Green Key -kriteeri 9.9 velvoittaa kaikkia kohteita laatimaan kirjallisen, konkreettisia toimia sisältävän suunnitelman ruokahävikin pienentämiseksi. Keinoja vähentää hävikkiä on monia ja sen tietää myös Green Key -sertifioitu Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone, jonka toimintaa hävikin minimointi ohjaa. Hotellissa on vuonna 2019 otettu käyttöön aamiaisen take away -käytäntö, joka vaikuttaa positiivisesti niin hävikin vähentämiseen kuin vierailukokemukseenkin. Syömättä jäänyt annos on mahdollista ottaa mukaan kierrätettävässä rasiassa.

“Asiakkaita kuunnellaan herkällä korvalla; jos asiakas miettii, voisiko hän ottaa syömättä jääneet, jo lautaselle kerätyt tuotteet mukaansa, tarjoamme rasioita tätä  varten.  Jos asiakas haluaa ottaa aamiaiselta jotain mukaan myöhemmäksi nautittavaksi, on tämäkin mahdollista samaisissa rasioissa. Monesti työmatkalla majoittuvat asiakkaat ovat kiireisiä eikä aamiaisella ehditä istua pidempään. Tällöin henkilökuntamme on onnellistanut heitä pakkaamalla pientä matkaevästä mukaan. Teemme aamiaseväskasseja mukaan myös pyynnöstä, mikäli lähtö hotellilta on ennen aamiaisen avautumista,” kertoo hotellin vastaanoton vuoropäällikkö Henna Hurme.

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone luottaa yksilölliseen ja läpinäkyvään palveluun

Idea aamiaisen take away -käytäntöön on tullut halusta ja tarpeesta palvella asiakkaita monipuolisesti, antaen heille mahdollisuuden nauttia aamiaista itselle sopivalla tavalla, sekä buffet-ruokailusta syntyvän hävikin vähentämisestä. Korona-aikana korostui tarve saada aamiaista mukaan tai nautittavaksi omassa rauhassa, joten käytäntö on ollut senkin vuoksi suosittua. Toimintatapa on Solo Sokos Hotel Turun Seurahuoneella niin vakiintunutta, että henkilökunta kokee sen osana palvelukonseptiaan. Tapa vaatii asiakkaan kuuntelua ja huomioimista sekä selkeää viestintää.

“Luotamme palveluun, jossa asiakas huomioidaan yksilöllisesti ja toimintatavoista kerrotaan ääneen. Hotellimme tyyliin kuuluvat tarinat ja keskusteleva palveluote. Henkilökuntamme on aina valmiina auttamaan. Mikäli huomaamme, että ruokaa jää yli, tarjoamme vaihtoehtoa ottaa ylijäänyt ruoka mukaan. Olemme onnellisia jos saamme hävikkiä vähentämällä helpotettua myös vieraamme päivää,” Hurme jatkaa.

Kolmatta vuotta Green Key -ohjelmassa mukana oleva Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone aikoo keksittyä vastuullisuustoimissaan seuraavaksi mm. hotellihuoneiden lajittelun selkeyttämiseen ja helpottamiseen sekä energiansäästöä lisääviin käytäntöihin.


Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone on yksi Suomen yli 170 Green Key -sertifikaatin saaneesta matkailuyrityksestä. Green Key -sertifioidut hotellit ja hostellit, leirintäalueet ja mökkikylät, käyntikohteet sekä ravintolat ja kahvilat ovat sitoutuneet jatkuvaan kehitykseen vastuullisuusasioissa. Maailmanlaajuisesti Green Key toimii 65:ssä eri maassa ja sertifikaatin on saanut yli 3200 kohdetta.

Lisätietoa kohteesta: https://greenkey.fi/kohde/solo-sokos-hotel-seurahuone/ & https://www.sokoshotels.fi/fi/turku/sokos-hotel-seurahuone

Kuva: Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone