Kohdetyypit
Kriteeristö
Hakuprosessi
Hakuaikataulut
Hinnat

Green Key -ympäristömerkki

Green Key on kansainvälinen ympäristösertifikaatti, jonka on saanut jo yli 3200 matkailualan yritystä yli 60 maassa ympäri maailman. Sertifikaatti on suunniteltu alusta lähtien matkailualalle, minkä vuoksi se huomioi tehokkaasti alan ominaispiirteet ja on toteutukseltaan käytännönläheinen.

Green Key -merkin saanut yritys on sitoutunut mm. henkilöstön ja asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, energian- ja vedenkäytön tehostamiseen sekä toimintansa ympäristörasituksen pienentämiseen. Merkki perustuu matkailu- ja majoitusalalle suunniteltuihin taloudellisiin, sosiokulttuurisiin ja ympäristökriteereihin, joiden noudattamiseen ja seurannan raportointiin osallistuja sitoutuu. Ohjelma motivoi niin henkilökuntaa kuin asiakkaitakin osallistumaan ekotekoihin. Green Key -ohjelmaan osallistuminen kasvattaa matkailualan ja matkailijoiden ympäristötietoisuutta ja edistää siten kestävää matkailua.

Green Key -sertifioidut yritykset voivat hyödyntää kansainvälistä Green Key -tunnusta viestinnässään. Green Key -merkki on varsinkin Keski-Euroopassa hyvin tunnettu ja arvostettu, ja lisää kantajansa uskottavuutta ympäristövastuullisena toimijana.

Green Key -ohjelma on kansainvälisen ympäristökasvatusjärjestön FEE:n (Federation of Environmental Education) hallinnoima. Suomessa Green Key -merkin myöntää ja sen käyttöä valvoo FEE Suomen omistama yhteiskunnallinen yritys Going Green Oy.

ilmoittaudu mukaan

Kohdetyypit

Katso sertifioidut kohteet

Hotellit & Hostellit

Majoitusliikkeet, joilla on yli 15 ynpärivuotisessa majoituskäytössä olevaa huonetta sekä vieraita palveleva vastaanotto. Lisäksi kohteessa voi olla esim. ravintola, kylpyläosasto tai käyntikohteeksi luokiteltavia toimintoja, mutta yli 50% sen liikevaihdosta tulee majoitustoiminnasta.

Pienet majoitusliikkeet

Majoitusliikkeet, joiden jatkuvassa majoituskäytössä on 1-15 huonetta: hotellit, hostellit, B&B:t, majatalot, huoneistohotellit​. Lisäksi kohteissa voi olla esim. ravintola tai käyntikohteeksi luokiteltavaa toimintaa, mutta yli 50 % sen liikevaihdosta tulee majoitustoiminnasta.

Leirintäalueet & mökkikylät

Leirintäalueet ja mökkikylät, joissa vuokrataan telttapaikkoja, vaunupaikkoja ja/tai eri tasoisia mökkejä, jotka sijaitsevat erillisissä rakennuksissa laajalla alueella​. Lisäksi kohteessa voi olla esim. ravintola, mutta yli 50% sen liikevaihdosta tulee majoitustoiminnasta.

Kahvilat & ravintolat

Ravintolat ja kahvilat, jotka toimivat kiinteässä toimipisteessä tai myyntipaikassa​. Kohteessa voi olla pienimuotoista majoitustoimintaa tai muita matkailupalveluita, mutta sen liikevaihdosta yli 50% tulee ravintolatoiminnasta.

Käyntikohteet

Museot, huvipuistot, nähtävyydet ja vastaavat käyntikohteet​. Kohteessa voi lisäksi olla ravintola, kahvila tai pienimuotoista majoitustoimintaa, mutta yli 50% sen liikevaihdosta tulee päiväkävijöistä.

Kriteeristö

Green Key -ympäristömerkin saadakseen kohteen tulee täyttää Green Key -vaatimukset eli kriteerit. Kriteeristö kattaa 13 toiminnan osa-aluetta, ja on eri kohdetyypeille joiltain osin erilainen. Kriteeristö päivittyy viiden vuoden välein, seuraava kriteeristö astuu voimaan 1.1.2022.

Green Key -vaatimukset on jaettu kahteen luokkaan:

PAKOLLISET PERUSKRITEERIT

Pakolliset peruskriteerit asettavat perustason, joka hakijan tulee saavuttaa jo Green Key-merkkiä hakiessaan. Mikäli yrityksellä ei ole jotain kriteeristön osa-aluetta koskevia toimintoja, jätetään sitä koskevat vaatimukset pois.

PISTEKRITEERIT

Jatkohakemuksen yhteydessä kohteen toiminnan tulee täyttää kaikki Green Key-merkin pakolliset kriteerit sekä vuosittain kasvava määrä pistekriteereitä.

TUTUSTU KRITEEREIHIN

Katso Green Key:n esittely

Selkeä hakuprosessi

Ilmoittaudu mukaan

1. Ilmoittautuminen (10 min)

 • Täytä ilmoittautumislomake sivuillamme.
 • Lomakkeessa kysytään perustiedot yrityksestäsi ja siitä, mitä osa-alueita toimintaanne kuuluu.
 • Sinun ei siis tarvitse vielä tietää, minkä yritystyypin sertifikaattia haet.

2. Hakemus (2-3 kk)

 • Saat meiltä tunnukset hakijan materiaalipankkiin.
 • Täytä sieltä ladattava hakemuslomake ja liiteraportti käyttäen apuna yksityiskohtaisia ohjeitamme.
 • Tarvittaessa käytettävissäsi on myös henkilökohtainen neuvonta-aika.
 • Varaa auditointi ja lähetä hakemus.

3. Auditointi (1 päivä)

 • Osallistu auditointiin ja auditointikierrokseen.
 • Green Key-kohde auditoidaan 1. ja 2. hakemusvuonna ja sen jälkeen joka kolmas vuosi.
 • Auditoinnin tarkoituksena on varmistaa, että kohteen toiminta täyttää Green Key -vaatimukset, sekä yhdessä suunnitella kohteen ympäristötyötä, sen näkyvyyttä ja kehittymistä.
 • Ohjelman osallistumismaksu ja auditoinnin kulut laskutetaan auditoinnin jälkeen.
 • Lisätietoja auditoinnin sisällöstä saat tästä dokumentista.

4. Tuomariston kokous (1 päivä)

 • Toimita mahdolliset auditoijan pyytämät lisätiedot tai täydennykset.
 • Maksa osallistumis- ja auditointimaksut.
 • Tuomaristo käsittelee kokouksessaan yrityksesi hakemuksen ja auditointiraportin.
 • Sinun ei tarvitse osallistua kokoukseen.

5. Sertifiointi (1 vuosi)

 • Kun tuomaristo on hyväksynyt hakemuksen ja auditointiraportin, se myöntää yrityksellesi Green Key-sertifikaatin 12 kuukaudeksi.
 • Sertifioinnin jälkeen saat käyttäjätunnuksen JÄSENSIVUILLE, joilta löytyy paljon materiaalia henkilökunnan koulutustyön ja asiakasviestinnän tueksi.
  Tervetuloa mukaan Green Key -ohjelmaan!