Blue Flag -ympäristömerkki

Uimarannoille, vierasvenesatamille ja matkailuveneyrityksille suunnattua Blue Flag -ohjelmaa johtaa kansainvälinen, riippumaton ja voittoa tavoittelematon ympäristökasvatusjärjestö Foundation for Environmental Education (FEE International).

Blue Flag -ohjelma perustettiin vuonna 1985 Ranskassa, josta se laajeni muualla Eurooppaan 1987 ja Euroopan ulkopuolelle vuodesta 2001 alkaen. Nykyään Blue Flag on maailmanlaajuinen ohjelma.

Blue Flag -ohjelmalla edistetään kestävää kehitystä vesillä ja veden äärellä toimivissa matkailuyrityksissä neljällä osa-alueella: vedenlaatu, ympäristöhallinto, ympäristökasvatus ja turvallisuus. Blue Flagista on tullut arvostettu ja tunnustettu merkki, joka edistää sekä matkailua että ympäristön suojelua.

Blue Flag -lipun tulee olla näkyvillä uimarannalla virallisen uintikauden aikana. Lippu kertoo asiakkaille siitä, että uimaranta on mukana Blue Flag -ohjelmassa ja täyttää vaaditut kriteerit. Lippu voidaan pitää esillä Blue Flag -kauden aikana joko ympäri vuorokauden tai vain silloin, kun uimaranta täyttää kaikki Blue Flag -kriteerit. Ensin mainitussa tapauksessa uimarannalla on oltava lisäksi kylttejä, jotka osoittavat ajan, jolloin palvelut (esim. hengenpelastus) ja tilat (esim. WC:t) ovat toiminnassa..

Taustaorganisaatiot

Blue Flag on osa maailman suurimman ympäristökasvatusalan järjestön, Foundation for Environmental Education (FEE International):in ohjelmavalikoimaa. Järjestö hallinnoi myös muita ympäristökasvatukseen liittyviä ohjelmia, joista tunnetuimmat ovat kouluille ja päiväkodeille suunnattu Vihreä lippu (Eco-Schools) ja matkailualan ympäristösertifiointi Green Key. Blue Flag -ohjelma toimii 45 maassa kansallisten operaattorien kautta, ja ohjelmassa on mukana yli 4500 osallistujatahoa.

Lue lisää Blue Flag- ohjelmasta kansainväliseltä sivustolta.

Suomessa Blue Flag on osa Going Green Oy:n ympäristömerkkivalikoimaa, johon kuuluvat myös Green Key ja Green Activities. Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi r.y. on voittoa tavoittelematon järjestö, joka omistaa Going Green Oy:n ja vastaa FEE Internationalin ohjelmista Suomessa. Kouluille ja päiväkodeille suunnattu Vihreä lippu on ollut osa järjestön toimintaa vuodesta 1998 lähtien.

Blue Flag -kohteet

Saaristokeskus Korpoström

Saaristokeskus Korpoströmille Paraisilla on myönnetty ensimmäinen Blue Flag -sertifikaatti huhtikuussa 2021 sekä jatkosertifikaatit vuosina 2022 ja 2023. Korpoström on tällä hetkellä ainoa Blue Flag -sertifioitu vierasvenesatama manner-Suomessa.

Yyterin uimaranta

Yyterin uimarannalle Porissa myönnettiin ensimmäinen Blue Flag -sertifikaatti huhtikuussa 2022 ja jatkosertifikaatti 2023. Yyterin uimaranta on tällä hetkellä ainoa Blue Flag -sertifioitu uimaranta Suomessa.

Ahvenanmaan kohteet

Blue Flag toimii Suomessa myös Ahvenanmaalla Visit Åland:in hallinnoimana. Ahvenanmaalla Blue Flag -sertifioituja kohteita on 11.

Katso Ahvenanmaan Blue Flag -kohteet

Blue Flag -kohteet muualla

Kansainvälisesti Blue Flag-ohjelma toimii 50 maassa, ja sertifioituja kohteita on yli 5000.

Tutustu Blue Flag-kohteisiin Euroopassa

Kriteeristö

Blue Flag -ympäristömerkin saadakseen kohteen tulee täyttää Blue Flag -vaatimukset eli kriteerit. Kriteeristö kattaa 4 toiminnan osa-aluetta, ja on eri kohdetyypeille erilainen. Kriteeristö on julkaistu suomen-, englannin- ja ruotsinkielisenä.

Blue Flag -vaatimukset on jaettu kahteen luokkaan:

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Pakolliset peruskriteerit asettavat perustason, joka hakijan tulee saavuttaa jo Blue Flag-merkkiä hakiessaan. Mikäli yrityksellä ei ole jotain kriteeristön osa-aluetta koskevia toimintoja, jätetään sitä koskevat vaatimukset pois.

PISTEKRITEERIT

Jatkohakemuksen yhteydessä kohteen toiminnan tulee täyttää kaikki Blue Flag-merkin pakolliset kriteerit sekä vuosittain kasvava määrä pistekriteereitä.