Sydäntalvi on Ahlströmin Noormarkun ruukissa makunautintojen aikaa. Joulun kiireet ovat väistyneet ja ruukissa keskitytään tarjoamaan vieraille elämyksiä vailla vertaa.

Elämyksellisyys alkaa usein ruukin ravintoloista, joissa höyryävät talviset riistapadat vieraiden iloksi. Blinipannut tirisevät ja kotimaisten kalojen mätien kirjo koristaa pöytää.

Green Key -sertifioidun ruukin ravintolat saavat suuren osan raaka-aineistaan tuoreena suoraan yhtiön omista metsistä, pelloilta, puutarhoista ja vesistöistä. Lähialueiden tuottajat, kuten juustolat ja pienpanimot sekä kauppahallin palvelut ovat vahvasti mukana tuotetarjonnassa

Noormarkussa on aina ollut vahva metsästyskulttuuri. Henkilökunta osallistuu yhtiön perinteikkäisiin metsästystapahtumiin ja on mukana valvomassa ruhojen käsittelyä ruukin omalla teurastamolla. Henkilökunta siis tuntee valmistamansa ruoan alkuperän aina aamiaismakkaroista illallistarjoiluihin ja voi täten luottaa tarjoilemiensa annoksien laatuun.

Riistan oikeaoppisia valmistustapoja kunnioitetaan ja siirretään sukupolvelta toiselle. Riistalihasta saa oivallisia aterioita samanlaisin valmistustavoin kuin nautaeläimistä. Käristykset, padat, makkarat sekä lämmin- ja kylmäsavuruoat maistuvat riistasta tehtyinä herkullisilta. Sisäelimistä, eli maksasta, kielestä, sydämestä ja munuaisista saa myös tuhtia talviruokaa. Ruokajuomaksi riistan kanssa sopii veden lisäksi tumma olut ja täyteläinen punaviini.

Noormarkun ruukin klassikoihin kuuluu hirvivorschmack. Vorschmackia on tarjolla usein ruukin riistalounaalla ja sitä tullaan nauttimaan aina maakuntarajojen ulkopuolelta asti. Hirvivorschmack on jalostettu ruukissa myös säilykkeiksi ja tuotteita on saatavissa Noormarkun Klubilta. Jaamme kuitenkin iloksenne klassikkoreseptin omien keittiöidenne talvisiin makunautintoihin.

Hirvivorschmack

1 kg hirvenjauhelihaa
1 sipuli

1-2 valkosipulinkynttä

3 rkl voita
100 g anjovisfileitä liemineen

1/2 dl korppujauhoa

½ rkl rouhittua katajanmarjaa
mustapippuria

2-3 dl kermaa

Ruskista jauheliha ja kuullota hienonnettu sipuli sekä valkosipuli. Yhdistä kaikki aineet uunin kestävään vuokaan ja mausta. Laita vorschmack uuniin 8-10 tunniksi matalaan lämpöön, 110-120 asteeseen. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa kermaa. Lopuksi tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoa vorschmack, suolakurkun, etikkapunajuuren, smetanan ja uuniperuna kera.


Teksti: Milla Laurila / Ahlströmin ruukit

Kuvat: Ahlströmin ruukit

Ahlströmin ruukit on yksi noin 140:stä Green Key -ympäristösertifioidusta matkailualan yrityksestä Suomessa. Green Key -sertifioidut yritykset ovat sitoutuneet rakentamaan kestävää matkailua. Maailmanlaajuisesti Green Key toimii 65:ssa eri maassa ja sertifikaatin on saanut noin 3200 kohdetta.

Lisätietoa Ahlströmin ruukeista: ahlstrominruukit.fi

Lisätietoa Green Key -ohjelmasta: greenkey.fi