Maltankoira Sulo viettää hotellikoiran elämää Green Key -sertifioidussa Hotel Rantapuistossa. Se on alansa moniosaaja, joka nauttii työpaikkansa merellisestä luontoympäristöstä.

”Me olemme vieraanvaraisia kaikille: niin ihmis- kuin eläinasiakkaillemme sekä meitä ympäröivän luonnon asukkaille. Hotellin lisäksi myös linnunpönttöjemme käyttöaste on erinomainen, ja hyönteishotellissakin käy taas kuhina”, helsinkiläisen Hotel Rantapuiston johtaja Riitta Liikamaa naurahtaa.

Ympäristöstä huolehtiminen on Rantapuistolle luontainen ja iloinen asia. ”Olemme Itämeren rannalla luonnon ympäröimänä. Haluamme olla mukana maailman suojelussa ja viestittää samalla asiakkaillemme, että välitämme”, Riitta kertoo.

Sulo kuuluu porukkaan

Merenrantahotellin kauniista luonnosta nauttii myös hotellikoira Sulo, joka liittyi Rantapuiston tiimiin viime kesänä. Sen emäntä Tiina Ahonen työskentelee hotellissa vastaanottopäällikkönä. Sulo on töissä emäntänsä työvuorojen mukaisesti.

Sulon päätoimenkuva on myynnissä ja markkinoinnissa. Se myös ottaa asiakkaita vastaan ja tekee HR-osaston tehtäviä huolehtimalla omalta osaltaan henkilökunnan hyvinvoinnista. Sulon vilpittömän iloisessa seurassa huono mieli kaikkoaa nopeasti – niin kollegoilta kuin asiakkailta.

On vaikea olla hymyilemättä, kun Sulo istuu vastaanottotiskillä raitapaidassa ja tarkkailee ympäristöään. Lähes jokainen alkaa leperrellä koiralle sen nähdessään. Tiinan mukaan näin tekevät yhtä lailla miehet kuin naiset, vapaa-ajan matkustajat ja kokousasiakkaat. Sulo luo ympärilleen positiivista energiaa.

Ympäristötyö osana arkiosaamista

Rantapuistossa on käytössä vuoropäällikkö Emma Koposen laatima ympäristökalenteri. Joka kuukaudelle on valittu ympäristöteot, joiden ideoinnissa on käytetty apuna muun muassa Green Keyn aineistopankkia. ”Kalenteri on älyttömän hyvä työkalu ja antaa varmuuden siihen, että asiat oikeasti ovat olemassa ja ne tehdään”, Riitta kehuu.

Kuukauden ympäristöteot ovat kivoja ja ne tuodaan kepeästi esille. Ympäristötyöinnostus tarttuu helposti koko henkilökuntaan, myös Suloon. Vaikkei se olekaan ihan aina kartalla siitä, mistä ekoteosta nyt riemuitaan, osaa se olla luontevasti mukana innostuneisuuden tunnetilassa. Joskus se saattaa pistää jopa tanssiksi, etenkin jos on herkkupaloja näköpiirissä.

Luontoelämykset hämmästyttävät

Kesäisin Sulon harrastuksiin kuuluu trendikkäästi natural swimming – uiminen luonnonvedessä. Nykypäivän maailmassa se on monelle ihmisellekin vieras asia. ”Meillä on monia ulkomaisia asiakkaita, jotka ovat hämmästyneitä siitä, että meressä voi todellakin uida”, Riitta kertoo.

Vähintäänkin yhtä yllättyneitä asiakkaat ovat isokoskelosta, joka on tullut pesimään ravintolan viereisessä puussa olevaan linnunpönttöön. Hotellin arkkitehtuuri ja suuret ikkunat luovat mahdollisuuden unohtumattomaan luontokokemukseen ravintolapöydän ääressä. Onnekkaimmat saavat seurata isokoskelon tarjoamaa luontoliveä aamukahvia nauttiessaan.

Sulo ei ole vielä seurannut isokoskelon puuhia ravintolan ikkunan lävitse. Sen sijaan se tuijottaa päivittäisillä rantalenkeillään merellä ohitse lipuvia joutsenia. Varmuuden vuoksi sitä ei kuitenkaan viedä liian lähelle noita uljaita lintuja. Onhan Sulo kuitenkin koira, vaikka nyt sattuukin olemaan lempeäluonteinen hotellikoira.

Tervetuloa, lemmikit!

Rantapuiston luontoympäristö on ihanteellinen paitsi Sulolle myös koira-asiakkaille. Niinpä Sulo kohtaa usein lajitovereitaan vastaanottotyössä. Onpa majoittujakoirien listalla jo kanta-asiakkaitakin, kuten eräs mäyräkoira, joka lähtee aina määrätietoisin askelin vastaanotosta kohti oikeaa hotellisiipeä.

Riitan, Tiinan ja Emman mukaan koirien aiheuttamat ongelmatilanteet ovat harvinaisia, ja valtaosa ihmisasiakkaista suhtautuu lemmikkien läsnäoloon pelkästään myönteisesti. Eläimille allergisia henkilöitä varten hotellissa on huoneita, joihin ei koskaan majoiteta lemmikkejä.

”Meillä on niin isot tilat, että olemme kokeneet kaikkien mahtuvan tänne. Haluamme tuoda esille, että olemme myös lemmikkiystävällinen hotelli”, itsekin kaksi koiraa omistava Riitta kertoo.

Tuotekehitystä suurella sydämellä – koirille ja ihmisille

Koiravieraiden isännät ja emännät saavat koirapakettivarauksen myötä hotelliin saapuessaan ulkoilukartan, tassupyyhkeen, juomakupin ja koiran herkkuja. Tällä hetkellä mietinnässä on myös koirien synttäripaketti, jonka myötä koiralle voisi tilata huoneeseen synttärikakun. Sulon mielestä synttäripaketti on loistoidea, ja se olisikin heti valmis testaamaan palvelua.

On vain yksi asia, jota Sulo ei Rantapuiston laaja-alaisessa luonto- ja ympäristötyössä ihan täysin ymmärrä. Se on kasvisruokien tuotekehitys ja asiakkaiden ylenpalttiset kasvisruokakehut. Sulon herkkua kun nyt vain sattuvat olemaan lammasnakit.

Vaikka toisaalta, eihän se siltä ole pois, jos asiakkaat kokeilevat monenlaisia makuja ja pitävät niistä. Kun sekä asiakkaat että henkilökunta ovat iloisia, ei Suloa tarvita niin usein mielialan nostatustyöhön.

Senkin ajan voi sitten käyttää merituulen haisteluun.


Hotel Rantapuisto on yksi Suomen noin sadasta Green Key -sertifikaatin saaneesta matkailukohteesta. Green Key -sertifioidut hotellit, hostellit, leirintäalueet, mökkikylät ja muut matkailualan yritykset ovat sitoutuneet rakentamaan kestävää matkailua. Maailmanlaajuisesti Green Key toimii 58:ssa eri maassa ja sertifikaatin on saanut yli 3000 kohdetta.

Lisätietoa Hotel Rantapuistosta: https://www.rantapuisto.fi/

Lisätietoa Green Key -ohjelmasta: greenkey.fi

Kuvat: Hotel Rantapuisto