Original Sokos Hotel Royal Vaasa on yksi Suomen ensimmäisistä Green Key -ympäristösertifioiduista hotelleista. Hotellin ympäristötyö kattaa koko toiminnan energiatehokkuudesta vedenkäyttöön, jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen sekä ympäristöystävällisiin siivousmenetelmiin. Koko henkilökunta on työssä mukana ja myös asiakkaat innostetaan osallistumaan tarjoamalla heille valittavaksi lähi- ja luomuruokaa, mahdollisuus kierrättää, ekologisia tapja liikkua esimerkiksi hotellin lainapyörillä sekä hyvät tiedot lähialueen ainutlaatuiseen saaristoluontoon tutustumiseen.

Hotelli toimii jo nyt erittäin edistyksellisesti energiavalinnoissaan. Valaistus on toteutettu jo lähes kokonaan energiansäästö- tai ledlampuilla, poltettavasta jätteestä tehdään kaukolämpöä ja sähköä paikallisessa jätteenpolttolaitoksessa ja hotellin biojätteestä puolestaan biokaasua kiinteistöjen lämmitykseen. Halu kehittämiseen ja ympäristöjalanjäljen pienentämiseen on kuitenkin jatkuvaa.

Uusia ratkaisuja hakeakseen hotelli käynnisti syksyllä 2015 yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoille suunnatun kilpailun hotellien energiatehokkuuden parantamiseksi. Kilpailussa etsittiin ilmastoystävällisiä ratkaisuja, jotka säästävät energiaa eri tavoin. Kilpailun aluksi opiskelijat tutustuivat hotellin toimintoihin hotellikierroksella ja lähtivät sen jälkeen kartoittamaan kehityskohteita.

Voittajatyöksi valikoitui Vaasan Ammattikorkeakoulun ryhmä Team EcoRoyal. Ryhmän kilpailutyö sisälsi konkreettisia käytännön tekoja energiatehokkuuden parantamiseksi hotellin eri toiminnoissa. Ryhmä ehdotti esimerkiksi keittiön poistoilman hyödyntämistä uima-allasosaston lämmitykseen sekä tarveohjauksen lisäämistä hotellitilojen valaistukseen. Lämmitykseen ehdotettiin paikallaolotunnistusta, joka optimoisi lämmityksen asiakkaan läsnäolon mukaan. Ryhmä teki kehitysehdotuksia myös huollon prosesseihin ja kulutusseurantaan.

“Olimme iloisia kilpailun saamasta suosiosta opiskelijoiden keskuudessa. Voittajatiimin työ oli napakka ja käytännönläheinen. Sen esittämät ajatukset esimerkiksi talotekniikan parantamiseksi olivat taloudellisesti järkeviä, ja niitä voidaan hyödyntää Vaasan Royalin lisäksi S-ryhmän muissakin hotelleissa”, kuvaa hotellinjohtaja Ari-Pekka Soini. Voittaja palkittiin Vaasan EnergyWeekillä maaliskuussa ja nyt työ jatkuu paikan päällä. Suunnitelmissa on myös jo uusia ajatuksia enerigia-aiheiselle yhteistyölle lasten ja nuorten kanssa.