Suomi on saanut ensimmäisen Green Key -sertifioidun ravintolan. Sallatunturin rinteessä sijaitsevassa Keloravintolassa päästiin iloitsemaan ympäristösertifikaatista juuri ennen joulukiireiden alkua.

”Totuimme lapsena siihen, että elämä pyöri poronhoidon ja luonnon ympärillä, ja esimerkiksi kesäisin lomareissujen sijaan tehtiin poroille heinää ja kerppuja talveksi”, kertoo Maija Kaisanlahti, yksi sallalaisen Keloravintolan neljästä yrittäjästä.

Kemijärveläiseltä porotilalta kotoisin olevalle Maijalle ja hänen yrittäjäkollegasiskolleen Marjo Kaisanlahdelle luonto on aina määrittänyt vuoden kiertoa.

”Jo pienestä pitäen olimme mukana porojen hoitotöissä, talviruokinnassa, kesämerkkauksissa ja syyserotuksissa. Marjastimme, sienestimme ja joinain vuosina poimimme käpyjäkin myyntiin. Meille lomareissuja ja kohokohtia olivat yöpymiset porokämpällä, jossa sai valoisina kesäöinä valvoa vaikka kuinka pitkään. Talvisin, varsinkin täyden kuun aikaan, pääsi kelkkailemaan ja pilkille jopa aamuyön tunteina”, Marjo muistelee.

 

Luonto mielessä ja lautasella

Upea lappilainen luonto on Keloravintolassa läsnä paitsi yrittäjien sydämissä myös asiakkaiden lautasilla. Ruokalistalla lähiseudun raaka-aineet leikittelevät kansainvälisten tuulien kanssa: pizzalistan suosikkeja ovat poropizza sekä kalapizza, jossa kylmäsavulohen kavereina on savumuikkua ja tomaattisiikaa. Poronkäristysleivän pohjana käytetään paikallista kursulaista rouhereikäleipää, ja burgerin saa halutessaan tilata haukimurekepihvillä.

Yrittäjille on tärkeää, että listan kalat ovat kestävistä kannoista ja lihat kotimaisia. Pullotetun veden sijaan vieraille tarjotaan raikasta sallalaista vesijohtovettä – tai lähiseudun pienpanimon oluita. Kaikki vitriinin leivonnaiset ovat itse tehtyjä. Näin joulun aikaan siellä komeilee esimerkiksi sisarusten äidin keittokirjan reseptillä leivottuja piparkakkuja. Myös catering- ja pitopalvelutoiminnassa panostetaan itse valmistettuihin tuotteisiin.

Lähiluonto tulvii sisään ravintolan suurista ikkunoista, joista avautuu maisema Sallatunturin rinteeseen. Kelopuinen sisustus muodostaa saumattoman yhteyden ympäristöön. Lumista maisemaa katsellessaan Maija kertoo, että omien luontoon liittyvien perinteiden ylläpitäminen tuo suuren merkityksen yrittäjyydelle. Ystävyys luonnon kanssa tuntuu ainoalta mahdolliselta tieltä.

 

Ympäristötyö jatkuu

Moni Green Key -sertifikaattiin vaadittavista lukuisista kriteereistä täyttyi Keloravintolassa ilman mittavia lisäponnisteluja, koska ympäristötyötä on tehty aiemminkin. ”Tämä on ollut meille luontainen tapa toimia. Valmiiksi ympäristötyössä ei kuitenkaan tulla koskaan, vaan aina on oltava uusia tavoitteita. Meillä ne liittyvät tällä hetkellä nykyistä parempaan muovin kierrätykseen, pesuaineiden käyttöön ja ruokahävikin vähentämiseen entisestään”, Marjo toteaa.

Yrittäjänelikko avasi perinteikkään Keloravintolan ovet omissa nimissään vuoden 2018 juhannuksena. Kiinni ravintola on ollut avaamisen jälkeen vain yhtenä päivänä – luontoliikunnan vuoksi. ”Suunnistus on meidän yrityksessä kaikkien osakkaiden harrastus. Jouduttiin olemaan kesällä yksi päivä kiinni, kun me kaikki olimme Jukolan viestissä eikä saatu tuuraajaa”, Marjo kertoo naurahtaen.

Lämpimät onnittelut Keloravintolalle hienosta ympäristötyöstä ja Green Key -sertifikaatista!


Keloravintola on yksi noin sadasta Green Key -ympäristösertifioidusta matkailukohteesta Suomessa ja maamme ensimmäinen kyseisen sertifikaatin saanut ravintola. Green Key -sertifioidut matkailualan yritykset ovat sitoutuneet rakentamaan kestävää matkailua. Maailmanlaajuisesti Green Key toimii 60:ssa eri maassa ja sertifikaatin on saanut noin 3100 kohdetta.

Lisätietoa Keloravintolasta: keloravintola.fi
Lisätietoa Green Key -ohjelmasta: greenkey.fi