Suomen suurin jätteenpolttolaitos sijaitsee Itä-Vantaalla. Jätevoimalassa jätteet poltetaan ja polttaessa saadaan lämpöä ja sähköä. Tämä kyseinen jätevoimala tuottaa lämpöä Vantaan kaukolämpöverkkoon ja sähköä valtakunnan verkkoon. Voimalan ansiosta 1,5 miljoonan ihmisen jätteet eivät enää päädy kaatopaikalle ja hiilidioksidipäästöt ja fossiilisten polttoaineiden kulutus vähenee.

Maanantaina vierailimme Vantaan jätevoimalassa. Meillä heräsi kysymys. Mitä jätteelle tapahtuu sen jälkeen, kun sen on itse heittänyt roskiin? Tämä kaikki selvisi, kun saimme nähdä kaiken omin silmin. Rekat kippaamassa roskaa, isot kourat sekoittelemassa roskakuilua, hirmuisesti kaikenlaisia putkia ja suodattimia ja palavia jätteitä.

Ymmärsimme kuinka monimutkainen tämä polttoprosessi on. Työntekijänä työ on myös rankkaa, sillä pitää istua 12 tuntia näyttöä tuijotellen, eikä taukoja juurikaan ole. Monet eivät ehkä ymmärrä kuinka tärkeää tämä työ on ympäristölle ja myös meille ihmisille. Tiesittekö muuten, että roskien lajittelussa, kuljettamisessa yms. on hyvin pitkälti taustalla poliittisia syitä? Tämä valkeni meillekin vasta vierailun aikana.

Euroopan jätteen vähentämisen viikko (EWWR) on tapahtuma, jossa yritetään saada arjesta materiaalitehokasta, kiertotaloudellista ja luonnonvaroja säästävää. Viikon aikana yritetään vähentää ruokahävikkiä, kierrätetään, vaihdetaan tavaroita ja järjestetään tapahtumia, joissa yrityksille kerrotaan vähäjätteisemmästä arjesta. Suomi on mukana kampanjassa jo seitsemännettä kertaa. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 19-27.11 ja teemana on pakkausjätteen vähentäminen.

Kirjoittaja Niina Rinnesaari oli yläkoulun 8-luokkalaisten TET-harjoittelussa Green Key -toimistolla 21.-25.11. Niina tutustui hotellien ympäristötyöhön ja toimi ympäristöreportterinamme viikon ajan.