Ilmassa on iloista jännitystä, kun Päiväkoti Kamomillan lapsiryhmä saapuu vierailulle Green Key -sertifioituun Original Sokos Hotel Presidenttiin. Luvassa on luontoaiheisia tehtäviä ja tanssiva yllätys.

”Täällä on pöllö!”

”Vessassa oli kettuja!”

”Mä näin ankan, ja mun vaatteissakin on eläimiä!”

Päiväkoti Kamomillan lapset tutkivat riemusta hypellen juniorsviittiä helsinkiläisessä Original Sokos Hotel Presidentissä. Tehtävänä on etsiä mahdollisimman monen eläimen kuva sviitin seiniltä, tekstiileistä ja kalusteista. Ja niitähän löytyy, sillä kyseisen hotellikerroksen teema on Satumetsä.

Luonto- ja ympäristöaiheiden parissa puuhailu on lapsille tuttua, koska Päiväkoti Kamomilla on Vihreä lippu -päiväkoti. Eko-Viikissä sijaitsevan päiväkodin toiminnassa on sitouduttu vähentämään ympäristökuormitusta, ja luonnon arvostus näkyy arjessa monin tavoin.

Punainen vai vihreä laatikko?

Ympäristöteemaa käsitellään nytkin – innostavasti leikin muodossa palvelupäällikkö Malin Lindforsin johdolla. Sviitin pöydälle on asetettu kaksi pahvilaatikkoa ja kuvia erilaisista kulkuvälineistä. Lapset aloittavat kuvien lajittelun ympäristön kannalta hyviin ja huonoihin liikkumismuotoihin.

”Kuuluuko pyörä punaiseen?”, kysyy joku. ”Ei pyörä ole huono!”, vakuuttaa toinen. Pyörä sujahtaa nopeasti vihreään pahvilaatikkoon.

Lasten perustelut ovat kattavia ja huolella pohdittuja. ”Bussi on hyvä… koska siinä menee monta yhtä aikaa.” Kuumailmapallo aiheuttaa hetken epäröinnin, mutta sitten löytyy luova ongelmanratkaisu. ”Jos se tippuu alas niin se kyllä saastuttaa luontoa.”

Tanssitaan robotin tahtiin!

Seuraavaksi on vuorossa jännittävä hetki: tutustuminen Laurea Ammattikorkeakoulun ja hotellin yhteisessä testikäytössä olevaan Pepper-robottiin. Pepper osaa avustaa asiakkaita esimerkiksi kertomalla, missä ravintola sijaitsee. Se myös tietää hurjan paljon Helsingin nähtävyyksistä.

Hissimatkalla Pepperin luokse lapsia alkaa hihityttää, kun Malin kertoo Pepperin nimen tarkoittavan pippuria. Kaikkien mieleen pippuri ei taida olla, koska joku hihkaisee ”yök!”.

Mutta ei nimi robottia pahenna: Pepper osoittautuu huipputyypiksi. Se alkaa jopa tanssia lasten edessä ja saa kaikki mukaan rytmiinsä. Lasten ja Pepperin yhteinen tanssihetki tuottaa roppakaupalla hyvää mieltä myös aulassa oleville hotellin aikuisasiakkaille.

”Lohi on mun lempparia”

Sitten onkin aika siirtyä lounaalle Pepperin mainostamaan Bistro Manuun. Ensin kurkistetaan ravintolan keittiöön, jossa riittää touhua parhaaseen lounasaikaan. Kysymyksiä nousee esille vain yksi: Mitä ruokaa on tarjolla? Vastaus on kaikille mieluinen. ”Jee, lohta! Se on mun lempparia!”

Malin ohjaa lapset käsien pesun kautta heille varattuihin pöytiin. Tunnelma on lämminhenkinen, ja pienet vieraat odottavat rauhassa ruoka-annoksiaan niitä näitä keskustellen. Pohditaan juomavalintoja ja lempiruokia. Vertaillaan heiluvien ja jo lähteneiden maitohampaiden määrää. Maittavan lohi-perunamuussi -aterian kruunaa herkullinen mustikkajälkkäri.

Lounaan jälkeen vierailu on tullut päätökseen. Original Sokos Hotel Presidentin ovista astuu ulos hyväntuulinen ryhmä lapsia, joka on saanut oppia, että Suomen upea luonto voi olla näkyvästi esillä myös kaupunkihotellissa. Ja että aikuisiakin kiinnostavat ne samat ympäristöasiat, jotka ovat läsnä Vihreä Lippu -päiväkodin arjessa.

Myös robotti saisi lasten mielestä osallistua päiväkodin toimintaan.

”Olisipas kiva, jos Pepper seuraisi meitä!”

”Niin tai jos meillä olisi päiväkodin oma Pepper!”

Vihreä lippu on kestävän kehityksen ohjelma päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille sekä lasten ja nuorten vapaa-ajantoimijoille. Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, josta vastaa Foundation for Environmental Education -järjestö (FEE). Lisätietoa vihrealippu.fi.

Original Sokos Hotel Presidentti on yksi Suomen noin sadasta Green Key -sertifikaatin saaneesta matkailukohteesta. Green Key -sertifioidut yritykset ovat sitoutuneet rakentamaan kestävää matkailua. Maailmanlaajuisesti Green Key toimii 58:ssa eri maassa ja sertifikaatin on saanut yli 3000 kohdetta. Lisätietoa greenkey.fi.