Taustaa

Green Activities on Suomessa vuodesta 2019 toiminut vastuullisuusohjelma, joka on alun perin kehitetty pienten, ilman toimitiloja toimivien ohjelmapalveluyritysten tarpeisiin. Sen kriteeristön luvut 1–4 vastaavat kansainvälisen Green Key -sertifikaatin Vierailukohteet-kategorian kriteereitä (luvut 1–3 ja 11), ja luku 5 on kehitetty Suomessa vastaamaan luonto-ohjelmapalveluyritysten toimintaa. Lisäksi vuosina 2021-22 kehitettiin luku 6, joka asettaa vaatimuksia matkailuporojen ja vetokoirien hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Kehitystarve

Green Activities -kriteeristö uudistui lukujen 1–4 osalta vuoden 2022 alussa, kun uusi kansainvälinen Green Key- kriteeristö astui voimaan. Resurssipulasta johtuen lukua 5 ei uudistettu samassa yhteydessä. Luku 6 otettiin käyttöön eläinmatkailuyrityksillä vuosina 2021 (vetokoirayritykset) ja 2022 (poromatkailuyritykset), ja alusta asti oli selvää, että niitä koskevien kriteerien jatkokehitys olisi tarpeen.

Haasteet

Keskeisimpinä haasteina nykyisessä Green Activities -sertifikaatissa ovat:

  • Kohderyhmä on laajentunut pienistä, parin hengen luontomatkailuyrityksistä hyvinkin suuriin (vuotuinen liikevaihto jopa yli 1 M Eur) toimijoihin, joilla on kiinteitä toimitiloja (vaikkei ohjelmapalveluita välttämättä toteuteta niissä). Nykyinen kriteeristö ei aseta vaatimuksia toimitilojen energian- ja vedenkäytön, elintarvikkeiden käytön, jätehuollon, ajoneuvojen käytön, hankintasopimusten jne. osalta. Käytännössä näiden toimijoiden vaikutukset ympäristöön ovat yhtä suuria tai suurempia kuin pienimpien Green Key -kohteiden, joiden kriteeristö on paljon laajempi.
  • Mikroyritysten osalta lukujen 1–4 vaatimukset koetaan usein liian raskaiksi, koska omistajayrittäjät ovat kiinni päivittäisessä asiakaspalvelutyössä. Tämä koskee erityisesti eläinmatkailuyrityksiä, jotka ovat enenevässä määrin alkaneet käyttää ulkopuolisia konsultteja hakemuksen liitedokumenttien tuottamisessa. Tämän seurauksena yritysten oma ymmärrys vastuullisuuden kehittämisen kokonaisuudesta uhkaa jäädä vajavaiseksi.
  • Hinnoittelu on tällä hetkellä hyvin edullinen suurille ohjelmapalveluyrityksille, ja ohjaa yrityksiä hakemaan Green Activities:iä silloinkin, kun Green Key sopisi niille paremmin.
  • Monien 5-luvun kriteerien perustelut, määritelmät ja vaatimukset epätarkkoja, eikä hakija voi yksiselitteisesti tietää, mitä siltä odotetaan. Myös kriteerien vaikuttavuus, eroaminen toisistaan ja tarkastettavuus vaativat parantamista.
  • Vaikka Green Activities on tällä hetkellä Suomen ainoa eläinten hyvinvointikriteereitä sisältävä sertifikaatti, eläinmatkailuyritysten on mahdollista saada Sustainable Travel Finland -merkki myös muilla sertifikaateilla.
  • Monet 6-luvun eläinten hyvinvointikriteereistä ovat hankalia valvoa tai auditoinnissa tarkastaa, varsinkin jos tarkastuskäynnit tehdään vain ennalta ilmoitettuina aikoina talvisesonkina.
  • Moottoroitujen ohjelmapalveluiden osuuden rajoitus on epäselvä, ja jotkin niistä (esim. mönkijä- ja ralliajelut, vesijettivuokraus jne.) eivät ehkä luonteeltaan sovi sertifikaatin piiriin lainkaan. Kriteeristö ei kuitenkaan tällä hetkellä sulje niitä sertifikaatin ulkopuolelle.
  • Retkiä eläinten valokuvauskojuille tarjoavat yritykset ovat osoittaneet kiinnostusta hakea Green Activities -sertifikaattia, mutta kriteeristö ei tällä hetkellä sisällä niitä koskevia vaatimuksia.
  • Julkisuudessa viime aikoina esillä olleet onnettomuustapaukset ohjelmapalvelualalla ovat korostaneet henkilöstön perehdyttämisen, palveluiden turvallisuusnäkökohtien ja riskienhallinnan merkitystä. Nykyinen kriteeristö ei aseta riittävän selkeitä vaatimuksia niitä koskien.

Ratkaisuehdotuksia

  •     Kartoitetaan sertifikaatin kehittämistarve osallistavassa prosessissa tärkeimpien sidosryhmien kanssa. Prosessissa noudatetaan ISO 16067 standardin vaatimuksia.
  •     Toteutetaan lukujen 5 ja 6 kriteeristön kriittinen arviointi ja pyritään parantamaan niiden vaikuttavuutta, valvottavuutta ja mitattavuutta.
  •     Laaditaan järjestelmä, jossa kriteeristö huomioi sertifioitavan yrityksen toiminnot (mm. asiakas- tai huoltotilat) niin, että tärkeimmät ympäristöön vaikuttavat tekijät huomioidaan.
  •     Tarkastellaan mahdollisuutta lieventää lukujen 1–4 vaatimuksia mikroyritysten osalta.
  •     Tarkennetaan kriteeristöoppaan tekstejä lukujen 5 ja 6 osalta.
  •     Tarkastetaan sertifikaatin ja auditoinnin hinnoittelu vastaamaan paremmin hakijayrityksen toiminnan ja tarkastettavan hakemuksen laajuutta.
  •     Terävöitetään sertifikaatin kohderyhmää ja sen rajausta, erityisesti sellaisten ohjelmapalveluyritysten osalta, jotka eivät tarjoa matkailupalveluita.
  •     Laaditaan suunnitelma eläinmatkailuyrityksiin tehtävien, ennalta ilmoittamattomien tarkastuskäyntien sisällyttämiseksi sertifikaatin ehtoihin.

Hankkeen aikataulutus

Tavoitteena on julkaista uudistetun Green Activities -sertifikaatin rajaus ja hinnoittelu sekä lukujen 5 & 6 kriteeristöuudistus vuoden 2024 loppuun mennessä. Näiden lukujen osalta uusi Green Activities kriteeristö astuu voimaan 1.1.2025. (Lukujen 1–4 kriteeristö uudistuu yhtä aikaa Green Key -kriteeristön kanssa, ja astuu voimaan 1.1.2027.)

Kehittämisohjelman ensimmäinen keskustelutilaisuus toteutetaan Teams -webinaarina keskiviikkona 22.5.2024 klo 14:00-16:00. Ilmoittaudu mukaan tästä! (events.teams.microsoft, avautuu uuteen ikkunaan)

Tilaisuuden pohjalta laaditaan lista kehittämistarpeista, joihin sidosryhmillä on mahdollisuus antaa kirjalliset kommentit kesän 2024 aikana.

Mikäli haluat saada tietoa kehitysprosessin etenemisestä ja kommentoida kehittämistarpeita, jätäthän meille yhteystietosi osoitteeseen if.ne1716172073erggn1716172073iog@o1716172073fni1716172073.