Original Sokos Hotel Koljonvirrassa ekotekojen takana on koko henkilöstö. Kierrätys, lajittelu ja jätteen määrän vähentäminen ovat hotellin ympäristötyön ydintä.

Jo perinteeksi muodostunut iisalmelaisen Original Sokos Hotel Koljonvirran kirpputori pidettiin tänä vuonna toukokuun viimeisenä lauantaina. Kymmenen häkillistä käytettyä laatutavaraa – mm. astioita, verhoja, peittoja ja silityslautoja – lähti kiertoon yhden ainoan tunnin aikana. Enemmänkin olisi mennyt.

“Joku teki materiaalilöytöjä askarteluun, toinen osti juomalaseja kesämökkinsä rantasaunalle. Astioita ostettiin myös nuorten opiskelija-asuntoihin ja tyynyjä ja peittoja lemmikeille”, kertoo hotellin ympäristövastaava Tuula Rönkkö.

Kuten aina ennenkin, asiakaspalaute oli pelkästään myönteistä. ”Kävijät olivat aivan ihania ja antoivat kiitosta tempauksellemme. Kirpputori on samalla sosiaalinen tapahtuma, josta lähtee liikkeelle positiivinen vire”, Tuula kuvailee iloisena.

Sekajätteen minimoinnin mestarit

Green Key -ympäristösertifioidun Original Sokos Hotel Koljonvirran toiminnassa panostetaan aktiivisesti kierrätykseen sekä jätteiden määrän vähentämiseen ja lajitteluun. Koko henkilöstö on innolla mukana ympäristötyössä.

Vielä muutama vuosi sitten hotellin jätteestä jopa 45 % oli sekajätettä. Nykyisin sinne ei päädy juuri muuta kuin tupakantumpit ja satunnaisia kierrätykseen kelpaamattomia elintarvikepusseja.

”Vuonna 2015 meillä syntyi into lajitteluun. Kun pari vuotta myöhemmin aloimme valmistautua Green Key -sertifikaatin hakemiseen, lähti homma suorastaan lentoon”, Tuula kertoo.

Kaikki mukana ympäristötyössä

Vaikuttaviin tuloksiin on päästy yhteistyöllä. Lajittelu on tehty henkilökunnalle helpoksi muun muassa koulutuksella ja selkeillä kirjallisilla ohjeistuksilla jätteiden lajittelupaikoilla. Joka osastolle on nimetty oma vastuuhenkilönsä, jolta voi kysyä neuvoa lajittelun pulmatilanteissa.

”Me ihmiset täällä olemme tehneet tämän muutoksen, kaikki yhdessä. On ihana katsoa työmme tuloksia. Lukemat puhuvat puolestaan”, Tuula toteaa iloisena.

Original Sokos Hotel Koljonvirran ympäristövastaava saa virtaa arkeen työyhteisön lisäksi omasta arvomaailmastaan. ”Olen maalta kotoisin, ja haluan elää puhtaassa luonnossa. On valtavan tärkeää, että saan myös töissä toimia omien arvojeni mukaisesti.”

 


Original Sokos Hotel Koljonvirta on yksi Suomen noin sadasta Green Key -ympäristösertifioidusta matkailukohteesta. Green Key -sertifioidut hotellit, hostellit, leirintäalueet, mökkikylät ja muut matkailualan yritykset ovat sitoutuneet rakentamaan kestävää matkailua. Maailmanlaajuisesti Green Key toimii 58:ssa eri maassa ja sertifikaatin on saanut yli 3000 kohdetta.

Lisätietoa Original Sokos Hotel Koljonvirrasta: https://www.sokoshotels.fi/fi/iisalmi
Lisätietoa Green Key -ohjelmasta: greenkey.fi

Kuvat: Tuula Rönkkö, Original Sokos Hotel Koljonvirran ympäristövastaava