Green Key järjestää ohjelman osallistujille maksuttomia info- ja koulutustilaisuuksia. Syksyn ensimmäisessä tilaisuudessa Hävikkiviikolla 30.8. olimme vieraana Lassila & Tikanojalla pureutumassa ruokahävikin vaikutuksiin ja keinoihin hävikin pienentämiseksi.

Aloitimme tutustumalla ruokahävikkitilanteeseen Suomessa ja maailmalla. Luonnonvarakeskuksen tutkija Anu Reinikainen johdatti meidät faktoihin ruokahävikin synnystä ja mittavista vaikutuksista: EU:ssa syntyy vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokahävikkiä, jonka rahallinen arvo on noin 143 miljardia euroa. Tämä tarkoittaa noin 173 kg hukkaan heitettyä ruokaa henkeä kohti eli kaikkiaan noin 20% tuotetusta ruoasta. Anu antoi myös konkreettisia vinkkejä miten ravintola- ja aamiaispalveluissa voi vähentää ruokahävikkiä.

Lassila & Tikanojan Lotta Toivonen esitteli uutta tapaa mitata ja analysoida ruokahävikkiä. Uusi sovellus Hävikkimestari laskee hävikin määrän ja keskiarvokustannuksen, ja sisältää kategoriat eri tuotteille, kuten liha, leipä, salaatti ja lisukkeet. Näin päästään kiinni missä ja mistä syystä hävikkiä syntyy. Hävikkimestaria keväällä 2016 pilotoineissa yrityksissä hävikki pieneni jopa 45%.

Tilaisuudessa puhuimme myös ylijäämäruoan lahjoittamisesta. Majoitus- ja Ravitsemusala MaRa ry:n Tiina Vyyryläinen kertoi mitä tulee huomoida, kun ylijäämäruokaa lahjoitetaan tai myydään. Hän antoi myös vinkkejä pohdittavaksi liittyen yhteistyöhön eri tahojen kanssa sekä lahjoittamisessa että ruoan myynnissä.

Tilaisuuden esitysmateriaalit löydät alta.

Tilaisuuden osallistujat olivat Green Key -hotelleista ja tukiorganisaatioista. Keskustelu ja kokemusten jakaminen oli vilkasta ja esille nousi myös uusia ideoita takaisin työpaikalle vietäväksi. Lämmin kiitos puhujille ja kaikille osallistujille!

Anun esitys Lotan esitys Tiinan esitys

Lisätietoja: Foodspill-tutkimuksessa selvitettiin ruokahävikin määrää ja syntyä Suomessa. Ravintolafoorumi on ravitsemispalveluille tarkoitettu verkosto, joka aloitti keväällä 2016. Tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ja lisätä kiertotaloutta.

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietettiin tänä vuonna 29.8.-4.9.2016. Green Key –hotelleissa tehdään aktiivista työtä ympäristön hyvinvoinnin eteen joka päivä. Ruokahävikin hallinta on tärkeä osa tätä työtä.