Green Key -sertifioituja majoituskohteita on maassamme monipuolisesti pienistä maaseutumatkailukohteista kaupunkien suuriin ketjuhotelleihin. Vihtiläinen Hawkhill on yksi uusimmista sertifikaatin saaneista yrityksistä.

”Siis ihan mieletöntä! Siellähän on ympäristöajattelu yrittäjien dna:ssa!”, Green Key Finlandin yhteyspäällikkö Hanna Liappis tuulettaa.

Takana on Green Key -ympäristösertifikaatin auditointikäynti Vihdin Tervalammella, Nuuksion kansallispuiston laidalla. Siellä Hanna perehtyi mökkilomia tarjoavan Hawkhillin ympäristökäytäntöihin.

Kolmannen polven yrittäjäsisarusten, Annun, Matin ja Kaisan, tahtotilana oli saada Hawkhillille Green Key -sertifikaatti todistukseksi laaja-alaisesta ympäristötyöstä.

Luonto on aina ollut osa sisarusten arkea. ”Olemme kasvaneet arvostamaan luontoa ja liikkumaan siellä. Nuuksion maisemat ovat olleet meille lapsuuden leikkikenttä. Niinpä meille oli luontevaa ottaa ympäristö ja kestävä kehitys kantaviksi teemoiksi, kun jatkoimme perheyrityksemme liiketoimintaa”, Matti Ala-Outinen kuvailee.

Tähtäimessä hiilineutraalius

Hawkhill on tarjonnut luonnonläheisiä mökkilomia Nuuksion alueella jo lähes kuudenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäinen mökki valmistui sisarusten isoisän käsityönä. Nykyisin tarjolla on sekä kodikkaasti sisustettuja vuokramökkejä että astetta suurempia ja ylellisempiä huviloita.

Mökeissä ja huviloissa käytetään hiilivapaata energiaa ja tietenkin ympäristömerkittyjä pesuaineita. Energiankulutusta seurataan kuukausittain ja ohjataan älykkäästi muun muassa varaustilanteen mukaan. Yrityksellä on omaa metsää ja suoalue. Hiilinieluja omasta takaa siis vaikka kuinka paljon!

Rakennukset on tehty kestämään pitkään. Kertakäyttötuotteet ovat pannassa, ja kierrätys hoidetaan esimerkillisesti ja asiakkaille helpoksi tehden. Sisarukset päivittävät aktiivisesti omaa ympäristöosaamistaan. Tavoitteena on pyörittää toimintaa täysin hiilineutraalisti vuoteen 2025 mennessä.

Hakuprosessi vahvisti omia ajatuksia

Kun Annu, Matti ja Kaisa lähettivät Green Key -sertifikaattihakemuksen, edellytettiin Hawkhilliltä muun muassa kirjallista ympäristöpolitiikkaa, ympäristötavoitteita sekä näihin liittyvää toimintasuunnitelmaa. Jotta sertifikaatti voidaan myöntää, yrityksen tulee täyttää kaikki Green Key -ympäristökriteerit. Niitä on ympäristövastuun eri osa-alueilta esimerkiksi veden- ja energiankulutuksesta asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen.

”Green Key -sertifikaatin hakuprosessi vaati meiltä töitä ja oli samalla erittäin opettavainen ja antoisa. Se toi omaan ympäristötoimintaamme lisää selkänojaa ja vahvisti kuvaamme siitä, että olemme oikealla polulla”, Matti kertoo.

Hakemuksen ja siihen tarvittavien liitteiden lähettämisen jälkeen uudelle hakijayritykselle tehdään aina auditointi, jossa käydään yhdessä läpi hakemus ja todetaan siinä kuvatut asiat käytännössä. Green Key -sertifikaatin myöntämisestä päättää Green Key -tuomaristo.

Ylpeästi ympäristöystävällinen

Tuomaristo kokoontui äskettäin käsittelemään Hawkhillin hakemuksen. Miten Annun, Matin ja Kaisan luonnonystävien sydämillä johdetun perheyrityksen kävi?

”Juuri niin kuin jo etukäteen tiesinkin. Tuomaristo myönsi Hawkhillille sertifikaatin ilman pienintäkään epäröintiä”, Hanna hymyilee ylpeänä uudesta Green Key -perheen jäsenestä.

Matin mukaan sertifikaatti merkitsee heille tunnustusta tehdystä ympäristötyöstä ja kannustaa tekemään sitä lisää. ”Sertifikaatti antaa meille myös tiettyä kilpailuetua ja toivottavasti kannustaa muitakin yrityksiä alueellamme hankkimaan ympäristösertifikaatin. Olemme ylpeitä Greenk Key -sertifioinnista.”

Lämpimät onnittelumme Tervalammen kauniisiin luontomaisemiin!

 

Hanna Liappis (vas.) luovutti Green Key -sertifikaatin Hawkhillin yrittäjille Annu Huotarille, Kaisa Ala-Outiselle ja Matti Ala-Outiselle.

Lisätietoa Hawkhillista: https://www.hawkhill.fi ja info(at)hawkhill.fi, Annu Huotari / Kaisa Ala-Outinen
Lisätietoa Green Key -ohjelmasta: greenkey.fi