Green Key -kriteeristön pistekriteerin 13.9 täyttääkseen kohteen tulee hankkia kierrätettyjä kalusteita, astioita tai muita kestokulutustuotteita uusien sijaan.

Green Key -sertifioitu, STF-merkin saanut ja 2022 World Boutique Hotel Awards -gaalassaBest Sustainable hotel in Europe-kategorian voittanut  Haltia Lake Lodge lumoaa vierailijansa paitsi Nuuksion kansallispuiston upealla miljööllä, myös suomalaista designia ja kierrätettyjä materiaaleja hyödyntävällä sisustuksellaan. Vuonna 2021 avatun Haltia Lake Lodgen konseptin yksi keskeinen teema on ollut alusta alkaen vastuullisuus.

“Rokka”-valaisin. Kuva: Haltia Lake Lodge

Idea suomalaisen designin sekä kierrätysmateriaalien yhdistämisestä sisustuksessa tuli kohteen sisustusarkkitehti Marianne Sundellilta. Alkuvuodesta 2021 Sundell ja Haltia Lake Lodgen toimitusjohtaja Teemu Tuomarla tapasivat Kierrätyskeskuksen ja heidän uniikkien uusiotuotteidensa verstaan Plan B:n kanssa – toiminnan laajuus ja innovatiivisuus löivät ällikällä. Plan B lähti toteuttamaan Sundellin ideaa hernekeittopurkeista tehdyistä design-lampuista hotellihuoneisiin – ja nyt näitä ”rokka” -valaisimia on jokaisessa hotellin 20 huoneesta. Kierrätyskeskuksen kanssa yhteistyössä suunniteltuja kalusteita on kohteen tiloissa runsaasti ja tämä on noteerattu myös vierailijoiden keskuudessa. “Usein kuulee palautetta siitä, miten tärkeää on esimerkin näyttäminen – kaikkea ei tosiaankaan tarvitse ostaa uutena“, Tuomarla jatkaa. “Kaikki aterimemme ovat Kierrätyskeskuksesta hankittuja eikä kahta samanlaista haarukkaa tai veistä taida löytyä. Tämä seikka herättää usein sekä ihmetystä että ihastusta.

Kestävän matkailun malliesimerkki

2022 World Boutique Hotel Awards -gaalan paikan päällä vieraillut tuomaristo vakuuttui erityisesti Haltia Lake Lodgen kokonaisvaltaisesta lähestymisestä vastuullisuusteemaa kohtaan palkiten kohteen Euroopan ympäristöystävällisimmäksi hotelliksi. Haltia Lake Lodge onkin sitoutunut toimimaan kestävän matkailun malliesimerkkinä. Asioita on pohdittu paljon yhdessä henkilöstön kanssa ja uusia ideoita kannustetaan löytämään arjessa päivittäin. Vastuullisuuden eri osa-alueet ovat luonteva osa jokapäiväistä tekemistä ja koko henkilöstö on tekemisessä aidosti mukana.

Jo ensi vuodelle kohteella on paljon vastuullisuustavoitteita. Tuulisähkön rinnalle on tulossa aurinkosähkö ja Green Key pistekriteereistä tärkeimpänä tavoitellaan hiilijalanjäljen vähentämistä 5%:lla – matka hiilineutraaliuteen on siis jo hyvässä vauhdissa. Lisäksi suunnitelmissa on lähteä kehittelemään uusia kestävän matkailun tuotteita markkinoille lähitulevaisuudessa.


Haltia Lake Lodge on yksi Suomen yli 170 Green Key -sertifikaatin saaneesta matkailuyrityksestä. Green Key -sertifioidut hotellit ja hostellit, leirintäalueet ja mökkikylät, käyntikohteet sekä ravintolat ja kahvilat ovat sitoutuneet jatkuvaan kehitykseen vastuullisuusasioissa. Maailmanlaajuisesti Green Key toimii 65:ssä eri maassa ja sertifikaatin on saanut yli 3200 kohdetta.

Lisätietoa kohteesta: https://greenkey.fi/kohde/haltia-lake-lodge/ & https://haltialakelodge.com/fi/