Matkailuala Suomessa panostaa vahvasti vastuullisuuteen ja tuo sen asiakkailleen näkyväksi. Uusi Green Activities on ohjelma ja sertifikaatti pienille matkailualan ohjelmapalveluyrittäjille, jotka vievät asiakkaitaan luontoon. Green Activities -sertifikaatti edellyttää pitkäjänteistä sitoutumista vastuullisuuteen, oman toimintansa ympäristövastuullisuuden arviointia ja kehittämistä sekä asiakkaiden osallistamista ja heidän tietoisuutensa kasvattamista.

Discover Lapland on ensimmäinen yritys, joka saa Green Activities -merkin. Discover Lapland on Tunturi-Lapissa toimiva yritys, joka vie asiakkaitaan esimerkiksi lumikenkäilemään, vaeltamaan tai pyöräilemään Lapin upeaan luontoon.

– Vastuullisuus on vahva arvo toiminnassamme ja luonto toimintaympäristömme. Aktiviteettimme ovat lihasvoimalla toteutettuja ja ohjeistamme asiakkaamme tarkasti luonnossa liikkumiseen. Teemme työtämme kiinteässä yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa ja esimerkiksi ruoka retkillämme on pääsääntöisesti paikallista. Vaelluksille pakkaamme mukaan tarkkaan lasketun määrän ruokaa ja käytössä ovat kestopakkaukset, kertoo Discover Laplandin toimitusjohtaja Anette Latva-Piikkilä.

Green Activities on maailmanlaajuisen Green Key -sertifikaatin suomalainen pikkusisko pienille luontoaktiviteeteille. Green Keyn on saanut Suomessa jo yli 100 matkailualan yritystä. Pienille, luonnossa toimiville aktiviteettiyrittäjille ei ole Green Keyssä sopivaa kriteeristöä, joten Green Activities uutena ohjelmana tuo nyt ensimmäisenä mahdollisuuden vastuullisuussertifiointiin myös tälle pienyrittäjäryhmälle.

Green Activities -ohjelmasta vastaa Suomessa Green Keytäkin hallinnoiva Suomen Ympäristökasvatus Oy. Merkin myöntää hakemuksen ja auditointiraportin perusteella ympäristönsuojelun, matkailu- ja majoitusalan sekä yritysvastuun asiantuntijoista koostuva Green Key -tuomaristo. Sertifiointitilaisuus 9.1.2020 oli osa Kittilän kunnan Kideve Elinkeinopalveluiden järjestämää matkailun vastuullisuustyöpajaa Break Sokos Hotel Levillä, joka on Green Key -sertifioitu hotelli.

Kuva: Victor Engström