tarkistetaan, että WC-, suihku- ja kylpytiloissa shampoot, suihkusaippuat jne. ovat annostelijoissa.

PISTEKRITEERIT

Pakkausjätteen määrää voidaan vähentää tilaamalla tuotteita, jotka toimitetaan palautettavissa, uudelleen käytettävissä kuljetusastioissa (esim. pullo- ja maitokorit, kennolevyt, IFCO-, CHEP- ja polystyreenilaatikot).

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee käyttää säännöllisesti vähintään 5 uudelleenkäytettävää, palautettavaa pakkaustyyppiä.

Listaa käytettävät kuljetuspakkaukset hakemukseen.

Auditoinnissa kohde esittelee käyttämänsä palautettavat, uudelleenkäytettävät pakkaukset ja kuljetusastiat.

Kun kohde on selvittänyt tuottamansa jätteen määrän, on suositeltavaa tehdä suunnitelma sen vähentämiseksi. Tavoitteena tulee olla erityisesti sekajätteen määrän selkeä pienentäminen sekä uudelleenkäytön ja kierrätyksen lisääminen. Kohteen tulee myös nimetä jätevastaava, joka koordinoi jätteen vähentämissuunnitelman toimeenpanoa.

Tuotettujen jätemäärien seurantaa hyödynnetään suunniteltaessa, miten jätteen määrää voidaan vähentää ja kierrätystä ja uudelleenkäyttöä lisätä.

Liitä jätteen vähentämissuunnitelma vastuullisuussuunnitelmaan.

Auditoinnissa kohde esittelee kirjallisen jätteen vähentämissuunnitelmansa. Suunnitelman tulee käsitellä mahdollisuudet pienentää syntyvän jätteen määrää sekä kierrättää tai uudelleen käyttää käytöstä poistettuja tuotteita/materiaaleja. Suunnitelmasta tulee käydä ilmi kohteen jätevastaavan nimi.

Lisätäkseen tietoisuutta jätteen lajittelun ja kierrätyksen tärkeydestä kohde tarjoaa asiakkailleen ja henkilökunnalleen mahdollisuuden lajitella jätteensä kaikkiin niihin jätejakeisiin, joita kohteessa muutenkin kerätään. Kohde vastaa siitä, että asiakkaiden ja henkilökunnan tiloissa lajiteltu jäte viedään kohteen jätepisteeseen jätejakeiden mukaisiin keräysastioihin.

Asiakkaiden jätteiden lajittelumahdollisuus voi olla majoitushuoneissa tai yleisissä tiloissa (käytävät, aulatilat, vastaanottotilat, pysäköintialueet jne.). Henkilökunnan jätteiden lajittelumahdollisuus voi olla esim. pukuhuoneissa, henkilöstöruokalassa.

Jätteiden lajittelu voidaan toteuttaa erillisillä jäteastioilla tai lokeroilla jäteastioiden sisässä. Eri jätejakeita voidaan myös kerätä eri paikoissa (esim. paperit jätetään pöydälle, lasi- ja metallijäte lattialle roskakorin viereen). On ensiarvoisen tärkeää, että eri jäteastiat on merkitty selkeästi ja näkyvästi, mielellään kuvallisilla symboleilla.

Tietoa jätteiden lajittelumahdollisuudesta tulee olla helposti saatavana majoitustiloissa ja yleisissä tiloissa. Tietoa voidaan jakaa esim. huonekansioissa, TV-monitoreilla ja ilmoitustaululla.

  Liitä hakemukseen kuva lajittelupisteestä ja ohjeistuksesta.

  Auditointikierroksella tarkistetaan, että asiakkaille ja henkilökunnalle tarjotaan helppotajuista ja selkeää tietoa jätteiden lajittelumahdollisuudesta. Lisäksi varmistetaan, että siivoushenkilökunnalla on työohjeet, välineet ja valmius lajiteltujen jätejakeiden kuljettamiseen asianmukaisiin keräysastioihin.

Vähentääkseen muovin tuotannon ympäristökuormitusta ja ympäristöön päätyvän muoviroskan määrää kohteen tulee pyrkiä käyttämään tuotteita, joita ei ole pakattu muoviin. Mikäli tuote on pakattu muoviin, pakkauksen tulisi olla valmistettu uusiomuovista. Kaikki muovipakkaukset tulee pyrkiä kierrättämään.

Täyttääkseen tämän kriteerin ainakin 5 kohteen viikoittain käyttämän tuotteen (esim. Hygieniatuotteet ja elintarvikepakkaukset) pakkaus on valmistettu vähintään 50 % uusiomuovista.

Auditoinnissa kohde esittää listan uusiomuoviin pakatuista tuotteista, joita se on käyttänyt viimeisen 12 kk aikana.

7. ENERGIA

Energiansäästö ja siihen liittyvät energiatehokkaat hankinnat ovat avainasemassa yrityksen ympäristökuormituksen pienentämisessä. Energiatehokkuus kehittyy nopeasti, ja Green Key -kohteita kannustetaan toimimaan edelläkävijöinä ja suunnannäyttäjinä. Lisäksi energiatehokkaat ratkaisut tuovat myös kustannussäästöjä.

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Pienentääkseen ympäristökuormitustaan hallitsemalla energiankulutustaan ja alentaakseen toiminnan kustannuksia kohde seuraa kokonaisenergiankulutustaan vähintään kuukausitasolla. Mikäli se on saatavilla, myös tieto energianlähteestä kirjataan ylös. Green Key kannustaa seuraamaan energiankulutusta useammin kuin kuukausitasolla, koska siten saadaan yksityiskohtaisempaa tietoa.

Energiankulutuksen säännöllinen seuranta antaa tietoa ympäristökuormituksesta ja tukee energiansäästötavoitteiden saavuttamista. Mittausten avulla kohde voi arvioida yöpymisen/vierailun keskimääräisestä energiankulutusta ja seurata siinä tapahtuvia vaihteluita. Mikäli kohde havaitsee seurannassa poikkeavia kulutuslukemia (erityisesti tavallista suurempia kulutushuippuja), kohteella tulee olla toimintamalli, jolla selvitetään, mistä äkillinen kulutuksen muutos johtuu ja mihin korjaaviin toimenpiteisiin sen tulee ryhtyä.

Liitä kulutustiedot viimeiseltä 12 kk excel-tiedostona, tekstitiedostona tms. (ei kuvana tai pdf-tiedostona).

Auditoinnissa kohde esittää tiedot kokonaisenergiankulutuksestaan edellisten 12 kk ajalta vähintään kuukausitasolla. Lisäksi esitetään toimintatapa, jolla energiankulutusta seurataan ja mahdollisiin äkillisiin/poikkeuksellisiin muutoksiin energiankulutuksessa reagoidaan.

Pienentääkseen energiankulutustaan ja alentaakseen toiminnan kustannuksia kohteella tulee olla lämmityksen, ilmanvaihdon ja ilmastoinnin säätelyjärjestelmä tai -toimintatapa.

Järjestelmä voi olla joko keskitetty ja täysautomaattinen tai osin käsisäätöinen kiinteistönhallintajärjestelmä, joka säätää ja käynnistää/sulkee lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmiä tarpeen mukaan. Se voi myös olla täysin käsisäätöinen, ylös kirjattu toimintatapa järjestelmien säätämiseksi. Mikäli kohteen lämmitysjärjestelmän teho on yli 290 kW, säätelyjärjestelmän tulee olla automaattinen.

Säätelyjärjestelmän tulee ottaa huomioon vuodenaikojen vaihtelu ja tilojen käyttöaste eri sesonkeina kiinteistön eri osissa (esim. majoitus-, kokous-, ravintola- ja muut yleiset tilat).

Auditoinnissa kohde esittelee automatisoidun kiinteistönhallintajärjestelmänsä tai kirjallisen toimintatavan, jolla lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmiä säädetään vuodenaikojen ja käytön mukaan.

Pienentääkseen ympäristökuormitustaan, energiankulutustaan ja toiminnan kustannuksia kohde on määritellyt standardilämpötilan tiloihinsa. Huoneiden lämpötilaa säätämällä voidaan tehdä mittavia kustannussäästöjä ja pienentää kohteen lämmityksestä aiheutuvaa ympäristökuormitusta. Huonelämpötilaa voidaan säätää automaattisesti keskitetyn järjestelmän avulla tai käsisäätöisesti kussakin huoneessa erikseen. Majoitushuoneisiin Green Key suosittelee 21 °C:n standardilämpötilaa.

Haluttaessa vieraille voidaan myös antaa mahdollisuus säätää huonelämpötilaa itse tai pyytämällä sitä vastaanotosta. Green Key suosittelee kuitenkin, että lämpötilaa voi muuttaa korkeintaan 3 °C.

Kirjaa standardilämpötila hakemukseen.

Auditoinnissa kohde esittää tilojensa standardilämpötilan, ja henkilökunnan toimintaohjeet sen ylläpitämiseen ja palauttamiseen. Lisäksi lämpötilan säätö varmennetaan auditointikierroksella pistokokeena tarkastettavissa huoneissa.

Valaistus tuottaa merkittävän osan rakennusten energiankulutuksesta, ja kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä noin kymmenen prosenttia kuluu valaistukseen. Valaistuksen energiankulutusta voi pienentää huomattavasti käyttämällä energiansäästö- tai LED-lamppuja. Koska lamppujen ominaisuudet kehittyvät jatkuvasti, niiden energialuokitukset päivittyvät usein eikä uusien, korkeimpien energialuokitusten mukaisia lamppuja ole välttämättä heti saatavilla. Tämän vuoksi kriteeri edellyttää, että kohde selvittää sillä hetkellä markkinoilla olevien tuotteiden energialuokituksen valitessaan uusia lamppuja.

Kohteen valaistuksen aiheuttaman energiankulutuksen ja ympäristökuormituksen pienentämiseksi kohteen valaisimista vähintään 90 %:ssa tulee olla energiaa säästävä lamppu. Energiaa säästäviksi katsotaan lamput, joiden EU-energialuokitus on markkinoiden 1./2. paras. Vaatimus koskee kaikkia kohteen sisätiloja. Resurssien säästämiseksi riittää kuitenkin, että kohteen valaisimista 75 %:ssa on energiaa säästävä lamppu, ja loput 15 % voidaan korvata sitä mukaan, kun lamppuja pitää vaihtaa.

LED-lamput kuluttavat kaikkein vähiten energiaa, mutta myös energiansäästölamppuja voidaan käyttää. Vähintään 50 % kaikista valaisimista tulee olla LED-lamppuja. Mikäli kohde on hankkinut energiansäästölamppuja edellisten 3 vuoden aikana, se voi kuitenkin käyttää ne ensin ja korvata ne vähitellen LED-lampuilla.

Energiansäästölamput ovat yleensä kalliimpia kuin muut, mutta niillä on huomattavasti pidempi käyttöikä ja halvemmat käyttökustannukset.

Auditoinnissa kohde esittää yhteenvedon kaikista valaisimissaan käytetyistä lampuista. Yhteenvedosta tulee käydä ilmi, että vähintään 90 %:ssa valaisimista on jonkinlainen energiansäästölamppu ja vähintään 50 %:ssa LED-lamppu. Auditointikierroksella varmistetaan pistokokeena, että majoitus-, yleisissä ja henkilökunnan tiloissa on käytössä energiansäästölamput.

Kylmälaitteiden, uunien ja muiden kuuma- ja kylmäsäilytystilojen energiankulutus kasvaa huomattavasti, jos niiden ovien tiivisteet ovat rikkoutuneet, haurastuneet tai irronneet. Pienentääkseen kylmälaitteidensa, uuniensa ja lämpökaappiensa energiankulutusta kohde varmistaa, että niiden ovien tiivisteet ovat ehjiä.

Tiivisteiden kunto tulee tarkastaa vähintään kerran vuodessa ja havaitut repeytymät, kovettumat ja irronneet tiivisteet tulee korjata viivytyksettä.

Hakemukseen merkitään tiivisteiden viimeisin tarkistusajankohta.

Auditoinnissa kohde esittelee toimintatavan, jolla varmistetaan säännöllisesti, että kylmälaitteiden, uunien ja lämpökaappien ovien tiivisteet ovat kunnossa, ja havaitut puutteet korjataan viivytyksettä. Auditointikierroksella varmistetaan pistokokeena, että kylmälaitteiden ja -tilojen sekä lämpökaappien ja uunien ovien tiivisteet ovat ehjiä ja hyväkuntoisia.

Huurteen kertyminen pakastimiin voi lisätä niiden energiankulutusta huomattavasti. Green Key suosittelee vahvasti, että pakastimet sulatetaan vähintään kerran vuodessa, mutta aina silloin, jos niiden sisälle kertynyt huurrekerros on yli 0,5 cm. Mikäli laitteessa on automaattisulatus eikä huurretta ole kertynyt paksua kerrosta, sitä ei tarvitse erikseen sulattaa.

Auditoinnissa kohde esittelee toimintatavan, jolla varmistetaan, että pakastimet sulatetaan vähintään kerran vuodessa. Auditointikierroksella tarkastetaan pistokokeena pakastinten kunto.

Ympäristökuormituksensa ja kustannustensa rajoittamiseksi kohteen tulee pyrkiä vähentämään ulkovalaistusta alueilla, joissa se ei ole välttämätöntä. Erityisesti koristelutarkoituksessa toteutettua maisemavalaistusta tulee käyttää harkiten, sillä energiankulutuksen lisäksi se kasvattaa valosaasteen määrää.

Ulkovalaistuksen tulee olla sammutettuna päiväsaikaan. Muita keinoja vähentää ulkovalaistuksen tarvetta ovat ajastimet, hämäräkytkimet tai liikeilmaisimet. Kohteen eri ulkoalueilla voidaan soveltaa erityyppisiä ratkaisuja riippuen käyttötarkoituksesta ja siitä, kuinka paljon alueella oleskellaan pimeän aikana. Kohteen tulee aina huomioida turvallisuusnäkökohdat valaistusta säätäessään.

  Auditointikierroksella tarkastetaan, että ulkoalueet eivät ole valaistuina päiväsaikaan, ja että soveltuvissa paikoissa on käytössä ajastimia, hämäräkytkimiä tai liiketunnistimia.

PISTEKRITEERIT

Pienentääkseen lämmitykseen ja viilennykseen käyttämänsä energian ympäristökuormitusta kohde käyttää uusiutuvista energialähteistä tuotettua kaukolämpöä ja kaukokylmää. Suomessa uusiutuvia energialähteitä ovat vesi- ja tuulivoima, aurinkoenergia, lämpöpumpuilla talteen otettu maa- ja ilmalämpöenergia, biokaasu, kierrätys- ja jätepolttoaineiden biohajoava osuus, puuperäiset polttoaineet sekä muut kasvi- ja eläinperäiset polttoaineet. Turve ei ole uusiutuva energialähde erittäin hitaan uusiutumisnopeutensa vuoksi.

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee osoittaa, että sen edellisten 12 kk aikana käyttämästä lämpöenergiasta vähintään 75 % on tuotettu uusiutuvista energialähteistä joko itse tai kaukolämmön tuotannossa.

  Liitä hakemukseen lämpöenergiantoimittajan todistus lämpöenergian lähteestä.

Auditoinnissa kohde esittää energiayhtiönsä toimittamat tiedot uusiutuvan energian osuudesta kaukolämmön ja -kylmän tuotannossa tai omasta energiantuotannostaan viimeisten 12 kk aikana.

Fossiilisten polttoaineiden käyttö vapauttaa ilmakehään kasvihuonekaasuja, jotka kiihdyttävät ilmaston lämpenemistä. Vaikka turvetta ei yleisen luokituksen mukaisesti katsota fossiiliseksi polttoaineeksi, sen ilmastovaikutukset ovat esim. rusko- ja kivihiiltä suuremmat, eikä sitä siksi voida pitää fossiilivapaana.

Torjuakseen ilmastonmuutosta hiilidioksidipäästöjään alentamalla kohde käyttää lämmitykseensä fossiilivapaata energiaa.

Fossiilivapaita lämpöenergian lähteitä ovat vesi- ja tuulivoima, aurinkoenergia, lämpöpumpuilla talteen otettu maa- ja ilmalämpöenergia, biokaasu, ydinvoima, kierrätys- ja jätepolttoaineiden biohajoava osuus, puuperäiset polttoaineet sekä muut kasvi- ja eläinperäiset polttoaineet. Ilmastoa lämmittävän vaikutuksensa vuoksi turve ei ole fossiilivapaa polttoaine.

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee käyttää lämmitykseensä ja viilennykseensä vähintään 90 % fossiilivapaita energianlähteitä, tai sen hankkiman kaukolämmön ja -kylmän tulee olla vähintään 90 % fossiilivapaasti tuotettua.

  Liitä hakemukseen lämpöenergiantoimittajan todistus lämpöenergian lähteestä.

  Auditoinnissa kohde esittää selvityksen siitä, että vähintään 90 % sen viimeisen 12 kk aikana lämmitykseen käyttämästä energiasta on fossiilivapaata.

Yleisimpiä uusiutuvan energian muotoja ovat tuulivoima, uusiutuva bioenergia, aurinkoenergia tai vesivoima. Turve ei ole mukana turvetuotantoalueiden ja soiden ojituksen negatiivisten ympäristövaikutusten vuoksi.

Pienentääkseen käyttämänsä energian ympäristökuormitusta kohde tuottaa itse lämmitykseensä tarvittavaa uusiutuvaa energiaa.

Suomessa uusiutuvia energialähteitä ovat vesi- ja tuulivoima, aurinkoenergia, lämpöpumpuilla talteen otettu maa- ja ilmalämpöenergia, biokaasu, kierrätys- ja jätepolttoaineiden biohajoava osuus, puuperäiset polttoaineet sekä muut kasvi- ja eläinperäiset polttoaineet. Turve ei ole uusiutuva energialähde erittäin hitaan uusiutumisnopeutensa vuoksi.

Täyttääkseen kriteerin kohteen käyttämästä lämmitysenergiasta vähintään puolet tulee olla sen itse uusiutuvista energianlähteistä tuottamaa.

Liitä hakemukseen selvitys uusiutuvan energian tuottamisesta kohteessa.

  Auditoinnissa kohde esittää laskelman uusiutuvasta lämmitysenergiasta, jota se tuottaa itse, sekä sen osuudesta lämmitysenergian kokonaiskulutuksesta.

Pienentääkseen ilmasto- ja muita ympäristövaikutuksiaan kohde käyttää uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.

Uusiutuvia energialähteitä ovat vesi- ja tuulivoima, aurinkoenergia, lämpöpumpuilla talteen otettu maa- ja ilmalämpöenergia, biokaasu, kierrätys- ja jätepolttoaineiden biohajoava osuus, puuperäiset polttoaineet sekä muut kasvi- ja eläinperäiset polttoaineet. Kansainvälisesti käytetyn luokituksen mukaisesti ydinenergia tai turve eivät ole uusiutuvia energianlähteitä.

Green Key kannustaa vahvasti siihen, että kaikki kohteen käyttämä sähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä, mutta täyttääkseen kriteerin vähintään 50 % kohteen sähköstä tulee olla uusiutuvaa.

Mikäli sitä on saatavilla, Green Key suosittelee myös ympäristömerkittyä sähköä. Ympäristömerkintä tarkoittaa, että uusiutuvan sähkön tuotanto on kolmannen osapuolen tarkistamaa ja noudattaa muitakin kestävyysvaatimuksia tukemalla esim. luonnon monimuotoisuutta, köyhien maiden sähköistämistä tai puhtaan sähköntuotannon hankkeita. Suomessa ympäristömerkittyä sähköä on esim. Ekoenergia.

  Liitä sähköntoimittajan todistus sähkön energianlähteestä.

  Auditoinnissa kohde esittää asiakirjat, joista käy ilmi, että sen käyttämästä sähköstä vähintään 50 % on tuotettu uusiutuvista energianlähteistä tai se on ympäristömerkittyä..

Pienentääkseen ilmasto- ja muita ympäristövaikutuksiaan kohde käyttää pelkästään uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.

Uusiutuvia energialähteitä ovat vesi- ja tuulivoima, aurinkoenergia, lämpöpumpuilla talteen otettu maa- ja ilmalämpöenergia, biokaasu, kierrätys- ja jätepolttoaineiden biohajoava osuus, puuperäiset polttoaineet sekä muut kasvi- ja eläinperäiset polttoaineet. Kansainvälisesti käytetyn luokituksen mukaisesti ydinenergia tai turve eivät ole uusiutuvia energianlähteitä.

Täyttääkseen kriteerin 100 % kohteen sähköstä tulee olla uusiutuvaa.

Mikäli sitä on saatavilla, Green Key suosittelee myös ympäristömerkittyä sähköä. Ympäristömerkintä tarkoittaa, että uusiutuvan sähkön tuotanto on kolmannen osapuolen tarkistamaa ja noudattaa muitakin kestävyysvaatimuksia tukemalla esim. luonnon monimuotoisuutta, köyhien maiden sähköistämistä tai puhtaan sähköntuotannon hankkeita. Suomessa ympäristömerkittyä sähköä on esim. Ekoenergia.

  Liitä sähköntoimittajan todistus sähkön energianlähteestä.

Auditoinnissa kohde esittää asiakirjat, joista käy ilmi, että kaikki sen käyttämä sähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä tai ympäristömerkittyä.

Torjuakseen ilmastonmuutosta alentamalla hiilidioksidipäästöjään kohde käyttää fossiilivapaasti tuotettua sähköä.
Fossiilivapaita sähkön tuotantomenetelmiä ovat kaikki uusiutuvat energianlähteet sekä lisäksi ydinvoima. Uusiutuvia energialähteitä ovat vesi- ja tuulivoima, aurinkoenergia, lämpöpumpuilla talteen otettu maa- ja ilmalämpöenergia, biokaasu, kierrätys- ja jätepolttoaineiden biohajoava osuus, puuperäiset polttoaineet sekä muut kasvi- ja eläinperäiset polttoaineet.

Koska useimmat sähkölaitokset eivät pysty takaamaan 100 % fossiilivapaata sähköä ympäri vuoden, kriteerin täyttämiseksi sähkön tulee olla vähintään 90 % fossiilivapaata. Kriteeri täyttyy myös, jos kohde tuottaa itse vähintään 90 % käyttämästään sähköstä fossiilivapaasti.

  Liitä sähköntoimittajan todistus tai muu selvitys sähkön energianlähteestä.

Auditoinnissa kohde esittää sähköntoimittajansa todistuksen tai muun selvityksen siitä, että vähintään 90 % sen viimeisen 12 kk aikana hankkimasta sähköstä on tuotettu fossiilivapaasti.

Torjuakseen ilmastonmuutosta alentamalla hiilidioksidipäästöjään kohde tuottaa itse aurinkopaneeleilla kaiken tarvitsemansa sähkön.

  Auditoinnissa kohde esittää asiakirjat, joista käy ilmi, että se tuottaa kaiken tarvitsemansa sähköenergian itse aurinkopaneeleilla.

Lisätäkseen asiakkaidensa tietoisuutta uusiutuvasta energiasta ja sen käyttömahdollisuuksista ja pienentääkseen heidän vierailunsa hiilijalanjälkeä kohde tarjoaa näkyvästi asiakkaidensa käyttöön uusiutuvaa energiaa. Kohde voi esim. tuottaa itse aurinkosähköä ja tarjota sitä asiakkaidensa autojen lataukseen.

Suomessa uusiutuvia energialähteitä ovat vesi- ja tuulivoima, aurinkoenergia, lämpöpumpuilla talteen otettu maa- ja ilmalämpöenergia, biokaasu, kierrätys- ja jätepolttoaineiden biohajoava osuus, puuperäiset polttoaineet sekä muut kasvi- ja eläinperäiset polttoaineet. Turve ei ole uusiutuva energialähde erittäin hitaan uusiutumisnopeutensa vuoksi.

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee tuoda selvästi ilmi latauspisteen yhteydessä, että sen tarjoama sähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä.

  Auditoinnissa kohde esittää, miten se tarjoaa uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä tai biokaasua asiakkaidensa käyttöön ja viestii siitä. Auditointikierroksella varmistetaan, että tieto on asiakkaiden helposti saatavilla.

Saadakseen paremman kuvan eniten energiaa kuluttavista toiminnoistaan ja mahdollisista energiansäästökohteista kohteen tulee toteuttaa energiakatselmus vähintään 5 vuoden välein. Energiakatselmuksen tavoitteena on kokonaisenergiankäytön pienentäminen ja uusiutuvista lähteistä tuotetun energian osuuden kasvattaminen.

Energiakatselmuksen suorittaa ulkopuolinen energia-asiantuntija.

Energiakatselmus auttaa havaitsemaan korkean energiankulutuksen alueet. Siihen sisältyy myös neuvontaa koskien mahdollisia energiansäästökohteita sekä niiden kustannuksiin, vaikutuksiin ja investointien takaisinmaksuaikaan liittyviä laskelmia.

  Liitä energiakatselmuksen loppuraportin yhteenveto.

  Auditoinnissa kohde esittää tiedot viimeisimmästä energiakatselmuksesta, joka on tehty viimeisten 5 vuoden aikana.

Ympäristökuormituksensa, energiankulutuksensa ja kustannustensa pienentämiseksi kohteen rakennuksilla on kansallinen tai kansainvälinen rakennusten ympäristösertifikaatti, esim. LEED/BREEAM /Joutsenmerkki/RTS. (Lisätietoja: Green Building Council Finland: ”Rakennushankkeiden ympäristöluokitukset Suomessa”.)

Täyttääkseen kriteerin rakennusten saaman sertifikaatin tulee huomioida samat osa-alueet kuin LEED tai BREEAM.

  Liitä sertifikaatti.

  Auditoinnissa kohde esittää todistuksen rakennustensa kansallisesta tai kansainvälisestä ympäristösertifikaatista.

Rakennusten lämmöneristävyys ja tiiveys ovat tärkeimpiä niiden energiankulutukseen vaikuttavia tekijöitä. Suomalainen rakennusten energialuokitus pohjautuu laskennalliseen energiatehokkuuteen. Siihen vaikuttavat esimerkiksi talon lämmitysmuoto, eristysten paksuus, ilmastointi ja ikkunoiden koko. Energiatehokkuuden perusteella talolle määritellään energialuokka.

Täyttääkseen kriteerin kohteen rakennuksen kansallisen energialuokan tulee olla A tai B. Mikäli kohteella on useampia majoitus-, kokous- tai ravintolakäytössä olevia rakennuksia, niistä vähintään 75 % tulee täyttää kriteeri.

Liitä energiatodistus.

Auditoinnissa kohde esittää energiatodistukset majoitus-, kokous- tai ravintolakäytössä olevista rakennuksistaan. Todistukset saavat olla korkeintaan 10 vuotta vanhoja.

Huonosti lämpöeristetyt ikkunat voivat nostaa rakennusten energiankulutusta merkittävästi. Ympäristökuormituksen, energiankulutuksen ja kustannusten hillitsemiseksi kohteen ikkunoiden tulee olla energiatehokkaita. Energiatehokkaiksi katsotaan ikkunat, joilla on korkea energialuokitus (1./2. paras saatavilla olevista). Energialuokituksen raja-arvot muuttuvat energiatehokkuuden parantuessa, minkä vuoksi ei voi antaa sitovia raja-arvoja.

Ikkunoiden energialuokituksen tarkoituksena on helpottaa rakentajien ja remontoijien tekemää vertailua eri ikkunaratkaisujen välillä. Ikkunoiden energialuokitus on valmistajille vapaaehtoinen, rakennusalan yritysten yhdessä kehittämä järjestelmä.

Täyttääkseen kriteerin vähintään 75 %:lla kohteen ikkunoista tulee olla 1./2. korkein energialuokitus.

Listaa hakemukseen rakennuksen ikkunatyypit sekä niiden energialuokitus.

Auditoinnissa kohde esittää yhteenvedon kaikista ikkunoistaan, josta käy ilmi niiden energialuokitus. Vähintään 75 %:lla ikkunoista tulee olla 1./2. korkein hankintahetkellä saatavissa oleva energialuokitus.

Pienentääkseen energiankäyttöään ja sen aiheuttamaa ympäristökuormitusta kohde on liittynyt matkailu- ja ravintola-alan energiatehokkuussopimukseen. Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimus on valtion ja elinkeinoelämän välinen sopimus energian tehokkaasta käytöstä. Energiatehokkuussopimukseen liittyvä matkailu- ja ravintola-alan yritys tekee liittymissopimuksen Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan kanssa. Siinä se sitoutuu tehostamaan energiankäyttöään aina kun se on mahdollista ja raportoimaan siitä säännöllisesti.

Auditoinnissa kohde esittää asiakirjat, joista käy ilmi, että se on liittynyt matkailu- ja ravintola-alan energiatehokkuussopimukseen.

Suuret, paljon energiaa käyttävät laitteet tuottavat usein runsaasti hukkalämpöä. Pienentääkseen aiheuttamaansa ympäristökuormitusta ja kokonaisenergiankulutustaan kohteella on lämmöntalteenottojärjestelmä esim. lämmityksen, ilmanvaihdon/ilmastoinnin, kylmälaitteiden, uima-altaiden tai jäteveden käsittelylaitteistojen hukkalämmön keräämiseksi. Kerättyä lämpöä hyödynnetään muissa kiinteistön osissa, esim. huolto- ja pysäköintitilojen lämmityksessä.

Auditoinnissa kohde esittää tiedot käytössä olevasta lämpöenergian talteenottojärjestelmästä.

Majoitus- ja kokoustilojen energiankäytön ja kustannusten rajoittamiseksi kohteella on automaattinen järjestelmä, joka sammuttaa valot ja katkaisee virran sähkölaitteista, kun tila jää tyhjilleen.

Yleisimmin käytetty ratkaisu on avainkorttijärjestelmä, joka katkaisee sähkölaitteiden virran heti tai 1–2 minuuttia sen jälkeen, kun avainkortti on poistettu pidikkeestään. Avainkorttia käytettäessä on tärkeää, ettei kohde anna asiakkaitten käyttöön useampia avainkortteja, jotka he voisivat jättää pidikkeeseen poistuessaan huoneesta.

Muita automatisoituja järjestelmiä ovat liike-/ infrapunatunnistimet, jotka sammuttavat sähkölaitteet ja valot tilan jäädessä tyhjilleen.

Käsin säädettävät järjestelmät kuten päävirtakatkaisin, joka sammuttaa sähkönsyötön tilaan, eivät kuulu tämän kriteerin piiriin.

  Auditointikierroksella tarkastetaan, että majoitushuoneissa ja/tai kokoustiloissa on avainkortti- tai muu automaattinen sähkölaitteiden virrankatkaisujärjestelmä.

Pienentääkseen valaistuksesta aiheutuvaa ympäristökuormitustaan ja valaistuskustannuksiaan kohteen yleisissä ja henkilökunnan tiloissa on liiketunnistimella toimiva valaistus. Vaihtoehtoisesti yleisten alueiden valaistusta voidaan himmentää/vähentää silloin, jos ne ovat tyhjillään. Valaistusratkaisuissa tulee kuitenkin aina huomioida turvallisuusnäkökohdat.

Täyttääkseen kriteerin vähintään 90 %:ssa kohteen yleisistä ja henkilökunnan tiloista tulee olla käytössä liiketunnistin tai automaattisesti himmennetty valaistus tilan ollessa tyhjillään. Myös yleiset wc-tilat kuuluvat kriteerin piiriin.

  Auditoinnissa kohde esittää yhteenvedon yleisistä ja henkilökunnan tiloista (vähintään 90 % kaikista), joissa on käytössä liiketunnistin tai automaattisesti himmennetty valaistus. Mikäli mahdollista, auditointikierroksella varmistetaan pistokokeena, että ilmoitetut valaistusjärjestelyt ovat käytössä.

Pienentääkseen valaistuksen energiantarvetta kohde asentaa/vaihtaa LED-lamput kaikkiin valaisimiinsa sitä mukaa, kun vanhat polttimot rikkoutuvat. Energiatehokas valaistus kannattaa ja maksaa itsensä takaisin pitkän käyttöiän myötä. Led-lamput korvaavat nopeasti muut lampputekniikat, ja niiden käyttöikä on jopa 50-kertainen hehkulamppuun verrattuna.

Täyttääkseen kriteerin kohteen kaikissa yleisö-, majoitus- ja henkilökunnan tiloissa sekä ulkovalaisimissa tulee käyttää LED-lamppuja. Mikäli kohteessa on erikoisvalaisimia, joihin ei ole saatavana LED-lamppuja, ei kriteeri koske niitä. Kohde huolehtii siitä, että käytöstä poistetut LED-lamput kierrätetään SER-jätteen mukana.

  Auditointikierroksella tarkistetaan, että valaisimet yleisissä tiloissa, asiakastiloissa ja henkilökunnan tiloissa käyttävät LED-lamppuja.

Saadakseen mahdollisimman tarkan kuvan sähkönkulutuksestaan kohde asentaa erilliset sähkömittarit paljon sähköä kuluttavien toimintojen/tilojen yhteyteen (esim. keittiöt, uima-allas- ja saunaosastot, kuntosalit jne.). Jos kohteella on hyvin erityyppisiä majoitustiloja, erillisten kulutusmittareiden asentaminen myös niihin voi olla hyödyllistä.

Erilliset kulutusmittarit antavat yksityiskohtaisempaa tietoa päätöksenteon ja energiansäästötoimien suunnittelun ja seurannan tueksi.

Täyttääkseen kriteerin kohteella tulee olla asennettuna vähintään 1 erillinen sähkömittari paljon sähköä kuluttavaan toiminnon/tilan yhteyteen. Kohde kirjaa erillisten mittarien lukemat ylös säännöllisesti (vähintään 1 krt/kk). Tiuhempi seurantaväli antaa yksityiskohtaisempaa tietoa.

  Auditoinnissa kohde esittelee yhteenvedon erillisten kulutusmittareiden avulla kerätystä edellisten 12 kk sähkönkulutuksesta sekä toimista, joihin se on ryhtynyt sähkönkulutuksen pienentämiseksi mittareista saatujen tietojen perusteella.

Pienentääkseen ympäristökuormitustaan, energiankulutustaan ja toiminnan kustannuksia kohde varmistaa, että kaikki sen viimeisten 12 kuukauden aikana hankkimat sähkölaitteet ovat energiatehokkaita.

Osoituksena energiatehokkuudesta laitteilla tulee olla kansainvälisesti tunnustettu ympäristömerkintä tai niiden tulee kuulua 2 ylimpään saatavana olevaan EU:n energiatehokkuusluokkaan.

Kriteerin täyttämisessä huomioitavia laitteita ovat esimerkiksi:
– Keittiössä. ruuanvalmistukseen ja -säilytykseen sekä astianpesuun tarvittavat laitteet
– Vastaanotossa ja toimistossa tietokoneet, tulostimet jne.
– Pesulassa esim. pesukoneet, kuivausrummut ja mankelit
– Kuntosaliosastolla kuntopyörät, juoksumatot jne.
– Huonesiivouksessa imurit ja mattopesurit
– Yleisissä tiloissa hissit ja liukuportaat
Majoitustilojen sähkölaitteet eivät sisälly tähän kriteeriin.

  Auditoinnissa kohde esittää yhteenvedon, mistä käy ilmi sen viimeisten 12 kk aikana hankkimat sähkölaitteet ja niiden energialuokitus tai ympäristömerkki.

Kohteen ympäristökuormitusta voidaan pienentää energiankulutusta vähentämällä. Keittiön energiankulutusta alentaa, jos liesituulettimet ovat päällä vain tarvittaessa ja niiden teho muuttuu automaattisesti tarpeen mukaan. Tämän vuoksi keittiön liesituulettimet on varustettu infrapunatunnistimella, joka käynnistää tuulettimen, säätää tehoa ja sammuttaa sen tarpeen mukaan.

Auditointikierroksella tarkistetaan, että keittiön liesituulettimet on varustettu automaattisella infrapunatunnistimella.

Lämmityksen ja ilmastoinnin energiankulutuksen ja ympäristökuormituksen pienentämiseksi kohteen ulkotiloja ei lämmitetä/ilmastoida. Kriteeri koskee kaikkia asiakkaiden tai henkilökunnan käytössä olevia ulkotiloja kuten parvekkeita, terasseja, tupakointipisteitä jne.

Auditointikierroksella varmistetaan, että kohteen terasseilla, parvekkeilla tai muissa ulkotiloissa ei ole terassilämmittimiä, tuulettimia tai ilmastointilaitteita.

Vähentääkseen ilmansaasteita ja pienentääkseen hiilijalanjälkeään kohteen käyttämistä moottoriajoneuvoista vähintään 50 % on ympäristöystävällisiä. Kriteerissä huomioidaan ajoneuvot, joilla kohde kuljettaa asiakkaita, henkilökuntaa tai take away -annoksia. Kriteeri koskee myös kohteen käyttämiä ajoneuvoja, jotka eivät ole sen omistuksessa.

Täyttääkseen kriteerin vähintään 50 % kohteen omistamista/käyttämistä moottoriajoneuvoista tulee olla sähkö- tai biokaasukäyttöisiä. Kriteeri täyttyy myös, jos kohde on sitoutunut käyttämään 100 % uusiutuvaa polttoainetta vähintään 50 % polttoaineostoista.

  Liitä hakemukseen kirjallinen selvitys moottoriajoneuvoista.

  Auditoinnissa kohde esittää kirjallisen yhteenvedon kaikista käyttämistään/omistamistaan moottoriajoneuvoista tai hankintapolitiikkansa.

Vähentääkseen ilmansaasteita ja pienentääkseen hiilijalanjälkeään kohde käyttää ainoastaan ympäristöystävällisiä moottoriajoneuvoja. Niitä ovat esim. autot, mönkijät, mopot ja muut kulkuvälineet, joilla kohde kuljettaa asiakkaita, henkilökuntaa tai take away -annoksia. Kriteeri koskee myös kohteen käyttämiä moottoriajoneuvoja, jotka eivät ole sen omistuksessa.

Ympäristöystävällisiksi katsotaan ajoneuvot, jotka ovat sähkö- tai biokaasukäyttöisiä. Kohde voi myös sitoutua hankintapolitiikassaan käyttämään ajoneuvoissaan ainoastaan 100 % uusiutuvia polttoaineita.

  Liitä hakemukseen kirjallinen selvitys moottoriajoneuvoista.

Auditoinnissa kohde esittää kirjallisen yhteenvedon kaikista käyttämistään/omistamistaan moottoriajoneuvoista tai hankintapolitiikkansa.

Tukeakseen kestävää kehitystä ja pienentääkseen asiakkaidensa kuljetuksista aiheutuvia ilmastovaikutuksia kohde edistää sähkö- tai 100 % uusiutuvilla polttoaineilla käyvien taksien käyttöä.

Täyttääkseen kriteerin kohteen ensisijaisesti välittämien taksien tulee olla sähkökäyttöisiä tai käyttää täysin uusiutuvaa polttoainetta (ei sekoitepolttoaineita, jotka sisältävät myös fossiilisia ainesosia).

Kirjaa hakemukseen, miten kriteeri täyttyy yrityksessä.

Auditoinnissa kohde esittää tiedot tarjoamistaan ympäristöystävällisistä taksipalveluista. Auditointikierroksella voidaan tarkistaa, että vastaanotolla on käytössään ilmoitetun taksin puhelinnumero.

Pienentääkseen moottoriajoneuvojen aiheuttamaa ympäristökuormitusta alueellaan kohde käyttää ympäristöystävällisiä koneita lumenluonnissa.

Tässä yhteydessä ympäristöystävällisellä tarkoitetaan koneita, jotka käyttävät pelkästään 100 % uusiutuvista energianlähteistä valmistettuja polttoaineita tai ovat käsi- tai sähkökäyttöisiä. Koneiden tulee olla myös mahdollisimman matalaäänisiä.

Kirjaa hakemukseen, miten kriteeri täyttyy yrityksessä.

Auditoinnissa kohde esittää yhteenvedon lumenluonnissa käyttämistään ympäristöystävällisistä koneista/menetelmistä.

8. ELINTARVIKKEET

Kohteen ympäristövastuullisuus näkyy asiakkaalle muun muassa kasvavana valikoimana lähi- ja luomutuotteita. Kiinnostus lähiruokaan ja ruoan alkuperään on kasvavaa. Asiakkaita kiinnostaa ruoan ekologisuus ja vastuullinen hankinta tai tuottaminen.

Noin kolmannes kulutuksemme ympäristövaikutuksista juontuu syömästä ravinnostamme. Ruoan ekologista selkäreppua voi keventää tuntuvasti esim. minimoimalla hävikkiruoan määrää sekä suosimalla sesonginmukaisia kasvisruokia. Ympäristönäkökulmien lisäksi ruokavalinnoissa suositellaan kiinnitettäväksi huomiota terveellisyyteen ja eettisyyteen.

Tukea kestävän ruokalistan suunnitteluun: www.ymparistoosaava.fi/ruokapalveluala

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Kohteen vastuullisuustyön tulee näkyä sen tarjoamissa ruoka-annoksissa ja niiden ainesosissa. (Tässä kriteerissä ei käsitellä juomia.) Luomumerkittyjen elintarvikkeiden tuotannossa on noudatettava ympäristökriteerien lisäksi myös tuotantoeläinten hyvinvointia koskevia vaatimuksia. Reilun kaupan merkki taas kiinnittää huomiota kolmannen maailman maataloustuottajien riittävän ja kohtuullisen toimeentulon varmistamiseen. Käyttämällä lähialueilla tuotettuja elintarvikkeita voidaan vähentää elintarvikekuljetusten ympäristövaikutuksia ja tukea merkittävästi paikallista taloutta.

Green Key -kohteen ravintolassa/kahvilassa tulee tarjota päivittäin annoksia, joiden valmistamiseen on käytetty luomu-, Reilun kaupan tai lähellä tuotettuja tuotteita/raaka-aineita/aineksia. Jotta hankinnoilla olisi vaikutusta, luomu-, lähi- ja Reilun kaupan tuotteiden osuuden kaikista raaka-aineista tulisi olla merkittävä.

Luomu- ja Reilun kaupan tuotteiden tulee olla kansallisesti tai kansainvälisesti sertifioituja. Lähituotteiksi katsotaan tässä yhteydessä saman maakunnan alueella tai viereisen maakunnan alueella alle 100 km päässä kohteesta tuotetut tuotteet ja raaka-aineet. Myös kohteessa tuotetut elintarvikkeet sekä luonnonmarjat tai sienet, jotka on poimittu alle 100 km päässä kohteesta katsotaan lähituotteiksi.

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee käyttää säännöllisesti lähi-, luomu- tai Reilun kaupan tuotteita vähintään viidestä (5) eri tuotekategoriasta, mutta suosittelemme vahvasti, että tuotteita on tätä enemmän. Vaikka kriteeri viittaa asiakkaille tarjottavien ruoka-annosten raaka-aineisiin, suosittelemme käyttämään niitä myös henkilökunnan ruokalassa.

Listaus käytössä olevista luomu- tai lähituotteista.

Auditoinnissa kohde esittää listan niistä luomu-, Reilun kaupan- tai lähituotteista, joita se käyttää säännöllisesti asiakkaiden ruoka-annosten ainesosina. Tuotteita tulee olla vähintään 5 eri tuotekategoriasta.

Green Key -kohteen, jonka ravintolassa tarjotaan muitakin aterioita kuin aamiaista, tulee kasvattaa lähi-, luomu- ja Reilun kaupan tuotteiden kulutustaan vuosittain. Kasvu voi tapahtua käyttämällä tuotteita/raaka-aineita entistä isompia määriä, useammista tuotekategorioista tai entistä useampia tuotenimikkeitä.

Luomu- ja Reilun kaupan tuotteiden tulee olla kansallisesti tai kansainvälisesti sertifioituja. Lähituotteiksi katsotaan tässä yhteydessä saman maakunnan alueella tai viereisen maakunnan alueella alle 100 km päässä kohteesta tuotetut tuotteet ja raaka-aineet. Myös kohteessa tuotetut elintarvikkeet sekä luonnonmarjat tai sienet, jotka on poimittu alle 100 km päässä kohteesta katsotaan lähituotteiksi.

Tämä kriteeri ei koske kohteita, joiden ravintolassa tarjotaan vain aamiaista. Tämä kriteeri ei myöskään koske kohteita, jotka hakevat sertifikaattia ensimmäistä kertaa.

Auditoinnissa kohde esittää listan niistä lähi-, luomu- tai Reilun kaupan tuotteista, joita se on tarjonnut asiakkaille tai käyttänyt valmistamiensa ruoka-annosten raaka-aineena viimeisten 12 kk aikana, sekä vertailutiedon edelliseltä vuodelta. Täyttääkseen kriteerin tuotteiden kulutuksen tulee olla suurempi kuin ennen, tuotenimikkeitä tulee olla enemmän tai useammasta tuotekategoriasta kuin edellisessä auditoinnissa. Tässä kriteerissä ei käsitellä juomia.

Green Key -kohteen vastuullisuustyön tulee näkyä myös sen juomavalikoimassa.

Luomumerkittyjen elintarvikkeiden tuotannossa on noudatettava ympäristökriteerien lisäksi myös tuotantoeläinten hyvinvointia koskevia vaatimuksia. Reilun kaupan merkki taas kiinnittää huomiota kolmannen maailman maataloustuottajien riittävän ja kohtuullisen toimeentulon varmistamiseen. Käyttämällä lähialueilla tuotettuja elintarvikkeita voidaan vähentää elintarvikekuljetusten ympäristövaikutuksia ja tukea merkittävästi paikallista taloutta.

Mikäli kohteen ravintolassa tarjoillaan lounasta ja/tai päivällistä, sen aamiaistarjoiluun tulee kuulua vähintään 1 luomu-, Reilun kaupan- tai lähituotettu vaihtoehto molemmista seuraavista tuoteryhmistä:
1) tee ja kahvi
2) mehu, virvoitusjuoma tai maito(juoma)

Mikäli kohteen ravintolassa ei tarjota lounasta ja/tai päivällistä, sen valikoimaan tulee sisältyä vähintään 1 luomu-, Reilun kaupan- tai lähituotettu vaihtoehto jommastakummasta mainitusta tuoteryhmästä.

Luomu- ja Reilun kaupan tuotteiden tulee olla kansallisesti tai kansainvälisesti sertifioituja. Lähituotteiksi katsotaan tässä yhteydessä saman maakunnan alueella tai viereisen maakunnan alueella alle 100 km päässä kohteesta tuotetut tuotteet ja raaka-aineet. Myös kohteessa tuotetut elintarvikkeet sekä luonnonmarjat, jotka on poimittu alle 100 km päässä kohteesta, katsotaan lähituotteiksi.

Listaus käytössä olevista luomu- tai lähituotteista.

Auditoinnissa kohde esittelee yhteenvedon juomavalikoimassaan olevista luomu-, lähi- ja Reilun kaupan tuotteista.

Tarjoamalla luomu- ja lähituotettuja alkoholijuomia kohde voi pienentää tuotannon ja kuljetusten aiheuttamaa ympäristökuormitusta ja tukea paikallistaloutta. Lisäksi kohde voi vaikuttaa myös asiakkaidensa asenteisiin ja lisätä siten luomu- ja lähituotteiden tunnettuutta ja menekkiä.

Anniskeluravintoloiden juomavalikoimaan tulee kuulua vähintään yhtä luomu- tai lähituotettua olutta, viiniä ja siideriä/long drinkkiä. Luomutuotteiden tulee olla kansallisesti tai kansainvälisesti sertifioituja. Lähituotteiksi katsotaan tässä yhteydessä saman maakunnan alueella tai viereisen maakunnan alueella alle 100 km päässä kohteesta tuotetut tuotteet ja raaka-aineet.

Kriteeri ei koske kohteita, joilla ei ole anniskelulupaa.

Listaus käytössä olevista luomu- tai lähituotteista.

  Auditoinnissa kohde esittelee valikoimassaan olevat luomu- tai lähituotetut oluet, viinit, siiderit/long drinkit. Kussakin kategoriassa tulee olla tarjolla vähintään yksi luomu- tai lähituotettu vaihtoehto.

Koska kasvisruoan ympäristökuormitus on sekaruokaa pienempi, kohteen tulee tarjota yksi tai useampi kasvisruokavaihtoehto alku-, pää- ja jälkiruoaksi. Näin vastataan myös nopeasti kasvavaan kasvisruoan kysyntään.

Tässä yhteydessä kasvisruoaksi katsotaan ruoka, joka ei sisällä liha-, kala- tai äyriäistuotteita (maito- ja munatuotteet sallitaan).

Kasvisruokien tulee olla selvästi merkittyjä ruokalistalla tai buffet-pöydässä. Merkitsemiseen voidaan käyttää symboleja tai se voidaan toteuttaa muulla selkeällä, helppotajuisella tavalla. Kasvisruoan tilaamisesta ei saa periä lisämaksua.

Vaikka kriteeri on tarkoitettu koskemaan asiakkaille tarjottavia annoksia, suosittelemme vahvasti, että myös henkilökunnalle tarjotaan kasvisruokavaihtoehto.

Kriteeri ei koske kohteita, jotka eivät tarjoa lounasta ja/tai päivällistä.

Auditoinnissa kohde esittää ruokalistansa, jolta on mahdollista koota 3 ruokalajin kasvisateria. Kasvisruokien tulee olla selvästi merkittyjä.

Osana hankintapolitiikkaansa kohde ei käytä liha-, kala- tai äyriäistuotteita, jotka ovat peräisin uhanalaisista tai suojelluista kannoista tai lajeista. Henkilökunnan tulee pystyä kysyttäessä kertomaan kaikkien tarjottujen liha-, kala- ja äyriäisruokien alkuperä.

Eläinlajien uhanalaisuuden voi tarkistaa seuraavien järjestöjen ylläpitämiltä listoilta: IUCN Red List of Threatened Species tai CITES (Convention on International Trade in Endangered Species). Lajeja, joiden tila on haavoittuva, uhanalainen, tai erittäin uhanalainen ei tule ostaa. Kala- ja äyriäislajien ja -kantojen tilasta saa tietoa myös esim. WWF Suomen kalaoppaasta. Lajeja, jotka on merkitty oppaassa punaisella, ei tulisi ostaa.

Lisäksi tunnetut ekomerkit kuten MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council), GGN (Certified Responsible Farming & Transparency) tai BAP (Best Aquaculture Practices) auttavat tunnistamaan, mitkä liha- ja kalatuotteet eivät sisällä uhanalaisia lajeja.

Mikäli kohde tarjoaa villiriistaa, sen tulee olla peräisin hyvin hoidetuista riistakannoista, joita metsästetään ja hoidetaan kestävästi.

Kirjaa toimintatapa osaksi vastuullisuussuunnitelmaa.

  Auditoinnissa kohde esittää kirjallisen hankintapolitiikkansa, josta käy ilmi, että se ei osta uhanalaisista tai suojelluista lajeista/kannoista peräisin olevia tuotteita sekä se, miten se varmistaa asian (esim. toimittajan sertifikaatti). Lisäksi kohde esittää sen hetkisen ruokalistansa, jonka kala- ja liharuokien alkuperä sen tulee pystyä kertomaan.

Jotta asiakkaiden tietoisuus luomu-, Reilun kaupan- ja lähituotteista kasvaisi, näiden tuotteiden tulee olla selvästi merkittyjä kohteen tarjoilutiskissä/tarjoilupöydissä/ruokalistalla. Merkintä voidaan tehdä symboleita apuna käyttäen tai muulla helppotajuisella tavalla. Merkintä ei ole välttämätön, mikäli tuote on tarjolla alkuperäisessä pakkauksessaan, josta käy ilmi, että se on luomu- tai Reilun kaupan tuote.

Suosittelemme, että myös liha- ja kalatuotteiden alkuperä ilmoitetaan aina ruokalistalla/buffet-tarjoilun yhteydessä.

Vaikka kriteeri on tarkoitettu koskemaan tarjoilua asiakkaille, suosittelemme vahvasti, että luomu- lähi- ja Reilun kaupan tuotteet on merkitty myös henkilökunnan ruokalassa.

Merkinnän tulee aina noudattaa paikallista lainsäädäntöä ja ohjeistusta.

  Auditoinnissa tarkistetaan, että lähi-, luomu- ja Reilun kaupan tuotteet on selkeästi merkitty tarjoilussa.

Ruokahävikin torjunta on tärkeää, sillä se aiheuttaa suuren osan ravintolatoiminnan ympäristökuormituksesta. Hävikin pienentämiseksi kohteen tulee tehdä kirjallinen suunnitelma.

Suunnitelmassa tulisi huomioida seuraavat asiat:
• Voidaanko tarjotun ruuan määrää tai tyyppiä muuttaa?
• Voidaanko käyttää pienempiä tarjoiluastioita?
• Voiko kohde tarjota puolikkaita annoksia alennettuun hintaan?
• Voidaanko ruuan säilytystä tai tarjoilua muuttaa niin, että sen säilyvyys paranee?
• Käytetäänkö kaikkia ainesosia tehokkaasti?
• Voisiko ruokaa tarjota buffet-pöydän sijasta valmiina annoksina?
• Mikäli tarjoilussa käytetään buffet-pöytiä, voidaanko asiakkaita kehottaa ottamaan vain sen verran lautaselleen, minkä jaksavat syödä?
• Miten jäljelle jäänyttä ruokaa voitaisiin käyttää toisten ruokalajien valmistamiseen tai lahjoittaa/myydä?

Suosittelemme vahvasti, että asiakkaille kerrotaan kohteen tavoitteesta vähentää ruokahävikkiä esim. buffet-pöydän kylttien avulla. Asiakkaille voidaan myös tarjota mahdollisuus ottaa syömättä jäänyt osa annoksestaan mukaan, tai myydä ylijäämäruokaa tarjoiluajan päätteeksi.

Täyttääkseen kriteerin suunnitelmaan tulee sisältyä myös käytännön toimia.

  Kirjaa toimintasuunnitelma osaksi vastuullisuussuunnitelmaa ja lisää se myös ympäristökansioon.

  Auditoinnissa kohde esittelee ruokahävikin torjuntasuunnitelmansa ja ne konkreettiset toimet, jolla hävikkiä pyritään vähentämään. Auditointikierroksella varmistetaan, että toimet ovat käytössä.

Pullotetun veden valmistuksesta, pakkausten valmistamisesta, kuljetuksesta, pakkausjätteen keräämisestä ja uudelleenkäytöstä aiheutuu suuri ympäristökuormitus. Kuormitusta vähentääkseen kohteen tulee tarjota asiakkailleen vesijohtovettä. Vettä voidaan tarjota sellaisenaan, suodatettuna tai hiilihapotettuna. Suosittelemme myös, että kohde kertoo asiakkailleen suomalaisen vesijohtoveden korkeasta laadusta.

Vesijohtovettä tulee tarjota asiakkaille ravintoloissa ja kokoustiloissa, mutta sitä voi olla tarjolla myös vastaanotossa ja majoitustiloissa.

Mikäli paikallisessa vesijohtovedessä on maku-, väri- tai hajuvirheitä, tätä kriteeriä ei tarvitse täyttää.

 Auditointikierroksella tarkastetaan, että vesijohtovettä on tarjolla asiakkaille.

Vegaanisen ruokavalion ympäristökuormitus on paljon sekaruokavaliota pienempi, ja vegaanisuus on asiakkaiden keskuudessa jatkuvasti yleisempää. Tämän vuoksi Green Key -kohteissa tulee olla tarjolla/mahdollisuus saada pyynnöstä myös vegaanista maitojuomaa aina silloin, jos tarjolla on maitoa. Kriteeri koskee myös kahvitarjoilua.

  Auditoinnissa tarkistetaan, että kohteessa on tarjolla/mahdollisuus saada pyynnöstä myös vegaanista maitojuomaa, mikäli tarjolla on maitoa.

PISTEKRITEERIT

Ruokahävikin vähentämiseksi kohde mittaa ja kirjaa ylös päivittäin yli jääneen ruuan määrän.

Hävikkiä voidaan seurata eri tarjoilutyyppien (buffet, à la carte) tai ruokalajien (aamiainen, lounas jne.) kohdalla. Suosittelemme myös, että eri kategorioiden (lämmin ruoka, salaatti, leipä jne.) hävikkiä seurataan erikseen. Kirjanpidosta tulee myös käydä ilmi, mitä hävikin osia pystyttiin jatkokäyttämään.

Kirjaa osaksi vastuullisuussuunnitelmaa ja liitä ympäristökansioon.

Auditoinnissa kohde esittelee menetelmän, jolla ruokahävikin määrää seurataan, sekä kirjaukset edeltävän kuukauden ajalta.

Vähentämällä tehotuotetun naudanlihan käyttöä kohde voi edistää tuotantoeläinten hyvinvointia ja monissa tapauksissa vähentää lihantuotannon ja -kuljetusten ympäristökuormitusta. Valitsemalla lähellä tuotettua tai luomulihaa kohde voi varmistua, että sen tuotannossa on noudatettu EU-alueen turvallisuus-, hygienia- ja ympäristönormeja. Koska ravintolan ruokalista voi vaihdella huomattavasti vuoden mittaan, tämän kriteerin tarkasteluväli on kokonainen toimivuosi.

Kirjaa hakemukseen, millä konkreettisilla toimilla naudanlihan käyttöä on vähennetty.

Kriteeri ei koske kohteita, jotka eivät tarjoa lounasta ja/tai päivällistä.

Auditoinnissa kohde esittelee yhteenvedon, josta käy ilmi, että tehotuotetun naudanlihan käyttö on vähentynyt kuluneella jaksolla.

Kasvisruokavalion ympäristökuormitus on paljon sekaruokavaliota pienempi, ja kasvissyönti on asiakkaiden keskuudessa jatkuvasti yleisempää. Ympäristökuormituksen pienentämiseksi 25 % kohteen tarjoamista pääruoka-annoksista on kasvisruokia. Suosittelemme, että sama koskee myös alkuruokia.

Tässä yhteydessä kasvisruoaksi katsotaan ruoka, joka ei sisällä liha-, kala- tai äyriäistuotteita (maito- ja munatuotteet sallitaan).

Vaikka kriteeri on tarkoitettu koskemaan asiakkaille suunnattua ruokalistaa, suosittelemme vahvasti, että sitä noudatetaan myös henkilökunnan ruokalassa.

Kriteeri ei koske kohteita, jotka eivät tarjoa lounasta ja/tai päivällistä.

 Liitä hakemukseen voimassa oleva ruokalista.

Auditoinnissa kohde esittelee voimassa olevan / kuluvan viikon ruokalistansa, jolla tarjotuista pääruoka-annoksista vähintään 25 % on kasvisruokia.

Vegaanisen ruokavalion ympäristökuormitus on paljon sekaruokavaliota pienempi, ja vegaanisuus on asiakkaiden keskuudessa jatkuvasti yleisempää.

Täyttääkseen tämän kriteerin kohteen ruokalistalla tulee olla aina vähintään yksi täysin vegaaninen alku-, pää- ja jälkiruokavaihtoehto. Vegaanisten annosten tulee olla selvästi merkittyjä ruokalistalla tai buffet-tarjoilussa. Merkintä voidaan tehdä symbolien tms. avulla.

Vaikka kriteeri on tarkoitettu koskemaan asiakkaille suunnattua ruokalistaa, suosittelemme vahvasti, että sitä noudatetaan myös henkilökunnan ruokalassa.

Kriteeri ei koske kohteita, jotka eivät tarjoa lounasta ja/tai päivällistä.

 Liitä hakemukseen voimassa oleva ruokalista.

Auditoinnissa kohde esittelee ruokalistansa, jolta voi koota 3 ruokalajin vegaanisen menun.

Kohteen vastuullisuustyön tulee näkyä sen käyttämissä ruoka- ja juomatuotteissa sekä niiden raaka-aineissa. Käyttämällä pääosin luomu-, Reilun kaupan- tai lähituotteita kohde voi merkittävästi pienentää ympäristökuormitustaan, tukea kestävää kehitystä ja paikallistaloutta.

Luomu- ja Reilun kaupan tuotteiden tulee olla kansallisesti tai kansainvälisesti sertifioituja. Lähituotteiksi katsotaan tässä yhteydessä saman maakunnan alueella tai viereisen maakunnan alueella alle 100 km päässä kohteesta tuotetut tuotteet ja raaka-aineet.

Täyttääkseen tämän kriteerin kohteen tulee koota yhteenveto kaikista elintarvikehankinnoistaan edeltävien 12 kk aikana. Yhteenvedosta tulee käydä ilmi, että vähintään 50 % oli luomu-, lähi- tai Reilun kaupan tuotteita.

 Liitä hakemukseen selvitys siitä, miten kriteeri täyttyy.

  Auditoinnissa kohde esittää selvityksen viimeisen tilikauden / viimeisten 12 kk aikana hankkimistaan luomu-, lähi- ja Reilun kaupan ruoka- ja juomatuotteista sekä niiden osuudesta kaikista elintarvikehankinnoista.

Pienentääkseen käyttämiensä liha-, kala- ja äyriäistuotteiden ympäristökuormitusta ja suojellakseen luonnon monimuotoisuutta kohde käyttää ainoastaan kestävyyssertifioituja liha-, kala- ja äyriäistuotteita.

Kestävyyssertifioiduiksi katsotaan luomutuotteet sekä muut sertifikaatit, joissa on huomioitu myös eläinten hyvinvointi ja eläinkantojen kestävä käyttö. Hyväksyttyjä sertifikaatteja ovat esim. EU-kukka ja kansallinen luomumerkki, ekosertifikaatit kuten MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council), GGN (Certified Responsible Farming & Transparency) tai BAP (Best Aquaculture Practices).

Täyttääkseen kriteerin yrityksen tulee osoittaa, että kaikki sen käyttämät liha-, kala- ja äyriäistuotteet ovat kestävyyssertifioituja. Tämä voidaan tehdä esim. esittämällä tavarantoimittajien kestävyyssertifikaatit tai yhteenveto hankinnoista, josta käy ilmi hankittujen tuotteiden sertifiointi.

Kirjaa hakemukseen tavarantoimittajien tai tuotteiden kestävyyssertifioinnit.

Auditoinnissa kohde esittää yhteenvedon edellisten 12 kk aikana hankkimiensa liha-, kala- ja äyriäistuotteiden/niiden toimittajien kestävyyssertifikaateista.

Tukeakseen paikallista tuotantoa ja pienentääkseen elintarvikkeiden tuotannosta ja kuljetuksesta aiheutuvaa ympäristökuormitusta kohde käyttää satokauden mukaisia, paikallisesti/kotimaassa tuotettuja kasviksia, marjoja tai hedelmiä tarjoamiensa ruoka-annosten pääraaka-aineena. Pääraaka-aineeksi katsotaan ainesosa, joka on mainittu tuotteen nimessä ja jonka osuus valmiista ruoka-annoksesta on vähintään 50 %.

Täyttääkseen kriteerin kohteen ravintolan ruokalistalla tulee olla koko satokauden ajan ainakin yksi ruokalaji, jonka pääraaka-aineena ovat kotimaiset satokauden kasvikset, marjat tai hedelmät.

Kriteeri ei koske kohteita, jotka eivät tarjoa lounasta ja/tai päivällistä.

Auditoinnissa kohde esittelee ruokalistansa viimeksi kuluneen suomalaisen satokauden ajalta (kesä-syyskuu).

Tukeakseen paikallista tuotantoa ja/tai kestävää kehitystä sekä pienentääkseen elintarvikkeiden tuotannosta ja kuljetuksesta aiheutuvaa ympäristökuormitusta kohde käyttää aina vähintään yhden lounaslistallaan tarjottavan pääruuan pääraaka-aineena luomu-, lähi- tai Reilun kaupan tuotteita.

Pääraaka-aineeksi katsotaan ainesosa, joka on mainittu tuotteen nimessä ja jonka osuus valmiista ruoka-annoksesta on vähintään 50 %. Luomu- ja Reilun kaupan tuotteiden tulee olla kansallisesti tai kansainvälisesti sertifioituja. Lähituotteiksi katsotaan tässä yhteydessä saman maakunnan alueella tai viereisen maakunnan alueella alle 100 km päässä kohteesta tuotetut tuotteet ja raaka-aineet.

Kriteeri ei koske kohteita, jotka eivät tarjoa lounasta ja/tai päivällistä.

  Liitä hakemukseen 3 lounaslistaa edellisen 12 kk ajalta.

Auditoinnissa tarkastetaan 3 lounaslistaa edellisten 12 kuukauden ajalta, josita käyvät ilmi pääruuat, joiden pääraaka-aine on lähituotettu/luomu-/reilun kaupan tuote.

Tukeakseen paikallista tuotantoa ja/tai kestävää kehitystä sekä pienentääkseen elintarvikkeiden tuotannosta ja kuljetuksesta aiheutuvaa ympäristökuormitusta kohde käyttää aina vähintään yhden à la carte-listallaan tarjottavan alku-, pää- ja jälkiruuan pääraaka-aineena luomu-, lähi- tai Reilun kaupan tuotteita.

Pääraaka-aineeksi katsotaan ainesosa, joka on mainittu tuotteen nimessä ja jonka osuus valmiista ruoka-annoksesta on vähintään 50 %. Luomu- ja Reilun kaupan tuotteiden tulee olla kansallisesti tai kansainvälisesti sertifioituja. Lähituotteiksi katsotaan tässä yhteydessä saman maakunnan alueella tai viereisen maakunnan alueella alle 100 km päässä kohteesta tuotetut tuotteet ja raaka-aineet.

Auditointia varten kohde kokoaa yhteen edellisten 12 kuukauden à la carte-listat, ja auditoinnissa niistä tarkastetaan satunnaisotantana 2–3. Listoista tulee käydä ilmi alku-, pää- ja jälkiruuat, joiden pääraaka-aine on lähituotettu/luomu-/reilun kaupan tuote.

Kriteeri ei koske kohteita, jotka eivät tarjoa lounasta ja/tai päivällistä.

  Liitä hakemukseen (1-)2 à la carte -listaa edellisen 12 kk ajalta.

Auditoinnissa tarkastetaan (1-)2 à la carte -listaa, joista käyvät ilmi alku-, pää- ja pääruuat, joiden pääraaka-aine on lähituotettu/luomu-/reilun kaupan tuote.

9. SISÄTILAT

Sisäilman laatu on tärkeä työturvallisuutta, hygieniaa ja asiakasviihtyvyyttä lisäävä tekijä, ja yrityksen tulee huomioida se kaikissa sisätiloja koskevissa päätöksissään. Erityisen tärkeää on estää terveydelle haitallisten kemikaalien, mikrobien ja yhdisteiden päätyminen sisäilmaan. Hyvä ilmanvaihto, huolellinen sisustusmateriaalien ja pinnoiteaineiden valinta sekä tupakoinsavun torjuminen ovat keskeisimpiä sisäilman laatuun vaikuttavia toimia.

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Tupakoinnin terveyshaittojen pienentämiseksi kohteella tulee olla kirjallinen ohjeistus siitä, miten työajalla tupakointia pyritään vähentämään. Suosittelemme, että kaikki asiakkaiden ja henkilökunnan käyttöön tarkoitetut yleiset sisä- ja ulkotilat ovat savuttomia.

Mikäli tupakointi työaikana on sallittua, yrityksellä on oltava kirjatut ohjeet siitä, milloin ja missä he saavat tupakoida. Tupakointiin osoitetulla paikalla tulee olla paloturvalliset tuhkakupit. Yrityksen tulee kiinnittää huomiota siihen, että henkilökunnan tupakointi ei häiritse asiakkaita tai muuta henkilökuntaa.

  Kuvaa toimintatapa tai liitä hakemukseen kirjallinen ohjeistus.

Auditoinnissa kohde esittää kirjallisen ohjeistuksensa koskien tupakointia työaikana. Mikäli kohteessa työskentelee alle 10 henkilöä, ohjeistus voidaan esittää myös suullisesti. Ohjeistuksesta tulee käydä ilmi, milloin ja missä tupakointi on sallittua ja miten yritys torjuu sen asiakkaille ja muulle henkilökunnalle aiheuttamia terveys- ja viihtyvyyshaittoja.

Varmistaakseen sisäilman laadun ja pienentääkseen ympäristökuormitustaan kohde käyttää rakentamisessa, remontoinnissa ja sisustuksessa ympäristöystävällisiä materiaaleja. Erityisesti tulee välttää materiaaleja, jotka sisältävät haihtuvia orgaanisia (VOC) yhdisteitä. Ympäristöystävällisiä materiaaleja ovat esim. maalit ja liimat, joista ei haihdu terveydelle haitallisia yhdisteitä kuten formaldehydiä.

Paras tapa varmistua siitä, että käytetyt materiaalit eivät ole terveydelle haitallisia, on valita ympäristömerkitty tuote. Suositeltavia kansainvälisiä ja kansallisia ekomerkkejä ovat esim. Joutsenmerkki, EU-Kukka ja M1-merkki. Suosittelemme erityisesti ympäristöystävällisten kierrätettyjen/luonnonmateriaalien käyttöä tiloja remontoitaessa ja sisustaessa. Mikäli käytetään puuta, sen tulee olla kestävästi kasvatettua ja korjattua (esim. FSC-merkittyä), ja mieluiten lähialueella tuotettua.

Liitä yhteenveto.

  Auditoinnissa kohde esittää yhteenvedon edellisten 12 kk aikana toteutetuissa remonteissa käytetyistä materiaaleista, maaleista jne.

Tupakointi aiheuttaa terveys- ja viihtyvyyshaittoja myös ulkotiloissa, ja yhä useammat asiakkaat edellyttävät tiloilta täyttä savuttomuutta. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota siihen, ettei ruokailijoiden käyttämälle alueelle kulkeudu tupakansavua.

Täyttääkseen tämän kriteerin kohteen tulee varata osa ulkoterasseista savuttomille asiakkaille. Savuton alue tulee merkitä selkeästi, ja sen tulee sijaita riittävän kaukana alueesta, jolla tupakointi on sallittua.

Mikäli kohteessa ei tarjoilla ruokaa, tämä on vapaaehtoinen pistekriteeri.

  Auditoinnissa kohde esittelee savuttoman terassinsa, joka on selkeästi merkitty.

PISTEKRITEERIT

Tupakointi aiheuttaa terveys- ja viihtyvyyshaittoja myös ulkotiloissa, ja yhä useammat asiakkaat edellyttävät tiloilta täyttä savuttomuutta. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota siihen, ettei ruokailijoiden käyttämälle alueelle kulkeudu tupakansavua.

Täyttääkseen tämän kriteerin kohteen tulee varata ainakin osa ulkoterasseista savuttomille asiakkaille. Savuton alue tulee merkitä selkeästi ja sijoittaa riittävän kauaksi alueesta, jolla tupakointi on sallittua.

Mikäli kohteen terassilla on ruokatarjoilu, tämä kriteeri on pakollinen.

  Auditoinnissa kohde esittelee savuttoman terassinsa, joka on selkeästi merkitty.

Paikallisen kulttuurin kunnioittaminen ja sen tapojen, rakenteiden ja materiaalien esiintuominen on osa vastuullisen matkailuyrityksen toimintaa. Paikalliset elementit voivat myös erottaa kohteen muista, tuoda ainutlaatuisuutta ja edistää asiakkaiden tietoisuutta paikalliskulttuurista.

Täyttääkseen tämän kriteerin kohde käyttää toimintaansa, rakenteisiinsa tai tilojensa sisustamiseen paikallisia, olosuhteisiin soveltuvia menettelytapoja ja materiaaleja. Kohde arvostaa aidon paikallisen kulttuurin perinteisiä ja nykyaikaisia elementtejä ja hyödyntää niitä toiminnassaan, rakenteissaan ja sisustusratkaisuissaan. Rakennuksia, sisustusmateriaaleja ja -ratkaisuja koskevia lakeja ja säädöksiä tulee aina noudattaa.

Kohdetta kannustetaan hyödyntämään paikallista tietotaitoa, koulutusta ja kokemusta valitessaan materiaaleja, toimintatapoja ja välineitä tilojensa kestävään rakentamiseen ja sisustamiseen. Paikallisyhteisöjen tekijänoikeuksia tulee aina kunnioittaa.

Kirjaa hakemukseen, miten kriteeri täyttyy kohteessa.

  Auditoinnissa kohde esittelee, miten se on soveltanut toiminnassaan, rakentamis- tai sisustusratkaisuissaan paikallisia toimintatapoja ja materiaaleja ja aitoja paikallisen kulttuurin elementtejä niin, että paikallisyhteisöjen tekijänoikeuksia ei ole loukattu.

10. VIHERALUEET

Mikäli matkailuyrityksellä on laajat viheralueet, voi niiden hoito voi aiheuttaa merkittäviä kustannuksia ja ympäristövaikutuksia. Kustannusten hallitsemiseksi on keskeistä pyrkiä valitsemaan menetelmiä, välineitä ja kemikaaleja, jotka soveltuvat käyttötarkoitukseensa eivätkä aiheuta tarpeetonta ympäristökuormitusta. Erityisesti lannoituksessa ja kasvinsuojelussa käytettyjen aineiden valinnassa, käytössä ja varastoinnissa tulee noudattaa huolellisuutta, sillä ne ovat usein varsinkin laimentamattomina luonnonympäristölle haitallisia.

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Vähentääkseen kemikaalien aiheuttamaa ympäristökuormitusta ja terveysriskiä kohde ei käytä viheralueillaan kasvinsuojeluaineita, lannoitteita tai hyönteismyrkkyjä, elleivät ne ole välttämättömiä.

Mikäli lannoitteita tarvitaan, suosittelemme orgaanisia tai luonnonmukaisia vaihtoehtoja, kuten kompostia/ muita maanparannusaineita. Mikäli kemiallisia lannoitteita joudutaan käyttämään, niiden annostelussa, käytössä ja käytön ajoituksessa on noudatettava virallista ohjeistusta.

Kasvinsuojeluaineiden sijaan suosittelemme mekaanista rikkaruohojen torjuntaa, liekitystä tai kiehuvaa vettä. Vain silloin, jos luonnonmukaista vaihtoehtoa ei ole käytettävissä, kohde voi käyttää kasvinsuojeluaineita. Käytetyt kemikaalit eivät saa sisältää EU:ssa kiellettyjä tai markkinoilta poistumassa olevia kemiallisia ainesosia. Vain käyttövalmiita liuoksia saa käyttää, ellei niitä laimentava henkilö ole saanut siihen asianmukaista koulutusta. Kemiallisia kasvinsuojeluaineita ja tuholaismyrkkyjä tulee säilyttää kuten vaarallista jätettä.

Hyönteismyrkyt ja tuholaismyrkyt eivät saa olla haitallisia vesiympäristölle, nisäkkäille tai ihmisille, ja niiden annostelu- ja käyttöohjeita on ehdottomasti noudatettava.

Tämä kriteeri tulee täyttää myös silloin, jos viheralueiden hoito on ulkopuolisen palveluntarjoajan vastuulla.

 Listaa hakemukseen käytetyt kemikaalit tai liitä selvitys hakemukseen. Lsää luettelo myös ympäristökansioon.

  Auditoinnissa kohde esittää listan kasvinsuojeluaineista, lannoitteista ja tuholaismyrkyistä, joita sen viheralueilla käytetään. Listassa tulee olla esitettynä myös aineiden oikea annostelu ja käyttötapa. Kohteen tulee varmistua siitä, että sen käyttämät torjunta-aineet eivät sisällä ainesosia, jotka ovat EU:ssa kiellettyjen aineiden listalla. Mikäli viheralueiden hoito on ulkoistettu, palveluntarjoajan on esitettävä kirjallinen toimintatapansa kasvinsuojeluaineiden, lannoitteiden ja tuholaistorjunta-aineiden käytöstä. Auditointikierroksella voidaan lisäksi tarkistaa, että käytössä olevat kemikaalit vastaavat ilmoitettua.

Mikäli kohteen alueella on nurmikkoa, jonka pinta-ala on alle 4000 m2, sen viimeisten 12 kk aikana hankkimien ruohonleikkureiden tulee olla energiatehokkaita, matalaäänisiä ja pienipäästöisiä. Ruohonleikkeiden tulee olla joko sähkö- tai käsikäyttöisiä, käyttää 100 % uusiutuvaa polttoainetta tai niillä tulee olla ympäristömerkintä.

Mikäli kohteen alueella on nurmialueita, joiden pinta-ala on yli 4000 m2 tai sen viheralueiden hoidosta vastaa ulkopuolinen palveluntarjoaja, tämä kriteeri on valinnainen pistekriteeri.

Auditoinnissa kohde esittää yhteenvedon viimeisten 12 kk aikana hankkimistaan ruohonleikkureista ja niiden ympäristöystävällisyydestä.

Kohteella tulee olla menettelytapa, jolla se minimoi viheralueiden kasteluun tarvittavan veden määrän. Viheralueet voidaan esimerkiksi kastella aamu-, ilta- tai yöaikaan tai käyttäen istutusten juurille asennettua tihkukastelujärjestelmää. Kasteluun voidaan myös käyttää kerättyä sadevettä, esikäsiteltyä jätevettä tai muuta alueelta kerättyä hulevettä. Kohde voi myös valita viheralueilleen kasveja, jotka vaativat vähemmän kasteluvettä, tai istuttaa paljon vettä vaativat kasvit varjoisampaan paikaan, jossa haihtuminen on vähäisempää.

Auditoinnissa kohde esittelee toimintatapansa viheralueiden kastelussa.

Ympäristön roskaantumisen estämiseksi kohteen alueella tulee olla riittävästi roska-astioita ja tuhkakuppeja. Astiat tulee sijoittaa paikkoihin, joissa asiakkaat liikkuvat tai ruokailevat usein tai joissa myydään elintarvikkeita. Kohteen tulee huolehtia ulkoalueiden roskattomuudesta poimimalla säännöllisesti roskia kohteen alueelta ja sen välittömästä läheisyydestä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää muoviroskan ja tupakantumppien keräämiseen. Suosittelemme vahvasti, että ulkoalueilla sijaitsevat roska-astiat ovat kannellisia, jotta estetään lintujen ja muiden eläinten pääseminen astioihin.

  Auditoinnissa kohde esittelee menettelytavan, jolla varmistetaan ulkoalueiden siisteys. Auditointikierroksella tarkistetaan silmämääräisesti, että kohteen alueella on riittävästi roska-astioita ja tuhkakuppeja, ja että alue on siisti.

PISTEKRITEERIT

Kohteen 12 kk aikana hankkimien ruohonleikkureiden tulee olla energiatehokkaita, matalaäänisiä ja pienipäästöisiä. Ruohonleikkeiden tulee olla joko sähkö- tai käsikäyttöisiä, käyttää 100 % uusiutuvaa polttoainetta tai niillä tulee olla ympäristömerkintä.

Mikäli kohteen alueella on nurmikkoa, jonka pinta-ala on yli 4000 m2 tai sen viheralueiden hoidosta vastaa ulkopuolinen palveluntarjoaja, tämä kriteeri on valinnainen pistekriteeri.

Auditoinnissa kohde esittää tiedot viimeisten 12 kk aikana hankkimistaan ruohonleikkureista ja niiden ympäristöystävällisyydestä.

Suojellakseen ja lisätäkseen luonnon monimuotoisuutta kohde toteuttaa biodiversiteettiä hyödyntäviä toimia omalla alueellaan tai sen lähiympäristössä.

Biodiversiteettiä hyödyttäviä toimia ovat esimerkiksi:
• Peitekasvien istuttaminen tai peitekasvillisuuden ennallistaminen
• Pölyttäjäystävällisten alueiden luominen ja ylläpito
• Viherkattojen ja -seinien istuttaminen ja ylläpito
• Pölyttäjäystävällisten kasvilajien istuttaminen puutarhoihin, viherkatoille ja -seiniin sekä muille ulkoalueille
• Paikallisten eläinlajien elinolosuhteiden parantaminen (esim. linnunpönttöjen, hyönteishotellien tai mehiläispesien rakentaminen)
• Paikallisten lajien elinympäristöjen suojelu (maa- tai vesiympäristöt) kohteen alueella tai sen lähialueilla (esim. koskien ennallistaminen, kalaportaiden asentaminen, soiden ennallistaminen)
• Ääni- ja valosaasteen minimoiminen kohteen osissa, joissa liikkuu usein villieläimiä
• Lahopuiden jättäminen maastoon
• Niittyjen, ketojen tai perinnebiotooppien perustaminen, ennallistaminen tai ylläpito
• Suojakaistojen perustaminen ja ylläpito vesistöjen reunoilla
• Ulkopuolisen asiantuntijan toteuttaman biodiversiteettikartoituksen teettäminen ennen uusien rakennushankkeiden aloittamista
• Paikallisen suojelualueen perustaminen

Toteutettujen toimien tulee aktiivisesti suojella tai tukea paikallisia (kotoperäisiä/vain alueella esiintyviä/harvinaisia) kasvi- ja eläinlajeja. Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee vuosittain toteuttaa jokin luonnon monimuotoisuutta hyödyttävä käytännön toimi.

Kriteeri koskee myös kohteita, joiden viheralueiden hoidosta vastaa ulkopuolinen palveluntarjoaja.

  Kirjaa hakemukseen viimeisen 12 kk aikana toteutetut toimet tai liitä selvitys hakemukseen. Liitä selvitys myös ympäristökansioon.

  Auditoinnissa kohde esittelee toimintatavan tai suunnitelman, jolla se pyrkii suojelemaan kotoperäisiä lajeja. Auditointikierroksella tarkastetaan, mitä käytännön toimia sen alueella on otettu käyttöön viimeisen vuoden aikana.

Uusien polkujen ja ajoreittien muodostuminen aiheuttaa maaston kulumista ja kiihdyttää maaperän eroosiota. Torjuakseen eroosiota kohde pyrkii suunnittelemaan kulkureitit niin, että ne vastaavat alueella liikkuvien tarpeisiin, ja estämään uusien polkujen/ajoreittien muodostumisen alueelleen esim. aitaamalla, sijoittamalla ajoesteitä, istutuksia tai muita kulkua rajoittavia rakenteita viheralueilleen.

Mikäli alueelle on jo syntynyt polkuja/ajoreittejä, voidaan niiden levenemistä rajoittaa esim. lisäämällä pinnalle karkeampaa maa-ainesta tai reunustamalla ne kivillä, puukappaleilla tai muilla luonnonmateriaaleilla. Täyttääkseen tämän kriteerin kohteen tulee olla pyrkinyt rajoittamaan uusien polkujen/ajoreittien muodostumista alueellaan edellisten 12 kk aikana.

  Auditoinnissa kohde esittelee, mihin konkreettisiin toimiin se on ryhtynyt rajoittaakseen uusien polkujen/ajoreittien muodostumista tai torjuakseen liikenteen/jalankulkijoiden aiheuttamaa maaston eroosiota viimeisten 12 kk aikana.

Suojellakseen luonnon monimuotoisuutta ja torjuakseen vieraslajien vaikutusta paikalliseen ekosysteemiin kohde istuttaa alueelleen vain paikallisia/kotimaisia lajikkeita/perinnekasveja.

On tärkeää, että viheralueiden hoidosta vastaava henkilökunta on saanut koulutusta ja tietoa alueelle istutettavista kotoperäisistä kasvilajeista ja ymmärtää niiden merkityksen luonnon monimuotoisuudelle.

Tämä kriteeri koskee myös tilanteita, joissa viheralueiden hoidosta vastaa ulkopuolinen palveluntarjoaja.

Auditoinnissa kohde esittää viheralueidensa hoitosuunnitelman, jossa on mainittu, että alueelle istutettavat kasvit ovat paikallisia / kotimaisia lajikkeita / perinnekasveja.

Voimakkaasti leviävät vieraslajit uhkaavat monin paikoin luonnon monimuotoisuutta ja tukahduttavat/syrjäyttävät hitaampikasvuisia kotoperäisiä kasvi- ja eläinlajeja. Tämän vuoksi on tärkeää, että kohde torjuu vieraslajeja omalla toimialueellaan ja sen välittömässä läheisyydessä. Myös kohteen viheralueista vastaavan henkilökunnan tulee tunnistaa tärkeimmät vieraslajit ja tietää, miten niitä kuuluu torjua. (Lisätietoa esim.: vieraslajit.fi).

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee olla toteuttanut alueellaan tai sen välittömässä läheisyydessä vähintään yhden vieraslajin torjuntaan liittyvä hanke viimeisten 12 kk aikana. Vieraslajien torjuminen tulee tehdä tavalla, joka ei uhkaa muita eliöitä.

Kirjaa hakemukseen, miten vieraslajeja on torjuttu viimeisten 12 kk aikana.

Auditoinnissa kohde esittelee toimintatavan, jolla se torjuu vieraslajeja alueellaan tai sen välittömässä läheisyydessä, ja vähintään yhden konkreettisen hankkeen, jonka se on toteuttanut viimeisten 12 kk aikana.

Pienentääkseen toimintansa ympäristökuormitusta kohteella on alueellaan tai sen välittömässä läheisyydessä oma marja- tai hedelmäpuutarha, yrtti- tai kasvimaa, jonka tuotteita se tarjoaa asiakkailleen.

Täyttääkseen kriteerin puutarhan tai kasvimaan tulee olla pysyvä, ja siellä tulee kasvaa yrttejä tai muita syötäviä kasveja. Puutarhan/kasvimaan tuotteita tulee tarjota asiakkaille joko ruokana, juomana, mukaan myytävänä tuotteena tai osana muuta tarjottua elämystä. Asiakkaille voidaan myös tarjota mahdollisuus osallistua sadonkorjuuseen tai paikallisen koulun/päiväkodin oppilaita voidaan kutsua sinne opintoretkelle.

Puutarhan ja kasvimaan hoidossa tulee noudattaa samoja lannoitteiden, kasvinsuojeluaineiden ja tuholaistorjunta-aineiden käyttöä sekä kastelumenetelmiä koskevia periaatteita kuin kohteen muiden viheralueiden hoidossa. Tuotettujen vihannesten, marjojen ja yrttien käytössä tulee noudattaa voimassa olevia lakeja ja säännöksiä.

Tämä kriteeri ei koske ammattimaiseen viljelyyn käytettyjä kohteen alueita, joiden tuotto muodostaa merkittävän osan kohteen liikevaihdosta (esim. vihannestarhat, marjatarhat ja kasvihuoneet).

Auditointikierroksella tarkistetaan, että kohteessa /sen välittömässä läheisyydessä on kasvimaa tai puutarha, ja että sen tuotteita hyödynnetään asiakkaille tarjotuissa elintarvikkeissa/tuotteissa/elämyksissä.

Vähentääkseen jätekuljetusten tarvetta ja tuottaakseen maanparannusainesta kohde kompostoi viheralueillaan ja kiinteistön hoidossa syntyvän puutarhajätteen paikan päällä. Kompostimulta hyödynnetään pihassa tai puutarhassa maanparannusaineena tai täyttömaana. Puutarhajätekompostiin ei saa laittaa ruuantähteitä, ellei sitä ole katettu ja haittaeläinten pääsyä ole estetty.

  Auditointikierroksella tarkistetaan, että kohteessa on toiminnassa oleva puutarhajätekomposti.

11. YHTEISKUNTAVASTUU

Yrityksen yhteiskuntavastuulla tarkoitetaan kestävän kehityksen edistämisestä yrityksessä. Yhteiskuntavastuullinen yritys sitoutuu noudattamaan lakeja, asetuksia ja kansainvälisiä sopimuksia, ja ymmärtää toimintansa vaikutukset ympäröivään yhteiskuntaan. Vastuulliseen yritystoimintaan kuuluvat ihmisoikeuksien kunnioittaminen, kaikenlaisen syrjinnän vastustaminen, toiminnan avoimuus ja valvonta sekä toiminnasta raportointi. Tärkeä osa yhteiskuntavastuuta ovat myöskin työntekijöiden oikeuksia turvaavat sopimukset ja niiden ulottaminen myös alihankintaketjuihin ja yhteistyökumppaneihin.

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Kohde vakuuttaa hallinnassaan olevien kiinteistö-, maa- ja vesioikeuksien olevan laillisesti hankittuja ja kunnioittavansa paikallisyhteisöjen ja alkuperäiskansojen oikeuksia (huomioiden saamelaiskansojen vapaan, tietoon perustuvan ennakkosuostumuksen). Kohde vakuuttaa kaiken ympäristöön, terveyteen, turvallisuuteen ja työvoimaan liittyvän toimintansa noudattavan kansainvälisiä, kansallisia ja paikallisia sopimuksia, lainsäädäntöä ja muita säännöksiä. Kohde vakuuttaa kunnioittavansa paikallisyhteisön oikeuksia ja normeja.

Ympäristövaatimusten noudattamisen osalta kohteen on täytettävä vähintään seuraavat ehdot:
• kohteen toimintaan liittyvillä toimilla ei ole merkittäviä kielteisiä vaikutuksia luonnon ekosysteemeihin ja villieläimiin. Mahdolliset toiminnasta aiheutuvat häiriöt luonnon ekosysteemeissä minimoidaan, kunnostetaan ja kompensoidaan ohjaamalla varoja luonnonsuojeluun. Toiminnan tulee tapahtua kansallista lainsäädäntöä ja paikallista sääntelyä noudattaen ja sen tulee minimoida melu- ja valosaastetta, valumista ja eroosiota, otsonikerrosta heikentävien yhdisteiden käyttöä sekä ilman, veden ja maaperän saastumista.
• Jos kohde sijaitsee suojellulla tai herkällä alueella tai sellaisen lähellä, sen tulee olla tietoinen ja noudattaa sitä koskevia lakeja ja määräyksiä.

Työvoimaan liittyvien vaatimusten noudattamisen osalta kohteen on täytettävä vähintään seuraavat ehdot:
• Kaikki työntekijät saavat kirjallisesti yhteenvedon (käytännössä sopimus), joissa ilmoitetaan työsuhteen ehdot, mukaan lukien tiedot työajoista ja palkasta.
• Kaikille työntekijöille maksetaan minimitoimeentulon mukainen palkka.
• Työntekijöiltä ei peritä takuumaksua ennen työn aloittamista, ja kaikki työntekijät saavat saatavansa työsuhteen päätyttyä.
• Kaikki työntekijät saavat kirjalliset ohjeet kohteen sisäisistä säännöistä ja -käytännöistä sekä kirjallisesta menettelytavasta valitusten ja huolenaiheiden esittämiseksi.
• Kaikkien alle 18-vuotiaiden työntekijöiden osalta noudatetaan kansallisia määräyksiä sekä YK:n lasten oikeuksien yleissopimusta ja ILO:n (Kansainvälinen työjärjestö) yleissopimuksia 138/182.
• Kaikki työntekijät saavat oikeudenmukaista kohtelua ilman syrjintää (rekrytointiin, yleisesti työsuhteeseen, koulutukseen ja ylennyksen liittyen).
• Kaikki työntekijät työskentelevät turvallisessa työympäristössä.
• Kaikille työntekijöille tarjotaan mahdollisuus koulutukseen, kokemuksen kerryttämiseen ja kehittymiseen.
• Kaikki työntekijät voivat antaa palautetta työoloistaan (esim. arvioinneilla, henkilöstötyytyväisyystutkimuksella jne.).
• Työnantaja säilyttää kopion kaikista palkkalaskelmista ja pitää kirjaa työtunneista ja ylitöistä.

Terveyteen ja turvallisuuteen liittyvien vaatimusten noudattamisen osalta kohteen on täytettävä vähintään seuraavat ehdot:

• Kaikki työntekijät saavat tietoa ja koulutusta terveys- ja turvallisuusvaatimuksista.
• Kaikilla työntekijöillä on pääsy kirjallisiin terveys- ja turvallisuuskäytäntöihin ja -suunnitelmiin.
• Kaikilla asiakkailla on pääsy kirjallisiin tietoihin kohteen turvallisuudesta.

Paikallisyhteisön oikeuksiin ja vallitseviin normeihin liittyvien vaatimusten noudattamisen osalta kohteen on täytettävä vähintään seuraavat ehdot:

• Kohteen toiminnalla ei ole haitallista vaikutusta paikallisyhteisön elinkeinon harjoittamiseen, maa- ja vesivarjojen käyttöön, liikenneyhteyksiin tai asumiseen, eikä se aiheuta asukkaiden vastentahtoista uudelleen sijoittamista
• Kohteen toiminta ei vaaranna elintarvike-, vesi- ja energiapalvelujen eikä terveys- ja jätehuoltopalvelujen saatavuutta naapuriyhteisöissä
• Kohteen toiminta ei estä paikallisia asukkaita pääsemästä paikallisiin historiallisiin, arkeologisiin tai kulttuurisesti ja hengellisesti tärkeisiin kohteisiin.
• Rakennuksiin ja infrastruktuuriin liittyvä maankäyttö maantieteellisen sijainnin ja laajuuden osalta sekä niiden suunnittelu, käyttö ja purkaminen toteutetaan paikallista kaavoitusta ja suojelu- tai perintöalueiden vaatimuksia noudattaen
• Luonnon- ja kulttuuriperintöympäristön kapasiteetti ja eheys otetaan huomioon sijoittelussa, suunnittelussa, vaikutusten arvioinnissa sekä maaoikeuksissa ja -hankinnoissa.
• Kohde ottaa selvää ja noudattaa paikalliskehittämiseen liittyviä sääntöjä ja arkkitehtuuriin liittyvää ohjeistusta.

  Liitä lausunto osaksi vastuullisuussuunnitelmaa ja lisää se myös ympäristökansioon.

Auditoinnissa kohde esittää kirjallisen lausunnon, jossa se vakuuttaa noudattavansa kaikkia sitä koskevia ympäristöön, terveyteen, turvallisuuteen ja työvoimaan liittyviä kansainvälisiä, kansallisia ja paikallisia sopimuksia, lakeja ja muita säännöksiä, sekä vakuuttaa kunnioittavansa paikallisyhteisön oikeuksia ja normeja.

Kohteella on toimintatapa, jolla se varmistaa, että sen työntekijät, harjoittelijat ja vapaaehtoistyöntekijät on vakuutettu työtapaturman varalta.

  Liitä toimintatapa osaksi vastuullisuussuunnitelmaa ja lisää myös ympäristökansioon.

Auditoinnissa kohde esittää vastuullisuussuunnitelmansa, josta käy ilmi, kuinka tämän kriteeri toteutuu.

Lisätäkseen asiakkaiden tietoisuutta kohteen yhteiskuntavastuusta sekä tukeakseen ympäristön kestävyyttä suojelemalla kasvi- ja eläinlajeja, jotka on listattu CITES-sopimuksessa (Convention on International Trade in Endangered Species) lueteltuja uhanalaisia lajeja, kohde ei kerää, myy, käy kauppaa tai näytä niitä.

Luonnonvaraisia eläinlajeja ei hankita, kasvateta tai pidetä vankeudessa, lukuun ottamatta asianmukaisesti säänneltyä ja valtuutettua toimintaa, jota varten kohteella on asianmukaiset, eläinten hoitoon varustetut tilat. Luonnonvaraisten ja kotieläinten pitämisen, hoidon ja käsittelyn on täytettävä kaikki eläinten hyvinvointia koskevat vaatimukset. Kohteen järjestämät tilaisuudet, joissa on mahdollista kohdata vapaasti vaeltavia villieläimiä niitä häiritsemättä, ovat sallittuja. Niiden tulee olla toteutettu vastuullisesti, jotta haitalliset vaikutukset luonnonvaraisten eläimiin ja kasveihin vältetään.

Historiallisten ja arkeologisten esineiden suojelemiseksi kohde ei myöskään myy, vaihda tai pidä esillä tällaisia esineitä.

Kohde myy, käy kauppaa tai esittelee kasveja ja eläimiä ja/tai historiallisia ja arkeologisia esineitä vain, jos paikallinen, kansallinen ja kansainvälinen lainsäädäntö sen sallii.

  Liitä toimintatapa osaksi vastuullisuussuunnitelmaa ja lisää myös ympäristökansioon.

Auditoinnissa kohde esittää asiakirjat, jotka osoittavat, miten se toimii sen varmistamiseksi, ettei kohteessa myydä, käydä kauppaa tai esitellä uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja eikä historiallisia tai arkeologisia esineitä. Jos kohde myy tässä kriteerissä tarkoitettuja tuotteita, sillä tulee olla esittää kansallisilta viranomaisilta saatu lausunto tai muu dokumentti, jonka perusteella se voi myydä, käydä kauppaa tai esittää tuotteita. Auditointikierroksen aikana auditoija tarkistaa, ettei asiattomia esineitä ole myynnissä tai esillä.

Kohteen tulee kiinnittää huomiota alihankkijoiden palveluksessa olevien, kohteessa työskentelevien työntekijöiden työaika-, ylityökorvaus-, loma- ja vapaa-aika-, sairaslomakorvaus- ym. järjestelyihin. Kohde varmistaa niin alihankintasopimuksessaan kuin käytännössä, että työntekijöiden oikeuksia koskevaa lainsäädäntöä noudatetaan.

Liitä osaksi vastuullisuussuunnitelmaa ja lisää myös ympäristökansioon,

Auditoinnissa kohde esittää vastuullisuussuunnitelmansa sekä toimintamallin, jolla kriteerin toteutumista seurataan.

Edistääkseen eläinten hyvinvointia matkailualalla ja suojellakseen luonnon monimuotoisuutta paikallisesti, kohde noudattaa eläinten hyvinvointia koskevia ohjeita.

Eläinten hyvinvoinnin arvioimiseksi kohteen tiloissa on noudatettava ABTA:n ohjeistusta ”Global Welfare Guidance for Animals in Tourism”, joka perustuu nk. viiden vapauden periaatteisiin:

1. Hyvä ruokinta: Ei pitkittynyttä nälkää tai janoa
2. Hyvä lepopaikka: Lepopaikan mukavuus ja sopiva lämpötila
3. Hyvä terveys: Eläimillä ei ole sopimattomista hoitomenettelyistä aiheutuneita vammoja, sairauksia tai kipuja
4. Lajille ominainen käyttäytyminen: Sosiaalinen vuorovaikutus, luonnollinen käyttäytyminen, hyvä ihmisen ja eläimen välinen suhde, positiivinen mieliala
5. Suojelu pelolta ja ahdistukselta: Ei selviä pelon/ahdistuksen/apatian merkkejä, mahdollisuus hakea yksityisyyttä/suojaa.

Lisäksi kohde huolehtii, ettei kohteessa pidetä villieläimiä vangittuna.

Liitä osaksi vastuullisuussuunnitelmaa ja lisää myös ympäristökansioon,

Auditoinnissa kohde osoittaa hyväksyvänsä yllä olevat eläinten hyvinvointia koskevat periaatteet. Kohde on esimerkiksi lisännyt ne vastuullisuuskäytäntöihinsä ja ottanut käyttöön toimintamallin eläinten ylläpitoa ja hoitoa varten. Auditointikierroksen aikana auditoija tarkistaa vastuullisuussuunnitelman ja tekee silmämääräisen arvion eläinten perustarpeiden toteutumisesta.

PISTEKRITEERIT

Eläinten hyvinvoinnin takaamiseksi kohde ei järjestä ohjelmaa, jossa käytetään eläimiä. Tämä koskee myös valokuvausta, jossa eläimiä pidetään kytkettynä asiakkaita varten.

  Liitä hakemukseen kuvaus kohteen ohjelmatarjonnasta.

Auditoinnin aikana kohde esittelee asiakkaille suunnatun ohjelmatarjontansa ja auditoija tarkistaa, ettei se sisällä esityksiä, joissa käytetään eläimiä.

Lisätäkseen matkailualan ymmärrystä inklusiivisuudesta, kohteen henkilökunta on saanut siihen liittyvää koulutusta edeltävien 12 kk aikana. Koulutuksen tulisi tavoittaa kaikki henkilöstön jäsenet, jotka työskentelevät asiakaspalvelun, markkinoinnin ja tuote-/palvelusuunnittelun parissa. Koulutuksen tarkoituksena on parantaa henkilöstön ymmärrystä inklusiivisuusnäkökohtiin liittyen sekä parantaa inklusiivisuuden huomioimista kohteessa niin palveluiden käytettävyyden, saavutettavuuden kuin eritaustaisten asiakkaiden kohtelun osalta. Koulutuksessa voidaan esimerkiksi kiinnittää huomiota siihen, kuinka asiakkaita kohdellaan samanarvoisesti väriin, ikään, sukupuoleen tai rotuun katsomatta.

  Kirjaa hakemukseen, mitä inklusiivisuuskoulutusta henkilökunta on saanut edellisten 12 kuukauden aikana. Liitä ympäristökanstioon ja osaksi vastuullisuussuunnitelmaa.

Auditoinnin yhteydessä kohde osoittaa mitä koulutusta henkilökunta on saanut sekä miten inklusiivisuus on huomioitu vastuullisuussuunnitelmassa ja käytännön toiminnassa.

Mahdollistaakseen liikuntarajoitteisten (pyörätuoli tai muu fyysinen rajoite) työntekijöiden ja asiakkaiden pääsyn kohteeseen, sinne on oltava esteetön pääsy.

Esteetön pääsy koskee julkisia alueita, joita ovat sisäänkäynti- ja vastaanottoalue, kokoustilat, ravintola, yleiset saniteettitilat, uima-altaat jne. Suosittelemme, että majoituspaikalla on tarjota liikuntarajoitteisille asianmukaisesti varustettuja huoneita, joissa on myös kylpyhuone. Suosittelemme myös, että kansalliset/paikalliset vammaisjärjestöt hyväksyvät tilat.

Joissakin erityistapauksissa kohde on saattanut saada viranomaisilta erivapauden olla tarjoamatta liikuntarajoitteisille, kuten pyörätuolilla liikkuville, pääsyä vanhoihin tai historiallisiin rakennuksiin, eikä näissä tapauksissa tätä kriteeriä voida soveltaa.

Esteettömyydestä on selkeästi viestittävä asiakkaille, henkilökunnalle ja muille käyttäjille. Esteettömyydestä ja sen toteutuksen tasosta viestimällä käyttäjät tietävät mihin varautua ja näin vältytään myös turhilta kuljetuksilta.

Liitä hakemukseen linkki kohteen www-sivulle, jossa esteettömyydestä kerrotaan.

  Auditoinnissa kohde osoittaa liikuntarajoitteisten henkilöiden esteettömän pääsyreitin sekä kertoo liikuntarajoitteisia asiakkaita koskevista menettelytavoistaan ja siitä, miten se niistä viestii niin verkkosivuillaan kuin tiloissaan.

Kohde on huomioinut aistirajoitteiset tilojensa/tuotteidensa/palveluidensa suunnittelussa. Kohteen tilat/tuotteet/palvelut huomioivat aistivammaisten ja -rajoitteisten asiakkaiden tarpeet.

Tämä voi tarkoittaa, esimerkiksi, että:
– verkkosivustolla on saatavilla oleva aistikartta kohteen tiloista
– ravintolassa on valikkokortti, jossa on kuva kaikista saatavilla olevista ruoista

Kirjaa hakemukseen, miten kriteeri toteutuu kohteessa.

  Auditoinnissa kohde osoittaa kuinka aistirajoitteiset on huomioitu kohteessa.

Tukeakseen ihmisten yhdenvertaista kohtelua ja oikeuksia ja lisätäkseen tietoisuutta kohteen vastuullisuuskäytännöistä yritys palkkaa henkilöstöä kaikkiin tehtäviin ilman syrjintää iän, rodun, sukupuolen, uskonnon, vamman, sosioekonomisen aseman tms. perusteella. Suosittelemme tämän sisällyttämistä myös kohteen vastuullisuussuunnitelmaan.

Paikallisyhteisöä tukeakseen kohde tarjoaa paikallisille asukkaille (ja erityisesti paikallisille vähemmistöille) tasavertaiset mahdollisuudet työskennellä kohteen kaikissa tehtävissä, myös johtotehtävissä niin, että kaikille tarjotaan koulutusta sekä mahdollisuuksien mukaan etenemistä urallaan. Suosittelemme, että kohde lisää tämän velvoitteen myös vastuullisuussuunnitelmaansa.

    Liitä osaksi vastuullisuussuunnitelmaa ja ympäristökansiota.

Auditoinnissa kohde osoittaa asianmukaisin dokumentein, esim. vastuullisuussuunnitelmansa avulla, miten se varmistaa naisten ja paikallisten vähemmistöjen tasapuolisen kohtelun rekrytoitaessa.

Kohde tarjoaa harjoittelumahdollisuuksia ja/tai osa-aikaisia/joustavan työajan sopimuksia pitkäaikaistyöttömille tai vaikeasti työllistyville työnhakijoille. Täyttääkseen tämän kriteerin kohteen tulee olla tarjonnut harjoittelupaikka tai vähintään 3 kk pituinen työpaikka pitkäaikaistyöttömälle viimeisen vuoden aikana.

Kirjaa hakemukseen, miten kriteeri toteutuu yrityksessä.

Auditoinnissa kohde esittää, kuinka tämä kriteeri on toteutettu.

Kestävän kehityksen tukemiseksi ja asiakkaiden tietoisuuden lisäämiseksi, kohde tukee aktiivisesti ympäristötoimia tai paikallisyhteisöön kohdistuvaa sosiaalista kehittämistä (mukaan lukien koulutus, terveys, jätehuolto, infrastruktuuri jne.).

Toimenpiteiden suositellaan keskittyvän kohdetta ympäröivään alueeseen, mutta ne voivat myös tukea hankkeita muilla maantieteellisillä alueilla. Kohteen tuki voi kohdistua esimerkiksi seuraaviin toimiin:
• Puiden istutus
• Viheralueiden perustaminen tai kunnostus
• Luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen liittyvät hankkeet. Nämä voivat koskettaa vesi- tai merialueita, luonnonkäytäviä tai avoimien alueiden luonnontilaistaminen (esim. niityn tai kedon perustaminen)
• Kulttuurillisesti herkkien luontoalueiden suojelu
• Ilmastonmuutoksen vaikutuksia käsittelevät hankkeet
• Ulkoilma-aktiviteetit (ympäristöystävällisten veneiden kiinnityspaikkojen perustaminen, luontopolkujen perustaminen jne.) joita myös suuri yleisö voi käyttää)
• Yhteistyö koulujen tai muiden ympäristö- tai kasvatustyötä tekevien yhteisöjen kanssa
• Yhteistyö erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden kanssa (haavoittuvassa asemassa olevat tai vähävaraiset ryhmät)
• Sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja yhtäläisiä oikeuksia edistävä toiminta
• Peruselintarvikkeiden, veden, energiapalvelujen sekä terveys- ja jätehuoltopalvelujen saatavuuden parantaminen alueella
• Kokous- tai tapahtumatilan tarjoaminen paikallisille yhteisöille, esim. kouluille tai kansalaisjärjestöille kustannuksetta tai alennuksella
• Infrastruktuuriin liittyvän hankkeen tukeminen (esim. vesihuolto)

Green Key kannustaa vahvasti kohdetta tukemaan luonnon monimuotoisuuden edistämiseen tai luonnonsuojeluun liittyviä toimenpiteitä (esim. puiden istutus, viheralueiden perustaminen tai kunnostus, ekologisten käytävien kuten niittyjen ja ketojen perustaminen/ ennallistaminen). Kohdetta kannustetaan myös antamaan työntekijöilleen mahdollisuus vapaaehtoisesti käyttää aikaansa ja osaamistaan näihin toimiin ja aloitteisiin normaalin työajan puitteissa ja pitämään kirjaa työntekijöiden vapaaehtoistyöhön käyttämistään tunneista.

Tämän kriteerin täyttämiseksi kohteen tulee tukea aktiivisesti vähintään kahta toimenpidettä/aloitetta.

Kirjaa hakemukseen vähintään 2 hanketta, joiden tukemiseen kohde on osallistunut.

  Auditoinnissa kohde esittelee dokumentit, jotka osoittavat sen tukeneen aktiivisesti vähintään kahta ympäristö- tai sosiaalisen yhteisön kehittämistoimea viimeisten 12 kk aikana.

Tukeakseen paikallista sosiokulttuurista ja taloudellista kehitystä, kohde tarjoaa paikallisille pienyrittäjille mahdollisuuden myydä kestävästi valmistettuja tuotteitaan, jotka perustuvat alueen luontoon, historiaan tai kulttuuriin. Se voi tapahtua pienen myymälän tai osaston muodossa kohteen tiloissa. Vaihtoehtoisesti kohde voi ostaa ja tarjota asiakkailleen kyseisiä paikallisia tuotteita.

Tuotteet tulee olla valmistettu paikallisesti ja kestävällä tavalla alueen luontoon, historiaan tai kulttuuriin perustuen.

Kirjaa hakemukseen, mitä tällaisia tuotteita kohteessa on myynnissä.

  Auditointikierroksella tarkastetaan, että paikallisten pienyrittäjien tuotteita on myynnissä.

Kohde laatii ja hyväksyy vastuullisen hankintapolitiikan, joka kattaa koko hankintaketjun. Hankintapolitiikan tavoitteena on suosia ympäristöystävällisiä ja sosiaalisesti kestäviä toimittajia ja tuotteita, sekä minimoida resurssien käyttöä, jätteiden syntymistä ja tarpeetonta kuljetusta.

Vastuullinen hankintapolitiikka kattaa sijoitustoiminnan, elintarvikkeet, rakennustarvikkeet, kulutustarvikkeet sekä palvelut.

Vastuullisen hankintapolitiikan tavoitteena on varmistaa yhteinen ymmärrys kestävästä hankinnasta ja esittää pääpiirteittäin kestävän hankinnan yleiset vaatimukset, joita kohteen henkilöstön on noudatettava kaikissa tavara- ja palveluhankinnoissa toimittajilta suoraan kohteeseen. Siinä tulee ottaa huomioon sekä ympäristönäkökohdat että sosiaalinen kestävyys.

Kohteen vastuullinen hankintapolitiikka päivitetään yleensä vähintään joka kolmas vuosi. Jos kohde on osa kansainvälistä tai kansallista ketjua, ketju voi laatia vastuullisen hankintapolitiikan ja jakaa sen saman ketjun muille kohteille.

Kun vastuullinen hankintapolitiikka on laadittu, kohteen henkilöstö kokonaisuudessaan saa tiedon siitä ja sen sisällöstä.

    Liitä hankintapolitiikka osaksi vastuullisuussuunnitelmaa ja ympäristökansiota.

  Auditoinnissa kohde esittelee vastuullisen hankintapolitiikkansa, joka on alle kolme vuotta vanha. Kohteen tulee myös esittää, miten henkilöstö saa tietoa hankintapolitiikasta.

Ympäristöjalanjälkensä pienentämiseksi kierrätyksen avulla kohde kerää ja lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille käyttökelpoisia materiaaleja ja tavaroita, joita kohde ei enää tarvitse, mutta joita hyväntekeväisyysjärjestöt voivat käyttää tai jälleenmyydä.

Tämän kriteerin täyttämiseksi tarkastellaan viimeisen 12 kuukauden aikana uudelleen käytettyjä tai lahjoitettuja materiaaleja tai tavaroita.

Kirjaa hakemukseen, mitä lahjoituksia on tehty viimeisen 12 kk aikana.

  Auditoinnissa kohde kertoo, mitä tarpeetonta materiaalia/tarvikkeita on lahjoitettu hyväntekeväisyysjärjestöille viimeisen 12 kuukauden aikana.

12. VIRKISTYSPALVELUT

Asiakkaille on hyvä tarjota eväitä ympäristötietoisempaan matkailuun myös lähiluonnon kautta. Suomalainen luonto on yksi suurimpia matkailuvalttejamme. Ihmisen luontosuhde vaikuttaa tapaamme kohdella luontoa ja ympäristöä. Green Key -kohteet mahdollistavat asiakkaille helpon tavan tutustua paikalliseen luontoon ja liikkua ekologisesti.

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Osana vastuullisuustyötään ja kannustaakseen asiakkaitaan ympäristöystävällisiin ajankäyttötapoihin kohde tarjoaa asiakkailleen tietoa lähialueen puistoista ja muista viheralueista sekä luonto- ja suojelukohteista.

Riippuen kohteen sijainnista tietoa voidaan antaa luonnonympäristöstä, paikallisesta kulttuurista ja perinteistä sekä matkailijan vastuullisesta käyttäytymisestä. (Ks. myös kriteeri 12.4.)

Jakamalla tietoa alueen luontokohteista ja viheralueista lisätään asiakkaiden tietoisuutta, mutta myös autetaan heitä valitsemaan hyvinvointia lisääviä aktiviteetteja. Asiakkaita voidaan kannustaa esim. kävelyyn, pyöräilyyn, melontaan, lintujen tarkkailuun, piknik-retkille tai ulkokuntoilupaikoille.

Jotta vältetään matkailusta koituvia haittoja ja varmistetaan paikallisyhteisöjen hyötyminen, annettuun tietoon tulee sisältyä ohjeistus noudattaa kansainvälisesti vakiintuneita hyviä käytäntöjä ja paikallisia ohjeistuksia. Tämä koskee erityisesti luontokohteita, paikallisyhteisöä ja kulttuurillisesti/historiallisesti haavoittuvia kohteita.

Alueen luonnon monimuotoisuutta ei saa vaarantaa, vaan kohteen tulee pyrkiä edistämään sen suojelua.

Tietoa voidaan jakaa vastaanotossa, ilmoitustauluilla, yleisten tilojen TV-ruuduilla, kokous- tai majoitustiloissa esim. huonekansiossa tai kohteen omassa sovelluksessa. Vaikka tieto on suunnattu asiakkaille, suosittelemme että se on myös henkilökunnan saatavissa.

Auditointikierroksella tarkastetaan, mitä tietoa kohde jakaa asiakkailleen lähialueen puistoista, suojelu- ja luontokohteista, historiallisista tai paikallista kulttuuria esittelevistä vierailukohteista. Tarjotun tiedon tulee sisältää ohjeistusta vastuullisesta käyttäytymisestä kohteessa tarpeen mukaan. Tarjotun tiedon tulee olla paikkansapitävää, selkeää ja helppotajuista.

Kannustaakseen asiakkaitaan ympäristöystävälliseen liikkumiseen kohde tarjoaa tietoa lähimmästä paikasta, mistä voi vuokrata/lainata polkupyöriä tai muita lihasvoimin käytettäviä kulkuvälineitä. Tietoa voidaan jakaa esim. vastaanoton, infotaulujen, TV-näyttöjen tai huonekansioiden kautta. Vaikka tieto on ensisijaisesti asiakkaita varten, kohdetta kannustetaan viestimään aiheesta myös henkilökunnalleen. Mikäli kohde sijaitsee alueella, jossa pyöräily/lihasvoimin liikkuminen ei ole turvallista olosuhteiden vuoksi, tätä kriteeriä ei tarvitse täyttää.

Auditoinnissa tarkistetaan, mitä tietoa vuokrapyöristä/muista lihasvoimin käytettävistä kulkuvälineistä on asiakkaiden saatavilla. Tiedon tulee olla paikkansapitävää, selkeää ja ymmärrettävää.

PISTEKRITEERIT

Kohde tarjoaa itse asiakkaidensa käyttöön (vuokraus tai lainaus) liikkumisvälineitä ekologiseen liikkumiseen. Näitä voivat olla polkupyörät, soutuveneet, potkupyörät, rullaluistimet, potkukelkat ym. Asiakkaat saavat tietoa näistä mahdollisuuksista esimerkiksi vastaanotossa tai huone-tv:n kautta.

Auditoinnissa varmistetaan, että polkupyöriä/muita lihasvoimin käytettäviä kulkuvälineitä on asiakkaiden käytettävissä kohteessa.

Suojellakseen paikallista luonnon monimuotoisuutta, kulttuuria sekä paikallisyhteisön ja matkailueläinten hyvinvointia kohde tarjoaa asiakkailleen tietoa siitä, miten matkailijat voivat toimia vastuullisesti vieraillessaan kohteessa.

Tämä voi sisältää esimerkiksi:
• Vastuullisen matkailijan ohjeita, erityisesti koskien vierailua luonnonympäristöissä tai kulttuurillisesti ja/tai historiallisesti merkittävissä, haavoittuvissa kohteissa. Tietoa voidaan antaa esim. suositellusta pukeutumisesta, käyttäytymissäännöistä, aukioloajoista/sesongista tai alueista, joilla kulkemista on rajoitettu osan vuodesta/ koko ajan.
• Tietoa lähistön Blue Flag-rannoista ja vierasvenesatamista
• Tietoa vastuullisuuteen sitoutuneista matkailukohteista ja matkanjärjestäjistä (esim. STF-kohteet)
• Tietoa siitä, miten ohjelmapalvelujen tarjoajat huolehtivat matkailueläinten hyvinvoinnista ja oikeuksista (ks. esim: ABTA’s Global Welfare Guidance for Animals in Tourism tai kriteeri 11.9).
• Tietoa tavoista, miten matkailijoiden tulee toimia kohdatessaan vapaana liikkuvia villieläimiä. Ohjeistuksen tavoitteena tulee olla, että eläimiä ei häiritä, niiden kannan elinvoimaisuutta ei uhata ja niiden ei tarvitse muuttaa luontaista käyttäytymistään.
• Tietoa siitä, mitä matkamuistoja ei tule ostaa (esineet, jotka on valmistettu esim. uhanalaisista lajeista tai terveydelle haitallisilla tavoilla)
• Tietoa ravintoloista/kahviloista, jotka ovat sitoutuneet vastuulliseen toimintaan (esim. luomu-, Reilun kaupan- tai lähiruokaa tarjoavat kohteet tai STF-kohteet)
• Tietoa siitä, miten matkailijat voivat toimia paikallisyhteisöä häiritsemättä, esim. äänenvoimakkuuden rajoittamisesta taajama-alueilla jne.
• Tietoa tavoista pienentää syntyvän jätteen määrää, esim. kierrätyspullojärjestelmästä, julkisista juomavesipisteistä tai kestokasseista.

Kirjaa hakemukseen, miten kohteessa jaetaan tällaista tietoa.

Auditoinnissa kohde esittelee, miten se jakaa tietoa asiakkailleen matkailijoiden vastuullisesta käyttäytymisestä alueellaan. Tiedon tulee olla asiakkaiden näkyvillä/saatavilla ilman, että he sitä erikseen pyytävät ja sen tulee kattaa vähintään kaksi (2) tapaa toimia vastuullisesti.

Kasvattaakseen asiakkaidensa tietoisuutta kestävästä kehityksestä ja ympäristön tilasta kohde tarjoaa heille mahdollisuuden osallistua ohjelmiin, tempauksiin tai aktiviteetteihin kohteen alueella tai sen lähiympäristössä. Ohjelmien tulee mahdollistaa uuden oppiminen luonnosta, ympäristöstä ja kestävästä elämäntavasta.

Esimerkkejä voivat olla:
• erilaisten teemapäivien järjestäminen (esim. Earth Hour, Maailman ympäristöpäivä, Earth Day) ja asiakkaiden innostaminen osallistumaan niihin
• opastetut luontokierrokset kohteen alueella
• asiakkaiden osallistuminen luonnonympäristöjen hyvinvoinnin edistämiseen, viheralueiden ylläpitoon esim. kasvien istutukseen tai pihatalkoisiin
• kestävän kehityksen tapahtumien järjestäminen yhteistyössä lähiyhteisön, esim. koulun tai päiväkodin kanssa.
– asiakkaiden osallistuminen roskien keräämistalkoisiin tai muihin ympäristön pilaantumista torjuviin tempauksiin
– autottomien kulkumuotojen edistäminen
– sadonkorjuuseen tai luonnonmarjojen/sienten keräämiseen osallistuminen

Kannustamme kohdetta erityisesti edistämään luonnon monimuotoisuuden suojeluun liittyviä toimia, mukaan lukien suojelualueiden ja merkittävien luontokohteiden ennallistaminen ja kunnossapito.

Kohteen tulee varmistaa, että tarjotut aktiviteetit ovat kestävästi toteutettuja ja noudattavat voimassa olevia lakeja, säädöksiä ja jokamiehen oikeuksia. Asiakkaiden osallistumisen tulee olla aktiivista ja sisältää omaa tekemistä. Myös henkilökuntaa tulee kannustaa osallistumaan tarjottuihin ohjelmiin/aktiviteetteihin.

Kuvaa hakemuksessa, mitä tällaista ohjelmaa on tarjottu edellisten 12 kk aikana sekä mitä tällaista ohjelmaa tarjotaan seuraavien 12 kk aikana.

  Auditoinnissa kohde esittää kuvien, tiedotusmateriaalien tms. avulla, mitä ympäristötietoisuutta lisääviä ohjelmia, tempauksia tai aktiviteetteja se on tarjonnut asiakkailleen edellisten 12 kk aikana, sekä mitä se on suunnitellut seuraaville 12 kuukaudelle.

Kohde tarjoaa asiakkailleen tietoa alueen luonto-ohjelmapalveluista, luontoretkistä tai muista luontopalveluista. Tällaisia voivat olla esitteet, linkit kohteen www-sivuilta tai palveluntarjoajien esittelyt kohteessa.

Auditoinnissa tarkistetaan, mitä tietoa asiakkaille tarjotaan ja missä sitä on esillä.

13. HANKINNAT

Yrityksen hankintapolitiikalla on merkittävä vaikutus siihen, miten suureksi sen ympäristökuormitus muodostuu. Valitsemalla ensisijaisesti tuotteita ja palveluita, joiden tuottajat ovat sitoutuneet vastuullisuuteen matkailuyritys myös edistää ympäristöä säästävien toimintatapojen juurtumista osaksi toimintaympäristöään. Yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kanssa kannattaakin käydä jatkuvaa vuoropuhelua siitä, miten ne voivat omilla toimillaan tukea kohteen tekemää vastuullisuustyötä.

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Monien matkailuyritysten tiloissa toimii ulkopuolisten palveluntarjoajien yrityksiä. “Ulkopuolisilla palveluntarjoajilla” tarkoitetaan tässä yhteydessä liikeyrityksiä, jotka eivät ole kohteen omistamia, mutta joilla on kohteen alueelleen myöntämä toimilupa. Ulkopuolisia palveluntarjoajia voivat olla esim. kampaamot, kahvilat, pubit/ravintolat, kuntosalit, kylpylät, matkatoimistot, kaupat, varustevuokraamot jne.

Näille ulkopuolisille palveluntarjoajille tulee kertoa kohteen ympäristöön, vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyvistä hankkeista sekä Green Key:stä. Tiedotus voidaan hoitaa kirjallisesti tai tapaamisten yhteydessä pidettävillä esityksillä tms. Mikäli mahdollista, ulkopuolisten palveluntarjoajien henkilökunnan tulisi saada samaa ympäristökoulutusta kuin kohteen oman henkilöstön.

Ulkopuolisia palveluntarjoajia tulee myös vahvasti kannustaa noudattamaan Green Key:n kriteerien mukaisia vastuullisuusperiaatteita omassa toiminnassaan

Listaa hakemukseen kohteen tiloissa toimivat yrityket.

Auditoinnissa kohde nimeää tiloissaan toimivat ulkopuoliset yritykset. Lisäksi sen tulee osoittaa (esim. kokousmuistiinpanojen, sähköpostiviestien tai sopimusten avulla), että niille on kerrottu kohteen ympäristö- ja vastuullisuushankkeista ja niitä on kannustettu toimimaan Green Key-vaatimusten mukaisesti.

Pienentääkseen käyttämänsä toimistopaperin ja painotuotteiden ympäristökuormitusta kohteen tulee käyttää tuotteita, joiden valmistus on mahdollisimman ympäristöystävällistä. Kaiken toimistopaperin, kirjekuorien ja muiden painotuotteiden tulee olla painettu ympäristömerkitylle paperille tai ne toimittaneella painotalolla tulee olla ympäristösertifikaatti. Esimerkkejä hyväksytyistä ympäristömerkeistä ovat esim. EU-Kukka, Joutsenmerkki, FSC-merkki (erityisesti FSC Recycled tai FSC Mix).

Vaatimus koskee materiaaleja, jotka on hankittu edeltävien 12 kk aikana.

Auditoinnissa kohde esittelee käyttämänsä toimistopaperin, kirjekuorien ja painotuotteiden ympäristömerkinnän tai niiden toimittajan ympäristösertifikaatin. Auditointikierroksella varmistetaan, että käytössä oleva paperi/kirjekuoret ovat ympäristömerkittyjä.

   Kirjaa tai liitä hakemukseen paperien ja painotuotteiden ympäristömerkit, ja liitä luettelo ympäristökansioon.

Pienentääkseen ympäristökuormitustaan kohteella on toimintasuunnitelma, jolla se pyrkii vähentämään toimistopaperin kulutusta ja siten toiminnan eri alueilla syntyvän paperijätteen määrää.

Kokoustiloissa ja majoitustiloissa paperinkulutusta voidaan vähentää esimerkiksi rajoittamalla tarjolla olevan kirjoituspaperin määrää, tarjoamalla pienempikokoisia lehtiöitä tai tekemällä omien tietokoneiden käyttö mahdollisimman helpoksi.Toimistossa paperinkulutusta voidaan vähentää välttämällä tarpeetonta tulostusta, tulostamalla kaksipuoleisesti tai tulostamalla sisäiseen käyttöön tarkoitetut asiakirjat jätepaperin kääntöpuolelle. Vastaanotossa paperinkulutusta voidaan vähentää tulostamalla laskut vain pyydettäessä (ja lähettämällä ne sähköisesti), välttämällä kirjekuorten tarpeetonta käyttöä jne. Myös henkilökunnan tiloissa voidaan kannustaa paperinkäytön vähentämiseen.

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee olla ryhtynyt konkreettisiin toimiin paperinkulutuksen vähentämiseksi vähintään kahdella toimintansa osa-alueella.

Kirjaa hakemukseen, miten paperinkäyttöä pyritään vähentämään vähintään kahdella toiminnan osa-alueella.

Auditoinnissa kohde esittelee toimet, joilla se pyrkii vähentämään paperinkulutustaan vähintään kahdella toimintansa osa-alueella. Auditointikierroksella varmistetaan, että ilmoitetut toimet ovat käytössä.

Koska kohde on jatkuvasti yhteydessä tavarantoimittajiinsa ja palveluntarjoajiinsa, sen tulee kertoa niille ympäristöön, ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen liittyvistä hankkeistaan sekä Green Key-työstään. Yhteistyökumppaneita tulee informoida kohteen pyrkimyksistä pienentää luonnonvarojen kulutustaan, valita puhtaampia ja energiatehokkaampia toimintatapoja (mukaan lukien kuljetukset) sekä edistää työntekijöiden oikeuksia ja hyvinvointia.

Tiedotus voidaan hoitaa kirjallisesti tai tapaamisten yhteydessä pidettävillä esityksillä tms.

Tavarantoimittajia tulee myös vahvasti kannustaa noudattamaan Green Key:n kriteerien mukaisia vastuullisuusperiaatteita omassa toiminnassaan.

Kirjaa hakemukseen, mille tavarantoimittajille on tiedotettu kohteen Green Key-työstä.

Auditoinnissa kohde kertoo, miten tavarantoimittajille on kerrottu kohteen vastuullisuussitoumuksista ja miten niitä on kannustettu noudattamaan Green Key-kriteerien mukaisia vastuullisuusperiaatteita omassa toiminnassaan.

PISTEKRITEERIT

Ostamalla vastuullisesti tuotettuja päivittäistavaroita kohde voi pienentää toimintansa ympäristökuormitusta. Green Key kannustaa valitsemaan tavarantoimittajia ja palveluntarjoajia, jotka ovat sitoutuneet vastuullisuuteen. Sitoutuminen voidaan osoittaa ympäristösertifikaatilla tai kirjallisella, julkisesti nähtävillä olevalla vastuullisuussuunnitelmalla.

Täyttääkseen kriteerin kohde varmistaa, että vähintään 75 % päivittäistavaroista tulee tavarantoimittajilta ja palveluntarjoajilta, joilla on ympäristösertifikaatti tai kirjallinen vastuullisuussuunnitelma, josta se raportoi julkisesti.

Kirjaa hakemukseen tavarantoimittajat ja palveluntarjoajat, jotka täyttävät kriteerin.

Auditoinnissa kohde esittelee yhteenvedon viimeisten 12 kk aikana tekemistään päivittäistavarahankinnoista ja osoittaa, että niistä vähintään 75 % tuli yrityksiltä, joilla on ympäristösertifikaatti tai kirjallinen vastuullisuussuunnitelma.

Pienentääkseen tekstiilien kuljettamisesta pesulaan aiheutuvaa hiilijalanjälkeä ja tukeakseen paikallistaloutta kohde käyttää pesulapalvelua, joka sijaitsee saman maakunnan alueella tai naapurimaakunnassa korkeintaan 100 km päässä kohteesta.

Tällä kriteerillä ei tarkoiteta tilanteita, joissa kohde pesee itse kaikki tekstiilinsä.

Kirjaa hakemukseen kohteen käyttämä pesulapalvelu ja sen sijaintipaikkakunta.

Auditoinnissa kohde esittää asiakirjat, joista käy ilmi, että sen käyttämä pesulapalvelu sijaitsee saman maakunnan alueella tai naapurimaakunnassa korkeintaan 100 km päässä kohteesta.

Varmistaakseen, että sen käyttämät kestokulutustuotteet on valmistettu ympäristöystävällisesti, kohde hankkii vain ekomerkittyjä kestokulutustuotteita tai varmistuu, että niiden valmistajalla on ympäristösertifikaatti.

Kestokulutustuotteilla tarkoitetaan tässä yhteydessä tuotteita, jotka on tarkoitettu kohteen pitkäaikaiseen käyttöön, esim. huonekalut, astiat, jne. (Kulutustekstiilit, sähkölaitteet, ajoneuvot tai muut laitteet eivät kuulu tämän kriteerin piiriin, koska niitä käsitellään muissa kriteereissä.)

Kirjaa hakemukseen edellisten 12 kk aikana hankitut kestokulutustuotteet tai niiden valmistajat ja niiden ympäristömerkit/ sertifikaatit.

Auditoinnissa kohde esittää kirjallisen yhteenvedon viimeisten 12 kk aikana hankkimistaan kestokulutustuotteista ja osoittaa, että vähintään 75 % niistä oli ympäristömerkittyjä/niiden valmistajalla oli ympäristösertifikaatti.

Pienentääkseen käyttämiensä kestokulutustuotteiden valmistamisesta aiheutuvaa ympäristökuormitusta kohde kunnostaa vanhoja kalusteitaan tai hankkii käytettyjä kestokulutustuotteita.

Kestokulutustuotteilla tarkoitetaan tässä yhteydessä tuotteita, jotka on tarkoitettu kohteen pitkäaikaiseen käyttöön, esim. huonekalut, astiat, tekstiilit, laitteet jne. Mikäli kohde hankkii käytettyjä sähkölaitteita, tulee kiinnittää huomiota niiden energiankäyttöön ja turvallisuuteen. Käytetyt ajoneuvot eivät kuulu tämän kriteerin piiriin.

Täyttääkseen kriteerin kohteen tulee olla kunnostanut tai hankkinut asiakaskäyttöön käytettyjä kestokulutustuotteita edellisten 12 kk aikana.

Auditoinnissa kohde kertoo viimeisten 12 kk aikana kunnostamistaan kalusteista tai hankkimistaan käytetyistä kestokulutustuotteista.