Helsingin Ruskeasuolla sijaitseva VALO Hotel & Work sai Green Key -sertifikaatin syyskuussa 2020. Vapaa-ajan ja työelämän rinnakkaiseloon suunniteltu hotelli nostaa energiatehokkuuden täysin uudelle tasolle.

Kun autojen turha tyhjäkäynti 1990-luvun alussa kiellettiin, se tuntui autoilijoista oudolta ja vaati uusien tapojen opettelua. Nykyisin meillä ei kävisi mielessäkään jättää autoa pitkäksi aikaa tyhjäkäynnille – miksi ihmeessä tekisimme niin hotellihuoneiden kanssa?

Näin Event & Community Manager Max von Hellens kiteyttää ajatuksen VALO Hotel & Workin hotellikonseptin takana. Keskellä koronapandemiaa avattu hotelli sai alkunsa liikematkailijasta, joka kyllästyi jatkuvaan sukkulointiin hotellien ja co-working-tilojen välillä.

Turhautumisen tuloksena syntyi täysin ainutlaatuinen hotelli, jonka kaikki tilat ja kalusteet on suunniteltu kaksoiskäyttöön ja jonka koko olemassaolo perustuu energiatehokkuuteen. Vastaavaa hotellikonseptia ei löydy toistaiseksi mistään muualta maailmasta.

VALO Hotel & Work jätti hotellin hukkaneliöt historiaan

Ekologisuus on huomioitu VALOssa kirjaimellisesti lattiasta kattoon. Ensisijaisena lämmönlähteenä on maalämpö, jota hyödynnetään sään salliessa myös hotellin kattokerroksessa sijaitsevan wellness-osaston hirsisaunassa ja uima-altaissa.

Rakentamisessa ja sisustuksessa on käytetty mahdollisimman ympäristöystävällisiä materiaaleja sekä kotimaista laatutyötä. Kestävät ja helppohoitoiset materiaalit ovat pitkäikäisiä, ja lyhyet rahtimatkat säästävät sekä kustannuksia että ympäristöä.

Nykyisin meillä ei kävisi mielessäkään jättää autoa pitkäksi aikaa tyhjäkäynnille – miksi ihmeessä tekisimme niin hotellihuoneiden kanssa?

Erityisintä VALOssa on kuitenkin sen ideologia välttää hotellihuoneiden “tyhjäkäyntiä”. Päiväsaikaan toimistoksi taipuva hotellihuone muuntuu illan myötä majoitustilaksi. Päivällä työkäytössä palvellut pöytä tai sohva taitetaan huonesiivouksen yhteydessä seinästä tai pöydän sisästä avautuvan sängyn tieltä.

Hotellin kokoustilat on suunniteltu samaa ajatusmallia noudattaen: siirreltävien seinien ja eri kokoihin ja muotoihin yhdisteltävien pöytien ansiosta tiloja voi muokata tilanteen ja tarpeen mukaan.

Helppous kannustaa ympäristötekoihin myös lomalla

Huoneiden monikäyttöisyyden lisäksi VALOssa on mietitty matkailijan mahdollisuuksia valita vihreämmin. Asiakkailla on muun muassa mahdollisuus säätää itse huoneen lämpötilaa ja valaistusta sekä lajitella jätteensä. Katutasolla palveleva ravintola painottaa annoksissaan lähi-, luomu- ja sesonkiruokaa, ja tarjolla on myös runsaasti vegaanisia vaihtoehtoja.

Päiväsaikaan toimistoksi taipuva hotellihuone muuntuu illan myötä majoitustilaksi. Päivällä työkäytössä palvellut pöytä tai sohva taitetaan huonesiivouksen yhteydessä seinästä tai pöydän sisästä avautuvan sängyn tieltä.

Keskeisen sijainnin ansiosta julkisen liikenteen kulkuyhteydet toimivat tehokkaasti sekä keskustaan että lentokentälle, jolloin yksityisautoilun voi halutessaan unohtaa. Aktiivisimmat vieraat polkaisevat ihastelemaan Helsingin nähtävyyksiä Keskuspuiston polkuja pitkin asiakkaiden käytössä olevilla lainapyörillä.

Kiinteistöjen ylläpito synnyttää joka vuosi merkittävän määrän hiilidioksidipäästöjä, joten ei ole aivan sama, miten jo rakennettuja tiloja käytämme. Hukkaneliöiden hyödyntäminen ja tilojen tyhjäkäynnin minimointi ovat pieniä askelia Green Key -kohteille mutta suuria harppauksia kohti ympäristöystävällisempää matkailua.


Event & Community Manager Max von Hellens näyttää, kuinka työ- tai illalliskäytössä ollut pöytä muuttuu illan tullen sängyksi. Kuva: Saana Jaakkola